Sfinţirea a fost săvârşită în data de 1 noiembrie 1979 de către Înaltpreasfinţitul Teoctist, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei. După sfinţire se dă un statut nou bisericii ca urmare a înfiinţării unei noi parohii, „Înălţarea Domnului” – Paşcani.
Cunoscută ca Biserica Domnească din Ruginoasa, a fost ctitorită în anul 1811 de marele vistiernic Săndulache Sturza.
Biserica actuală cu hramul Sfântul Iosif Muncitorul a fost construită în anul 1893.
Parohia “Sfinții Trei Ierarhi” a fost înființată prin decizia numărul 281/1999 a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, la data de 1 septembrie 1999.
Construcţia noii biserici din cel mai mare cartier a oraşului Piatra-Neamţ, cartierul Dărmăneşti, s-a realizat între anii 1991-1996.
În partea de Răsărit a oraşului Piatra-Neamţ se întindea cartierul numit odinioară „Bordeie” şi mai apoi cartierul Obor. Aici, la poalele Muntelui Cozla, răsare de sub sprânceana unui deal bisericuţa „Sfântul Nicolae”.
Parohia Sfânta Ecaterina s-a înființat în anul 2006, având în prezent aprox. 1000 de familii.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul - Mărăţei” este cea mai mare dintre bisericile înălţate înainte de 1990 în Piatra Neamţ.
Data la care s-a construit biserica nu se poate şti cu siguranţă dar, este făcută înainte de sec. XIX. Documentele s-au pierdut, arse fiind, după cum se spune, odată cu casele preotului, unde se păstra arhiva, aşa că ceea ce este astăzi e numai de la 1894 încoace dar şi acestea incomplete.
Cartierul care formează astăzi parohia “Sfântul Ioan Botezătorul”, se numea în veacul al XVIII-lea “Cartierul Morăreştilor”, iar în veacul al XIX-lea “Cartierul Rotărenilor”.
Parohia „Sfinţii Părinți Ioachim şi Ana” – Mărăţei III s-a înfiinţat la data de 1 mai 1999, ca o necesitate misionar- pastorală din grija şi cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Înființată în anul 1997 prin desprinderea din parohia ,,mamă’’ ,,Sf. Trei Ierarhi’’ din Botoșani, a cartierului Rotunda, este situată la periferia municipiului Botoșani, pe varianta ce duce spre Suceava.
În marele „Dicţionar geografic al României” editat de Gheorghe Lahovary, C.I. Brătianu şi Grigore Tocilescu (vol.IV, fasc. II, pg.693, Bucureşti, 1901) se afirmă că 3 biserici au importanţă istorică în Piatra Neamţ: „Sfântul Ioan Domnesc”, „Valea Viei” şi „Sfinţii Trei Ierarhi”.
Numele Sfântului şi Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare este cel care leagă istoria oraşului Piatra Neamţ de Biserica-monument istoric „Sfântul Ioan Domnesc”, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”- 24 iunie.
Biserica "Sf. Voievozi" din municipiul Botoşani, str. Victoriei, nr. 13, a fost construită între anii 1850 - 1862 din iniţiativa domnului Manoil Vasilieve, fost preşedinte al Tribunalului Botoşani.
află cum sărbătoresc creștinii această mare sărbătoare, ce obiceiuri și tradiții au loc în a doua zi de Crăciun și multe alte detalii
citește rugăciunile serii, mulțumește pentru sprijinul acordat în timpul zilei
rostește acatistul și rugăciunea către Sf Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni