Pierderea unei persoane dragi este una dintre cele mai dificile experiențe de viață pe care o poți trăi. Nu este deloc ușor să îți exprimi sentimentele de regret și durere, cu atât mai mult dacă persoana pierdută este din familie sau cineva foarte apropiat. 

În timp, florile au dobândit un rol major în organizarea unui serviciu funerar fiind o modalitate de exprimare a sentimentelor de regret, dragoste și afecțiune față de cel trecut în neființă sau față de familia îndoliată.  

Obiceiul de a depune o coroană funerară la mormântul celui decedat datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului XX și simbolizează legătura dintre cele două lumi. Inițial, coroanele funerare erau destinate eroilor naționali, însă ulterior acestea au fost aduse și la înmormântările persoanelor obișnuite și însoțeau persoana decedată pe tot parcursul ceremoniei de înmormântare, urmând a fi depuse la mormântul acesteia la finalul înmormântării. 

Cum facem cea mai potrivită alegere a coroanei funerare? Ce flori să conțină aceasta? Ce îi plăcea persoanei pe care am pierdut-o? Sunt întrebări la care căutăm răspunsul ori de câte ori ne aflăm în această situație.

Articolul de față își propune să ofere informații și sugestii pentru a contribui la alegerea celei mai potrivite coroane funerare.  

 

Ce reprezintă și cum alegem florile funerare?

Florile funerare reprezintă mesagerii tăcuți cei mai potriviți pentru exprimarea celor mai sincere și poate uneori neînțelese sentimente de regret, durere, dor, dragoste, atașament, devotament. 

Atunci când alegem o coroană funerară este foarte important să ne gândim în primul rând la ce i-ar fi plăcut persoanei decedate sau ce i-ar plăcea familiei îndoliate. Coroana este un simbol al respectului nostru față de cel decedat, iar florile alese reflectă sentimentele pe care le avem față de aceasta. Nu contează cât de impunătoare, cât de colorată sau cât de scumpă este o anumită coroană dacă nu ținem cont de cel mai important punct de la care trebuie să pornim în alegerea ei: care sunt florile care îi plăceau persoanei decedate și care pot să exprime cel mai bine regretul nostru. 

Deși aparent pare ușor să alegi o coroană funerară, alegerea florilor care să facă parte din aceasta trebuie să țină cont de câteva criterii importante:

Vârsta persoanei decedate

Dacă avem de-a face cu pierderea unei persoane vârstnice, aranjamentul funerar ales ar fi bine să conțină flori de culoare deschisă (albe, galbene sau roșii). Crinii, trandafirii albi, orhideele, calele sunt printre florile recomandate pentru această categorie de vârstă. În cazul nefericit în care ne referim la decesul unei persoane tinere, irișii, trandafirii, garoafele sau bujorii pot sta la baza unui aranjament potrivit.

 

Persoana decedată - femeie sau bărbat

În cazul decesului unui bărbat, garoafele, gladiolele sau trandafirii sunt o alegere potrivită. Dacă este vorba despre o femeie, recomandarea ar fi trandafirii, crinii, bujorii sau crizantemele.

 

Religia persoanei decedate și a familiei acesteia

Dacă persoana decedată este de religie ortodoxă sau catolică, aranjamentele florale funerare (coroane, buchete sau jerbe ) sunt apreciate și pot fi aduse la capelă sau la înmormântare.

Dacă mergeți la o înmormântare evreiască în schimb, este bine să știți că florile nu sunt potrivite deloc, mai degrabă o donație poate constitui un tribut.

La budiști, florile albe sunt cele mai potrivite, în timp ce florile roșii constituie un semn de sărăcie și nu sunt apreciate deloc.

La musulmani, este recomandat să întrebați familia dacă acceptă flori, deoarece există dezbateri în ceea ce privește acest subiect și părerile sunt împărțite.

 

8 din cele mai populare flori funerare și semnificația acestora

În aranjamentele funerare alegem flori sensibile care devin un omagiu pentru sufletul celui plecat dintre noi. Floarea dintr-o coroană funerară are calitatea de a transmite însăși veșnicia celui decedat. Care sunt si ce semnificație au cele mai populare flori funerare urmează să citiți în rândurile următoare.

Trandafirii

Simbol al dragostei absolute, alegerea acestei flori ca omagiu pentru persoana trecută în neființă demonstrează în mod evident dragostea, afecțiunea și respectul pentru cel care ți-a fost aproape, pe care l-ai iubit sau care te-a ajutat. Trandafirii albi semnifică puritatea, nevinovăția, cei roșii dragostea și respectul, iar cei galbeni prietenia. 

trandafiri flori funerare

Crinii

Denumiți și flori regale, aceste flori pot alcătui coroane funerare potrivite pentru acele persoane care au ocupat funcții importante în viață sau care au avut un rol foarte important pentru cei din jurul lor pe parcursul vieții. Crinii albi simbolizează eleganța și noblețea, iar crinii galbeni pot semnifica aprecierea ta pentru cel decedat.

crini flori funerare

Garoafele

Sunt cele mai comune flori utilizate în aranjamentele funerare și totodată printre cele mai accesibile ca preț. Garoafele semnifică prietenia, iubirea și atașamentul pentru cel care a părăsit această lume. Cele mai potrivite sunt garoafele roșii ce simbolizează renașterea și nevinovăția.

garoafe flori funerare

Crizantemele

La fel ca garoafele, crizantemele sunt foarte des utilizate în coroanele funerare și reprezintă o alegere foarte bună pentru a-ți dovedi sinceritatea, afecțiunea și respectul purtate pentru cel decedat.

crizanteme flori funerare

Orhideele

De o frumusețe extrem de delicată și de un rafinament aparte, orhideele pot sta la baza unei coroane funerare pe care să o oferi la înmormântarea unei persoane foarte importante din viața ta sau cu un rol social însemnat. Orhideele simbolizează eleganța, frumusețea și iubirea.

orhidee flori funerare

Gerbera

Ideală în combinații cu garoafele sau cu crizantemele, această floare se regăsește în numeroase culori și semnifică inocența, delicatețea, sensibilitatea. 

gerbera flori funerare

Irișii

În limbajul florilor, floarea de iris simbolizează legătura strânsă între două persoane, pentru că irişii sunt mesagerii iubirii, legătura între spiritual și material. Așadar, îți poți exprima regretele eterne și dragostea pentru cel decedat prin alegerea unui aranjament care să conțină iriși.

iris flori funerare

Gladiolele

Flori foarte frumoase, impunătoare și multicolore, gladiolele semnifică sinceritatea, integritatea și respectul. Împreună cu crinii imperiali, pot alcătui o coroană funerară de lux pe care să o oferi la înmormântarea unei persoane respectabile și însemnate.

gladiole flori funerare

 

Modele de coroane funerare

Alegerea unei coroane funerare nu este un lucru foarte complicat dacă țineți cont de aspectele menționate mai recent în acest articol și, evident, luați în considerare relația pe care ați avut-o cu persoana trecută în neființă (rudă, prieten, apropiat etc).

Fie că doriți să cumpărați o coroană funerară naturală, fie că optați pentru una artificială, există mai multe forme de coroane funerare:

  • coroane funerare clasice, tip lacrimă (mică sau mare)
  • coroane funerare tip inimă (mică sau mare)
  • coroane funerare cu suport (mici, mijlocii sau mari)
  • coroane funerare tip cruce
  • coronițe clasice (simple sau pline)
  • coroane tip cerc
  • coroane tip jerba

 

10 combinații de flori pentru coroanele de flori

Dacă ați optat pentru alegerea unei coroane funerare din flori naturale, atunci vă putem da câteva sugestii de combinații de flori care pot alcătui un aranjament frumos, elegant și respectuos. Țineți cont în alegerea dumneavoastră și de preferințele celui decedat sau ale familiei acestuia, precum și de aspectele menționate mai devreme, în acest articol (vârsta, sexul sau religia).

1. Coroană funerară tip lacrimă din crini și trandafiri

Acest model de coroană este potrivit pentru o ceremonie selectă, elegantă. O combinație de crini imperiali roz cu trandafiri albi, sau crini albi cu trandafiri roșii pot contribui cu succes la exprimarea regretelor dvs pentru cel decedat.

2. Coroană funerară tip lacrimă din crini albi și anthurium roșu

Acesta este un model deosebit recomandat pentru o ceremonie distinsă, chiar sobră. Simbol al nobleții și mândriei, în asociere cu anthurium simbol al iubirii, o astfel de coroană exprimă dragostea și regretul față de persoana trecută în neființă.

3. Coroană funerară rotundă pe suport de brad cu cale

Câteva fire de cale albe puse pe o coroană rotundă realizată pe suport de brad ornată cu gysophila denotă simplitate și eleganță și realizează un aranjament floral simplu, dar extrem de frumos.

coroana funerara rotunda pe suport de brad cu cale

4. Coroană funerară rotundă din crizanteme, trandafiri și gerbera

O floare foarte rezistentă, frumoasă și cu un miros plăcut, crizantema asociată cu trandafirii și gerbera poate fi o alegere foarte bună pentru exprimarea condoleanțelor.

5. Coroană funerară tip inimă din miniroze și trandafiri

Un aranjament elegant și frumos, foarte potrivit primăvara, exprimă afecțiunea și părerea de rău pentru cel pierdut.

6. Coroană funerară tip lacrimă din cale, anthurium și trandafiri

Acesta este un model de lux, foarte special, mai scump, însă extrem de rafinat și elegant. În situația în care participați la înmormântarea unei persoane care a ocupat o funcție importantă sau a avut un rol social însemnat, acest model de coroană poate fi potrivit pentru exprimarea condoleanțelor.

7. Coroană funerară din gerbera mixtă

Acesta este un model pe cât de simplu, pe atât de frumos, mai ales dacă alegeți o combinație de gerbera roșie și galbenă realizând astfel un aranjament remarcabil.

8. Coroană funerară tip jerbă din cale și orhidee

Un aranjament deosebit, alcătuit din flori regale, foarte potrivit pentru a omagia o persoană importantă din viața dumneavoastră.

9. Coroană funerară tip cruce din garoafe

Aceasta reprezintă un model elegant ce constă dintr-o cruce realizată din garoafe albe pe un pat de garoafe roșii, lucrate pe un suport de brad natural. Este un model clasic, accesibil ca preț și potrivit pentru orice tip de ceremonie. 

10. Coroană funerară tip jerbă din orhidee și trandafiri

Acesta este un model de coroană foarte delicat și distins cu care vă puteți exprima regretul profund. 

 

Sugestii pentru alegerea coroanei funerare

Încă din cele mai vechi timpuri florile au reușit să exprime din plin sentimente din cele mai profunde: dragoste, durere, regret, emoție. Majoritatea florăriilor pot executa aranjamente florale, coroane, jerbe, buchete etc din cele mai diverse, dupa cerințe și dimensiuni specifice, cu combinațiile de flori dorite și în culorile preferate astfel încât dorința dumneavoastră să fie îndeplinită. 

Dacă ați optat pentru alegerea unei coroane funerare naturale, atunci aveți grijă ca florile pe care urmează să le comandați să fie proaspete în momentul în care luați aranjamentul. Coroanele funerare se păstrează în loc răcoros, iar buchetele funerare se așează în apă proaspătă. Dintre cele mai rezistente flori care își păstrează prospețimea și aspectul sunt crizantemele, gerberele sau garoafele.

Totodată, asigurați-vă că firma la care apelați pentru furnizarea aranjamentului funerar este de încredere și promptă, astfel încât să primiți totul la timp și la calitatea dorită.

Simbol al respectului față de persoana decedată, pentru o coroană funerară potrivită alegeți florile care să reflecte sentimentele pe care le-ați avut față de persoana respectivă și în raport cu relația cu aceasta pe parcursul vieții.

flori funerare crin fluture

Comentarii
Articole recomandate