Biserica Sfântul Iosif Muncitorul

Despre noi vezi date de contact

Atestat documentar Barticeştiul apare doar în 1780, când avea 17 familii aşa cum găsim în cel mai vechi registru "Status animarum" al parohiei Hălăuceşti.

Iniţial filială la Parohia Săbăoani până în 1780, apoi la Hălăuceşti până în 1864, după care a fost administrat de Gherăeşti până în 1946 când episcopul Marcu Glaser ridică Barticeştiul la rang de parohie. Între cele 46 de biserici catolice existente în Moldova în 1830, după raportul episcopului misionar Inocenţiu Panphili, ne place să credem a fi şi biserica din Barticeşti. Oricum la mijlocul secolului trecut în Barticeşti exista o biserică cu hramul Sfântul Gheorghe. Biserica actuală cu hramul Sfântul Iosif Muncitorul a fost construită în anul 1893. Reparată de mai multe ori, ea a fost prelungită de pr. Mihai Rotaru prin 1969; tot atunci turnul a fost înălţat dându-i-se aspectul turnului bisericilor din lemn din Maramureş.

Casa parohială construită de credincioşi sub conducerea pr. I. Jicmon în timpul războiului, l-a primit pe primul locatar, pr. Martin Părţac, la 7 iulie 1946.

Servicii

  1. capelă mortuară

Date de contact

Site / Social Media