Decesul unui membru din familie poate surveni în momente în care nici nu te aștepți. Costul unei înmormântări este destul de ridicat, cu atât mai mult atunci când nu ești pregătit pentru un astfel de moment. Statul acordă o sumă de bani pentru acoperirea unei părți din costurile de înmormântare care se numește ajutor de deces și care, pentru mulți dintre noi, poate fi o soluție limită atunci când cineva din familie a decedat.

ajutorul de deces

 

Cine poate beneficia de ajutorul de deces / înmormântare?

Legislația prevede că, atunci când asiguratul sau pensionarul a decedat, cel care intră în posesia sumei de bani este soțul care a supraviețuit sau părintele, copilul, tutorele legal, etc. Dacă aceste persoane lipsesc, persoana care face dovada că a suportat cheltuielile de deces va beneficia de acest drept.

În contextul în care își pierde viața un membru al familiei care nu este asigurat (sau un pensionar), cel care va primi ajutorul de deces este asiguratul sau pensionarul, care demonstrează că este rudă cu persoana în cauză.

Conform legii pensiilor 263/2010, membru al familiei înseamnă:

 • soțul/soția
 • copiii proprii
 • copiii adoptați, aflați în plasament familial și care au până în 18 ani (daca își vor continua studiile, pot beneficia de această sumă și atunci, dacă au până în 26 de ani)
 • copiii care nu pot munci din cauza unei incapacități
 • părinții și bunicii unuia dintre soți.

În situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă și data ivirii acesteia.

 

Cât este cuantumul ajutorului de deces / înmormântare?

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut.

Cuantumul ajutorului de deces este de:

 • 6.095 lei pentru situația în care persoana decedată avea calitatea de asigurat sau de pensionar;
 • 3.048 lei pentru situația în care persoana decedată NU avea calitatea de asigurat sau de pensionar.

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:

 • casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
 • instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

 

Cum poți obține ajutorul de deces / înmormântare?

Actele necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt:

 • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
 • certificat de deces (original şi copie);
 • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
 • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
 • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
 • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original);
 • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz;
 • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

După efectuarea plăţii ajutorului de deces plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.

sursa: Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022

Comentarii
#14
Ionel Ilie
29 iun. 2022, 19:24:44
Buna seara .Am o întrebare mama mea a decedat acum 7 zile având ajutor social la care eu fiul am cerut un ajutor de înmormântare la primărie în continuare as avea dreptul de a cere ajutor de deces?
#14.1
Condoleante.ro
30 iun. 2022, 14:32:17
Buna ziua, da, în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cazul decesului unei persoane din familiile beneficiare de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarul poate dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Pe de altă parte, ajutorul de deces se obține de la Casa de pensii, fiind suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acesta se acordă, la cerere, în baza unui certificat de deces. Găsiți informații mai detaliate accesând link-ul https://lege5.ro/Gratuit/gm4tamzvgm/procedura-privind-obtinerea-ajutorului-de-deces. Totodată, vă recomandăm să vă interesați și la CNPP pentru a verifica. O zi bună!
#13
MARINA IOAN
21 iun. 2022, 12:42:13
Buna ziua. In cazul decesului tatalui meu,tinand cont ca mama mea este foarte bolnava ,are probleme cu picioarele si se deplaseaza forte greu,pot sa
solicit in numele meu ajutorul de deces? multumesc
#13.1
Condoleante.ro
22 iun. 2022, 09:51:12
Buna ziua, da, desigur. Dacă tatăl dvs era asigurat, ajutorul de deces se poate acorda unei singure persoane care poate fi soț/soție, copil, părinte, tutore, curator sau oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate anterior. Iar dacă tatăl dvs nu era asigurat, dar dvs (în calitate de fiică) sunteți asigurată, puteți solicita în numele dvs ajutorul de deces (în acest caz, veți primi jumătate din cuantumul valorii ajutorului de deces).
#12
Oana Radu
15 iun. 2022, 18:20:48
Bună ziua, soacră-mea a .murit acum o săptămână, nu era asigurata și nui avea niciun fel de venit, poate beneficia de ceva?
#12.1
Condoleante.ro
16 iun. 2022, 13:51:22
Buna ziua, în aceasta situație, dacă soțul dumneavoastră (în calitate de fiu al persoanei decedate) este asigurat și face dovada suportării cheltuielilor de înmormântare va primi jumatate din valoarea ajutorului de deces, respectiv 3048 lei. Mai multe informații găsiți și pe site-ul https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.
#11
Alexandru Draghici
2 iun. 2022, 12:32:03
buna ziua, tatal meu a decedat pe teritoriul spaniei in ianuarie, a fost inmormantat acolo, am facut o cerere ca un ajutor social ceva de genul. eu pot obtine in tara ajutor de inmormantare ?
#11.1
Condoleante.ro
6 iun. 2022, 15:12:43
Buna ziua. Familia dumneavoastră are dreptul la acest ajutor, chiar dacă decesul survine în altă țară din UE. In situatia in care titularul drepturilor de pensie a decedat in alta tara decat Romania, iar certificatul de deces a fost emis de autoritatile din statul respectiv, acesta va trebui inscris/transcris in registrele de stare civila romane. Asadar, in cazul decesului pensionarului, ajutorul de deces se acorda pe baza documentelor mentionate anterior de catre casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla persoana decedata la data decesului. (am găsit aceasta informație pe site-ul https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces1. Mai multe informații puteți obține contactandu-i telefonic la 031.828.88.00, vedeți pe site zilele și orele de lucru cu publicul.
#10
Ionica Darac
25 mai 2022, 07:35:22
Buna ziua. Cum poate obtine mama decedatului ajutor de deces pentru fiul in varsta de 55 ani,bolnav de cancer,figura asigurat dar nu a mai lucrat din noiembrie 2021 cand a descoperit boala? Mama este pensionara.
#10.1
Condoleante.ro
25 mai 2022, 13:51:46
Buna ziua. Dacă fiul era asigurat la data decesului, mama decedatului are nevoie sa obțină o adeverință eliberată de angajatorul fiului din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz. Cu aceasta adeverință, alături de dovada ca a suportat cheltuielile de înmormântare și cu restul de acte solicitate pe care le găsește accesând https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, va putea obține ajutorul de deces. Pentru mai multe informații, va recomandam sa sunați la nr de tel 031.828.88.00, Direcția Comunicare și Relații Publice a Casei Naționale de Pensii Publice. Va mulțumim!
#9
Cristian
18 mai 2022, 14:44:44
Buna ziua! Mama decedatului fara asigurare nici venit, beneficieaza de ajutorul de inmormantare? (6000) .Precizez, ca mama este pensionata pe caz de boala Multumesc frumos!
#9.1
Condoleante.ro
18 mai 2022, 15:14:52
Buna ziua. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului se acorda suma de 3048 lei. Suma de 6.095 de lei este acordată DOAR persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar.
#8
Florentina Birleaza
17 mai 2022, 16:19:37
buna ziua,
in cazul decesului mamaei mele, care are o varsta inaintata, peste 100 de ani, suntem 2 fiice,
cu una are contract de intretinere, dar nu se mai ocupa de ea din urma cu 5ani, iar eu sunt cealalta fiica, care ma ocup de ea, de 5ani incoace.
Eu ii voi face inmormantarea desi cealalta e obligata prin contractul de intretinere.
Este vreo problema?
#8.1
Condoleante.ro
18 mai 2022, 15:33:44
Buna ziua. În Codul Civil, legea 287 / 2009, art. 2257 se specifică faptul că "În cazul în care întreţinerea are caracter viager sau atunci când creditorul decedează în cursul duratei contractului, debitorul are obligaţia să îl înmormânteze.", iar art. 2258 specifica faptul ca "Drepturile creditorului întreţinerii nu pot fi cedate sau supuse urmăririi." Însă, dacă sora Dvs nu dorește să se ocupe de înmormântare, vă puteți ocupa Dvs și, în baza chitanțelor / facturilor care vor fi dovada cheltuielii Dvs cu înmormântarea, veți putea obține ajutorul de deces.
#7
Alexandra
16 mai 2022, 04:07:28
Buna ziua, tatal meu a decedat in Canada acum aproape 3 ani in Iulie 2019. Tata primea pensie din Romania pentru efectuarea multor ani de munca in Romania, iar in Canada nu a lucrat deloc, dar serviciile funerare au luat loc in Canada. Cum putem sa obtinem ajutor de deces pt tata si exista vreun termen maxim de la deces in care se poate face cererea pt ajutor de deces? Cu multe multumiri anticipate,
#7.1
Condoleante.ro
16 mai 2022, 09:51:01
Buna ziua. Din câte știm noi, cererile pentru acordarea ajutorului de deces sunt soluționate, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani. Pentru obținerea ajutorului de deces, alături de toate documentele impuse de CNPP, veti avea nevoie și de dovada ca ati suportat cheltuielile de legate de înmormantare (facturi, chitanțe). Dar, pentru a fi sigura de un răspuns complet și corect 100% va recomand sa luați legătura cu CNPP - Direcția Relații Internaționale, nr. telefon 021.311.80.47
#7.2
Alexandra
16 mai 2022, 20:19:44
Multumesc mult pt raspuns. Ce inseamna “termen General de prescriptie de 3 ani”? Inseamna ca daca au trecut 3 ani de la deces, dupa aceea nu se mai poate cere ajutorul? Voi incerca sa sun la CNPP , dar unde este inscrisa aceasta regula/lege? In Monitorul Oficial?
#7.3
Condoleante.ro
17 mai 2022, 09:51:59
Buna ziua. Accesând linkul https://www.cnpp.ro/sume-neincasate-de-catre-pensionarul-decedat veți găsi informația privind termenul de prescriptie pentru acordarea ajutorului de deces. Termenul de prescriptie reprezintă intervalul de timp stabilit prin lege înăuntrul căruia va puteți exercita dreptul de solicitare a ajutorului de deces. Repet, va recomand sa luați legătura cu cei de la CNPP și sa le solicitați lor toate informațiile.
#6
Gabriela Theodorescu
13 mai 2022, 17:04:07
buna ziua,
daca decedatul nu era asigurat , are doi copii, copii pot beneficia de pensie de urmas?
#6.1
Condoleante.ro
15 mai 2022, 10:44:13
Buna ziua. Pensia de urmaş se cuvine copiilor doar dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
#5
Gabi
13 mai 2022, 00:20:31
Este obligatorie prezentarea dovezilor cheltuielilor ocazionate de deces ? Cuantumul sumelor plătite la biserică nu poate fi dovedit din motive lesne de înțeles ( neeliberare de chitanțe!) și nici cele în regie proprie.
#5.1
Condoleante.ro
13 mai 2022, 10:32:01
Buna ziua, conform https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces este obligatorie dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); însă, dacă apelați la ajutorul unei firme de pompe funebre cu experiență pentru organizarea înmormântării aceasta poate înlesni obținerea documentelor de stare civilă precum și cele care țin de relația cu casele de pensii necesare atât înhumării cât și decontării cheltuielilor.
#4
Florentina
29 apr. 2022, 12:30:38
Bună ziua ,dacă decedatul era pe ajutor social poate beneficia de ajutorul de inmormantare?
#4.1
Condoleante.ro
29 apr. 2022, 14:46:23
Persoanele fizice care beneficiază de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat intra in categoria de persoane care beneficiaza de asigurare si, ca atare, pot beneficia de ajutor de deces.
#3
Raluca Sidorov
28 apr. 2022, 21:03:41
Buna seara! Am și eu o întrebare.A murit soacra mea, nu era asigurata, nici fiul ei nu este asigurat, eu( nora) st asigurata.Eu ca și nora a decedatei pot solicita ajutorul?
#3.1
Condoleante.ro
29 apr. 2022, 14:45:41
Din pacate, nu. Conform https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, ajutorul de deces se acorda unui membru de familie asigurat al decedatului, iar prin membru de familie, in sensul legii, se intelege:
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
#2
Alina Stiopu
19 apr. 2022, 00:23:52
Buna ziua! Am doua intrebari:
1. In cazul decesului (si inmormantarii) in strainatate a unei persoane pensionare se acorda ajutor de inmormantare?
2. Daca da, fiul decedatului poate imputernici pe altcineva (prin Notariat) sa ridice ajutorul de inmormantare?
Va multumesc anticipat!
#2.1
Condoleante.ro
21 apr. 2022, 10:03:02
Buna ziua, ne-am interesat și am aflat următoarele:
1. DA, se acordă ajutor de înmormântare chiar dacă decesul survine în altă țară. Ajutorul de deces va fi plătit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată.
2. Ajutorul de deces se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces și DA, fiul decedatului poate împuternici pe altcineva să ridice ajutorul de înmormântare. Se poate întreba și la o firmă de pompe funebre dacă vă poate ajuta cu ridicarea ajutorului.
#2.2
Alina Stiopu
21 apr. 2022, 18:48:28
Va multumesc frumos pentru raspuns!
#1
Nica Mihaita
14 mar. 2022, 12:56:32
Buna ziua. In cazul decesului unei persoane, care este detinatoare de pensie de urmas,ajutorul de inmormantare este: pentru o persoana asigurata, sau pentru decesul unui membru al persoanei asigurate sau al pensionarului?
#1.1
Condoleante.ro
16 mar. 2022, 16:36:43
Bună ziua! Conform legii nr 80 din 21 iulie 1992 (republicata), cap 4, art. 21:
"În cazul decesului unui membru de familie, cu drept la pensie de urmaş, se acordă asiguratului un ajutor de înmormântare egal cu jumătate din pensia minimă integrală pentru limita de vârstă."
Articole recomandate
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Doliul - Ce este? Cum facem față? Reguli & interdicții în perioada de doliu

Ce este doliul? Cum facem față și cum îi ajutăm pe ceilalți să depășească o pierdere? Reguli și interdicții în perioada de doliu

Proceduri legale în cazul decesului la domiciliu

vezi detalii legate de constatare și proceduri legale în cazul decesului acasă