Despărțirea de o persoană apropiată care a trecut în lumea celor adormiți este foarte grea și să fii implicat în organizarea tuturor celor necesare ceremoniei de înmormântare presupune un efort emoțional uriaș. Sprijinul acordat de firmele de pompe funebre este foarte important și, cea mai bună decizie pe care o poți lua în astfel de momente, este de a lăsa toată această povară pe umerii lor. Experiența, profesionalismul și resursele de care dispune o firmă specializată în pompe funebre sunt factori cheie pentru organizarea funerariilor fără probleme. 

obiecte funerare necesare pentru slujba inmormantare

Slujba înmormântării reprezintă o rânduială foarte bine stabilită și care trebuie respectată așa cum este scris în cărțile de cult. Firmele de pompe funebre cunosc cu exactitate fiecare detaliu și pun la dispoziția clienților pachete funerare în care sunt incluse atât obiecte necesare, cât și servicii de care nu te poți lipsi în aceste momente. 

Iată care sunt toate obiectele funerare necesare la slujba înmormântării:

 

Coliva

Coliva reprezintă însuși trupul răposatului, expresia materială a credinței noastre în nemurire și înviere. Legănarea colivei cu mâinile în timpul cântării “Veșnica pomenire” este expresie a legăturii cu cei adormiți pentru care ne rugăm să le fie iertate păcatele și să fie pomeniți în Împărăția lui Dumnezeu. Coliva este făcută din grâu care, pentru ca să încolțească, să crească și să aducă roadă trebuie să fie mai întâi semănat sub brazdă de pământ și să putrezească. Tot așa și trupul celui răposat se îngroapă în pământ ca să putrezească și după aceea să învie întru nestricăciune. În colivă se așază totdeauna o lumânare aprinsă, simbol al vieții celui răposat și al luminii învățăturii lui Hristos, în care acesta a adormit. (sursa: aici).

 

Colacii (capetele)

Colacii sunt "perechea sufletului fără de care acesta nu se poate integra în rândul neamului celor duşi". Principalii 3 colaci pentru înmormântare, denumiţi prescură, cap (capete) şi arhanghel sunt necesari în timpul serviciului funerar şi se împart persoanelor prezente la ritualul funerar de înhumare, după sfinţirea produselor. Rotundul colacului simbolizează viața veșnică din Împărăția lui Dumnezeu. În colac se așază, de asemenea, o lumânare. 

 

Vinul (paos)

Obiceiul de a aduce vin la înmormântare şi de a turna din el cruciş peste trupul mortului sau peste groapă (la cimitir) reprezintă o datină foarte veche, simbolizând aromatele şi balsamul cu care a fost uns Trupul Domnului. Vinul este simbol al curățirii de păcate și, totodată, simbol al vieții veșnice pe care o aduce împărtășire cu Trupul și Sângele Domnului.

 

Crucea de lemn

Simbol al morții și al reînvierii, crucea de lemn este unul dintre cele mai importante simboluri ale creștinătății, cu o însemnătate primordială. Este dovada credinței celui adormit în nădejdea Învierii și a vieții veșnice, și care ne aduce aminte de patimile Mântuitorului îndurate pentru eliberarea neamului omenesc din robia morții. (citește mai mult despre simbolistica, rolul și importanța crucii de lemn la înmormântare în articolul de: aici)

 

Icoana

Pe pieptul răposatului sau pe sicriu (dacă sicriul este închis) se pune o icoană sfințită, icoana sfintei învieri a Domnului Iisus Hristos, simbol al credinței celui adormit în înviere. La sfârșitul slujbei religioase de înmormântare, membrii familiei și ceilalți credincioși sărută icoana sfințită. Gestul sărutării icoanei este semnul iertării și al împăcării față de cel răposat. Rudele și cei dragi își iau rămas bun de la creștin și aduc astfel un ultim omagiu celui decedat.

 

Steagurile bisericești (praporii)

Steagurile bisericești sau praporii (prapurii) sunt obiecte de cult păstrate în biserici, pe care ne-am obișnuit să le vedem purtate la înmormântări, la pelerinaje și procesiuni. Praporul, urmașul steagului de luptă bizantin, purtând pe el semnul Sfintei Cruci sau reprezentări iconografice, este un simbol al luptei duhovnicești și totodată al biruinței binelui. În prezent, steagul bisericesc este confecționat dintr-o bucată de pânză, aproximativ de un metru lungime și 60 cm lățime sau de dimensiuni și mai mari, fixată pe un suport de lemn, o prăjină în forma de T, care are în vârf o cruce. Pe această pânză se pictează chipuri sfinte: Mântuitorul, sfinți îngeri, Praznice împărătești, icoana hramului bisericii. (sursa: aici)

 

Lumânările

Lumânările sunt prezente în tot ritualul înmormântării și al pomenirii celor adormiți. Acestea simbolizează călăuza sufletului pe calea spre veșnicie, risipind întunericul morții și apropiindu-se de Hristos, „Lumina vieții”. Totodată, lumânarea simbolizează lumina adevărului şi a sfinţeniei, care este Dumnezeu, şi ne arată cum trebuie să fie viaţa oricărui creştin. În cadrul serviciilor funebre se obișnuiește a se împărți lumânări aprinse celor de față, însoțite de o batistă, de o pânză albă sau de prosoape. 

 

Toiagul

La slujba de înmormântare, preotul solicită un toiag pe care îl va folosi în timpul slujbei. Acesta reprezintă o lumânare mai specială, de formă rotundă (spirală), de mărimea răposatului, care se așază la căpătâiul acestuia și care se aprinde în anumite momente din timpul slujbei şi, după înmormântare, puţin câte puţin, 40 de zile la tămâiatul mormântului, până ajunge sufletul în Rai. Toiagul simbolizează candelele aprinse și lumina faptelor bune cu care creștinul îl va întâmpina pe Hristos la Judecata de Apoi. În unele zone, toiagul mai este numit și "privighetoare", "trupnic", "boiul mortului", "lumina de stat", "toiag de stat" sau pur și simplu "stat", semnificând înălțimea lumânării, adică statura celui adormit.

 

Batista / pânza albă sau prosopul

Conform tradiției creștine, în timpul slujbei are loc oferirea unei batiste sau a unui pânze albe sau prosop împreună cu o lumânare de către familie pentru cei care au venit să-și ia rămas bun. Batista simbolizează tristețe și lacrimi, iar lumânarea aprinsă reprezintă simbolul credinței și al speranței luminii pentru cel adormit. Batista are rolul de a-i alina pe cei aflați în suferință și de a le oferi credință și speranță pentru a merge mai departe. După înmormântare, batista poate păstrată sau donată, în funcție de preferințe.

 

Pomul

În funcție de tradițiile locale, în multe părți se folosește un pomișor sau o ramură de pom roditor care se împodobește cu fructe, dulciuri, covrigi și altele și care se poartă înaintea convoiului mortuar. Acesta se înfinge la mormânt lângă cruce, după astuparea gropii și după ce a fost golit de bunătățile din el, care se dau de pomană. Pomișorul reprezintă pomul vieții, fiind simbol al vieții și al morții sau un substitut al mortului.

 

Panglica neagră

Rudele decedatului poartă pe reverul hainelor o panglică mică neagră, numită doliu. De regulă, acesta se poartă 40 de zile sau un an. Purtarea doliului poate fi expresia durerii și a dorului purtat pentru persoana care ne-a părăsit.

 

Pânza neagră

Deasupra ușii de la intrarea casei se obișnuiește punerea unei pânze de culoare neagră pe care să fie inscripționat numele acestuia, data nașterii și cea a decesului. Aceasta trebuie păstrată în acel loc pentru 40 de zile.

 

Cățuie (cădelnița), cărbune și tămâie

Aceste obiecte sunt necesare atât la priveghi, când are loc slujba de citire a Stâlpilor, cât și la cimitir, la slujba de înhumare. Mai multe detalii despre tămâie și rolul acesteia în credința ortodoxă găsești în articolul nostru: Tămâia, simbol al rugăciunii

Toate aceste obiecte funerare necesare la slujba de înmormântare țin de grija pentru cel mort și de dorința de binefacere pentu sufletul lui. Așa cum am precizat la început, o firmă de pompe funebre cu experiență cunoaște toate detaliile legate de slujba înmormântării, știe toate etapele și intervine cu produsele și serviciile necesare la momentul potrivit. Apelează cu încredere la o firmă de pompe funebre profesionistă, iar aceasta va ști să îți ofere pachetul de servicii și produse funerare corespunzător bugetului tău și realizării unei ceremonii funerare fără probleme. 

Dacă apreciezi subiectul dezbătut în acest articol, sau dacă dorești să adaugi niște informații utile atât pentru noi, cât și pentru cititorii noștri, lasă-ne mai jos comentariul tău. 

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces