La moartea fiecărui om, trupul acestuia rămâne neînmormântat de obicei 3 zile și 2 nopți, timp în care familia și toți apropiații acestuia se adună la căpătâiul său și îl conduc pe ultimul drum în rugăciune și meditație. Este rolul celor adunați la acest priveghi de a îl ajuta pe cel decedat să îi fie iertate păcatele, prin rugăciune și priveghere, pentru a trece de Judecata de Apoi spre fericirea veșnică. 

priveghi

Priveghiul reprezintă o etapă importantă în organizarea unei înmormântări, ce presupune acordarea unei atenții deosebite în special în ceea ce privește atmosfera necesară unui astfel de moment. E nevoie de o atitudine decentă, respectuoasă, din partea tuturor participanților. La un astfel de eveniment nu se lansează invitații, priveghiul este organizat fie de către familie, fie de către o firmă de servicii funerare. 

Ce semnifică priveghiul celui adormit, care sunt obiceiurile, unde se desfășoară și care este conduita potrivită urmează să afli în acest articol.

Priveghiul celui adormit - semnificație și rol

Priveghiul creștinesc reprezintă procesul prin care familia, prietenii și cunoscuții celui decedat se adună la căpătâiul celui adormit, pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor sale și pentru a-și lua rămas bun. Rolul acestuia este de a-l conduce pe ultimul drum pe cel pierdut. A priveghea înseamnă a fi conectat tot timpul cu gând de rugăciune la cel care a plecat din această viață, pentru ca și el să înalțe rugăciuni înaintea Tronului lui Dumnezeu pentru cei dragi rămași pe pământ. (sursa https://doxologia.ro

 

Unde se desfășoară priveghiul? Se poate face priveghi acasă?

Conform reglementărilor UE și a legii funerare din România, familia are obligația de a-și depune decedatul la o casă mortuară după numai o oră de la momentul decesului. Totuși, sunt zone în care acest lucru este mai dificil de făcut momentan, situație în care familia cheamă preotul acasă și privegherea defunctului are loc la domiciliul acestuia. În această situație, se pregătesc două încăperi, una în care este așezat trupul neînsuflețit și cealaltă în care sunt pregătite cele necesare ceremoniei funerare în sine.

 

Cum se desfășoară și ce se întâmplă la priveghi?

Priveghiul este o parte foarte importantă din procesul înmormântării căreia atât familia, cât și firmele de pompe funebre implicate acordă o mare atenție. Este un moment în care familia și apropiații se întâlnesc și vorbesc despre viața defunctului, despre amintirile ce îi leagă de  acesta, se roagă pentru sufletul lui și îi plâng pierderea. Rostirea rugăciunilor are rolul de a ajuta sufletul să treacă în lumea de dincolo și să îi fie iertate păcatele din timpul vieții.

 

Pregătirea decedatului

Imediat după constatarea decesului, are loc pregătirea decedatului (spălare, îmbălsămare, toaletare, cosmetizare), proces ce trebuie realizat de către personal autorizat, de cele mai multe ori apelându-se la o firmă de pompe funebre care va ajuta de asemenea și cu transportul decedatului la capelă.  

Pe pieptul decedatului se așează o icoană sfințită cu chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului sau al sfântului pe care acesta l-a avut ca patron spiritual, și lângă mâinile ce stau încrucișate pe piept toiagul care se aprinde atunci când preotul slujește.

Trupul este acoperit cu o pânză albă, iar la capătul mortului se așează sfeșnicul în care rudele și cunoscuții care vin până la înmormântare aprind lumânări, rostind rugăciunea scurtă "Dumnezeu să-l (sau s-o) ierte!" 

La priveghi se pot aduce alimente, sucuri, se pot da de pomană bucate ce pot fi consumate în timpul ceremoniei. 

 

Citirea Stâlpilor

Preotul va citi “stâlpii”, un moment încărcat de înțelepciune în care se face cunoscută Evanghelia și care are rolul de a ajuta sufletul celui decedat să îi fie iertate păcatele și să treacă cu ușurință în lumea celor drepți. De altfel, Sfânta Evanghelie reprezintă rugăciunea centrală a priveghiului, iar preotul oferă prin aceasta, speranța Învierii lui Hristos, precum și credința în viața veșnică. Atunci când sunt rostite rugăciunile, nu trebuie să lipsească lumânările aprinse, cărbunele și tămâia.

 

Ofrande în timpul priveghiului

Atât pentru priveghi, cât și pentru înmormântare, familia trebuie să pregătească colivă, vin și mâncare ce vor fi sfințite de preot. Coliva este făcută din grâu fiert cu zahăr sau miere, ornată cu bomboane, cacao sau zahăr, iar deasupra are ilustrată o cruce. La binecuvântarea acesteia, se cântă “Veșnica Pomenire” și, în semn de uniune cu răposatul, toți cei prezenți ridică și leagănă coliva.

 

Conduita la priveghi - ce să facem și ce să nu facem în timpul priveghiului

Nu aștepta invitație

Aspectul cel mai important de menționat în cazul unui priveghi este acela că nu este un eveniment la care să fii invitat. Familia nu face lista de invitați și nici nu așteaptă confirmare. În mod normal, dacă ești din familie sau dacă ești apropiat este important să participi. Dacă nu poți asista la priveghi, este frumos să îți ceri scuze familiei și să îți prezinți condoleanțele. 

 

Evită întrebările

Decența și respectul cuvenite unui astfel de eveniment sunt aspectele de care trebuie să ții seama. Alege o ținută sobră și decentă; chiar dacă nu ții doliu, nu opta pentru îmbrăcăminte și încălțăminte nepotrivite, de culori deschise sau cu care să ieși în evidență. Asigură-te că ai telefonul închis pe toată durata participării la priveghi și, dacă chiar trebuie să vorbești la telefon, mergi într-un loc separat. Nu vorbi tare, ferește-te să pui întrebări de genul “cum a murit?”, “de ce?”, “cât costă înmormântarea?” ș.a.m.d Ești acolo pentru a fi alături de familie, pentru a te ruga pentru sufletul celui adormit și pentru a îți oferi sprijinul dacă e cazul. 

 

Alege florile funerare potrivite

În ceea ce privește florile, la priveghi se cuvine să aduci flori sau coroane de flori pentru cel decedat. Acestea au rolul de a îți exprima ultimul omagiu pentru cel pierdut și pentru a îți arăta dragostea, respectul sau afecțiunea pentru acesta. Ce flori sau ce coroane funerare sunt potrivite poți citi mai detaliat în articolele “Ce flori alegem pentru coroanele funerare? Vezi top 10 combinații de flori naturale și semnificațiile lor!” sau “Cele mai rezistente 10 flori funerare”. Dacă optezi pentru o coroană, acordă atenție și mesajului scris pe panglica funerară; ai câteva idei în articolul nostru “Idei de mesaje și texte pentru panglica funerară”. Totodată, fiecare participant aprinde câte o lumânare pentru sufletul defunctului.

 

Priveghiul - moment de rugăciune, nu de petrecere 

Există situații în care familia cheamă la priveghi lăutari sau bocitoare, obiceiuri pe care Biserica le consideră păgânești. Fiind moment de rugăciune, se cuvine ca toți cei ce participă să nu vorbească zgomotos, să nu râdă, să nu bea peste măsură sau să facă tot felul de gesturi nepotrivite. 

În timpul slujbei, se încetează orice activitate, toți cei prezenți se roagă și țin lumânările aprinse cu atenție astfel încât să nu ardă din greșeală hainele sau să curgă ceara pe jos.

Obiceiuri și superstiții

La priveghi, vin toți cei care l-au cunoscut pe defunct și care vor să își ia un ultim rămas bun de la acesta. Se aprind lumânări, se oferă pomeni și se spun rugăciuni pentru iertarea păcatelor. Are loc slujba citirii Stâlpilor de către preot, de obicei după-amiaza, familia pregătind din timp pentru acesta cădelnița sau cățuia în care se aprinde cărbune și se pune tămâie, precum și o colivă, un pahar de vin și mâncare, pe care preotul le va binecuvânta.

Există un obicei în a se pune bani peste icoana mortului sau peste lumânarea din mâinile sale, însă acesta nu este considerat în regulă, banii reprezentând viața materială și “îngreunând” trecerea sufletului la cele veșnice.

Nu este potrivit ca, pentru a arde tămâia, să se folosească drept "foc" sau "jar" spirt, hârtie, capete de lumânare, lemne ori alte materiale inflamabile. Acestea, prin ardere, scot fum și miros neplăcut, anihiland mirosul aromat al tămâiei și afectând respirația celor prezenți. Cel mai potrivit este să se procure cărbune special pentru cădelniță și cățuie.

Dacă în ziua respectivă este zi de post, mâncarea trebuie să fie de post, asemenea și alimentele folosite la alcătuirea colivei. Pentru a nu greși, cel mai bine este sa întrebăm preotul înainte.

Se obișnuiește ca membrii familiei să rămână alături de mort tot timpul, iar lumânările să stea mereu aprinse. Deasupra ușii de la intrarea casei se pune o pânză de culoare neagră care trebuie păstrată în acel loc pentru 40 de zile.

Există obiceiuri în anumite zone din țară când, la momentul priveghiului, femeile acoperă cu pânză neagră oglinzile din casă, televizorul și orice sticlă în care te poți oglindi. Asta înseamnă că nimeni nu are voie să se aranjeze. Femeile se despletesc, nu se mai piaptănă până după înmormântare, își pun baticuri negre pe cap și haine asemenea. Bărbații nu-și mai rad barba timp de patruzeci de zile, iar unii o poartă chiar și un an. 

Obiceiul de a sparge o cană sau un vas atunci când decedatul este scos din casă, aducerea fanfarei la înmormântare sau practica de a lipi o monedă de crucea din mâna mortului, toate acestea sunt considerate obiceiuri păgâne și superstiții de către Biserica Ortodoxă (sursa https://www.crestinortodox.ro

Clopotele şi sunarea lor de trei ori (dimineaţă, la amiază, şi seara) în decurs de 3 zile înseamnă glasul de chemare la rugăciune pentru cel adormit şi totodată serveşte ca un memento că toţi vom urma odată aceeaşi cale. Săvârşirea panahidei (slujba făcută la scoaterea mortului din casă), a citirii din Apostol şi din Evanghelie (stâlpi) simbolizează că defunctul a trăit conform acestor învăţături sfinte; iar citirea psalmilor de umilinţă simbolizează cererea îndurării de sus pentru cel răposat şi sunt o mângâiere pentru familie.

 

Priveghiul - moment cu o puternică încărcătură emoțională

Momentul priveghiului aduce cu sine o mare încărcătură emoțională. Este momentul de rămas bun, ultima dată când mai ești alături de cel care zilele trecute era în viață. Familia și apropiații se reunesc și participă împreună la 3 zile de rugăciuni, de confesiuni și amintiri din viața celui care i-a părăsit. Este un eveniment la care îți exprimi iubirea, respectul și recunoștința față de răposat. Tradiția priveghiului are scopul de a ușura separarea răposatului de această lume și de a-i călăuzi drumul spre lumea de dincolo.

Nu uita, indiferent că participi la priveghi ca membru al familiei sau ca un simplu cunoscut, prezența ta acolo atât din punct de vedere fizic cât și moral trebuie să exprime decență și respect pentru decedat și familia acestuia.

Comentarii
Articole recomandate
Moșii de Vară 2024. Sâmbăta Morților

află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2024, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

află când începe și cât durează postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel în 2024, vezi istoric, semnificație, rostește o rugăciune către aceștia