Decesul unui membru din familie poate surveni în momente în care nici nu te aștepți. Costul unei înmormântări este destul de ridicat, cu atât mai mult atunci când nu ești pregătit pentru un astfel de moment. Statul acordă o sumă de bani pentru acoperirea unei părți din costurile de înmormântare care se numește ajutor de deces și care, pentru mulți dintre noi, poate fi o soluție limită atunci când cineva din familie a decedat.

ajutorul de deces

 

Cine poate beneficia de ajutorul de deces / înmormântare?

Legislația prevede că, atunci când asiguratul sau pensionarul a decedat, cel care intră în posesia sumei de bani este soțul care a supraviețuit sau părintele, copilul, tutorele legal, etc. Dacă aceste persoane lipsesc, persoana care face dovada că a suportat cheltuielile de deces va beneficia de acest drept.

În contextul în care își pierde viața un membru al familiei care nu este asigurat (sau un pensionar), cel care va primi ajutorul de deces este asiguratul sau pensionarul, care demonstrează că este rudă cu persoana în cauză.

Conform legii pensiilor 263/2010, membru al familiei înseamnă:

 • soțul/soția
 • copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
 • părinții și bunicii unuia dintre soți.

În situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă și data ivirii acesteia.

 

Cât este cuantumul ajutorului de deces / înmormântare?

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut.

Cuantumul ajutorului de deces este de:

 • 6.095 lei pentru situația în care persoana decedată avea calitatea de asigurat sau de pensionar;
 • 3.048 lei pentru situația în care persoana decedată NU avea calitatea de asigurat sau de pensionar.

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:

 • casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
 • instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

 

Cum poți obține ajutorul de deces / înmormântare?

Actele necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt:

 • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
 • certificat de deces (original şi copie);
 • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
 • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
 • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
 • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original);
 • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz;
 • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

După efectuarea plăţii ajutorului de deces plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.

sursa: Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022

Comentarii
#55
carmen
28 nov. 2022, 19:34:22
buna seara!
bunica mea a murit, iar tatal meu nu mai are toate bonurile cu cheltuielile. are facturi in suma de aproximativ 1500 lei.
va primi ajutorul la valoarea lui intreaga? (bunica era pensionara)
#55.1
Condoleante.ro
29 nov. 2022, 09:29:29
Condoleanțe! Va recomandam sa întrebați la primăria la care trebuie sa depuneți documentația pentru obținerea ajutorului de deces. Aceștia va pot răspunde cu exactitate.
#54
Gabi Gabriel
24 nov. 2022, 17:39:14
Buna ziua! Tatal meu a murit pe 13 septembrie anul trecut
Dar nimeni nu s a ocupat de ajutorul de deces
Se mai poate lua cumva?
Multumesc anticipat
#54.1
Condoleante.ro
26 nov. 2022, 19:29:12
Buna seara! Termenul general de prescriptie pentru solicitarea ajutorului de deces este de 3 ani de la data decesului. Dacă aveți toate documentele necesare, inclusiv dovada cheltuielilor efectuate pentru înmormântare, puteți solicita ajutorul de deces.
#53
Vera Roman
22 nov. 2022, 23:56:31
Fratele meu a murit în data 18 11 2022.Nu a lucrat nicăieri, nu are soție nici copii. Eu sora lui sunt văduvă și am pensie de urmaș. De unde pot primi ajutor de înmormântare. Mulțumesc
#53.1
Condoleante.ro
23 nov. 2022, 10:01:56
Condoleanțe pentru pierderea Dvs! Din câte știm noi, decedatul fiind neasigurat, va trebui ca persoana care solicită ajutorul de deces să fie rudă de gradul I, iar Dvs în calitate de soră sunteți rudă de gradul II. Dar pentru un răspuns sigur, vă recomandăm să sunați și la Casa de Pensii.
#52
21 nov. 2022, 07:13:08
Buna dimineața,va rog sa mi dati un sfat: cumnatul meu a decedat ieri,20 noiembrie 2022,la vârsta de 48 de ani,nu era căsătorit,fara copii,nu era asigurat și nici eu și soțul meu,nu suntem asigurați,din anumite motive, părinții sunt decedați,are o soră cu dosar de handicap care beneficiază de ajutor de handicap de la stat.Cheltuielile de înmormântare le suportam eu și soțul meu,va rog sa mi spune ți daca beneficiem de ajutor de înmormântare,in cat timp pot timp depune actele necesare în caz că primim, trebuie sa precizez că are buletinul pierdut .Daca pot face dosarul pt ajutor pe numele fiului meu, nepotul decedatului,in cazul in care nu putem primi noi .O alta întrebare unde depunem aceste documente.Va mulțumesc
#52.1
Condoleante.ro
21 nov. 2022, 09:28:16
Condoleanțe!
În cazul în care decedatul nu a avut un drept propriu de asigurări sociale, dar un membru de familie (soţ/soţie, fiu/fiică, părinte, bunic/ă) era asigurat în sistemul public de pensii, atunci doar membrul de familie respectiv poate solicita ajutorul de deces. În situația prezentata de Dvs, nu cred ca nepotul decedatului va putea obține ajutorul de deces. Dar pentru un răspuns sigur, va recomand sa contactați CNPP la nr de telefon 031.828.88.00.
#52.2
Boitos Viorica Boitos
21 nov. 2022, 10:01:33
Mulțumesc mult pentru răspuns,are o soră cu dosar de handicap care are asigurare, primește pensie de handicap,ea poate beneficia de acest ajutor?
#52.3
Boitos Viorica Boitos
21 nov. 2022, 10:01:33
Mulțumesc mult pentru răspuns,are o soră cu dosar de handicap care are asigurare, primește pensie de handicap,ea poate beneficia de acest ajutor?
#52.4
Boitos Viorica Boitos
21 nov. 2022, 10:01:34
Mulțumesc mult pentru răspuns,are o soră cu dosar de handicap care are asigurare, primește pensie de handicap,ea poate beneficia de acest ajutor?
#52.5
Boitos Viorica Boitos
21 nov. 2022, 10:03:30
Scuze nu funcționează bine internetul,s au trimis toate mesajele
#52.6
Condoleante.ro
21 nov. 2022, 10:11:58
Decedatul fiind neasigurat, va trebui ca persoana care solicita ajutorul de deces sa fie ruda de gradul I, iar sora este ruda de gradul II. Nu veți putea solicita ajutor de deces în numele sorei. Dar, repet, pentru un răspuns sigur dați un telefon și la CNPP.
#51
Liliana
18 nov. 2022, 11:20:03
Buna ziua. Sotul meu a decedat in Italia in luna octombrie.Lucra cu contract de munca italian. L-am adus si l-am inmormantat in Romania. Pot sa stiu daca beneficiez de ajutor de inmortantare de la statul italian? Pentru cheltuieli am factura de la firma italiana care s-a ocupat cu reprierea. Multumesc!
#51.1
Condoleante.ro
19 nov. 2022, 11:13:04
Condoleanțe! Conform informațiilor găsite pe https://europa.eu/youreurope/citizens/work/unemployment-and-benefits/death-grants/faq/index_ro.htm, in Italia nu se acorda ajutoare de deces, iar ajutorul de deces trebuie platit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată, deci din Italia. Puteți sa va interesați și la firma la care lucra soțul Dvs, dacă ei va acorda vreun ajutor de înmormântare.
#50
Rodica Sovrea
16 nov. 2022, 17:49:42
Bună seara,mia murit un unchi,(fratele lui bunicu),care nu avea alți moștenitori,eu lsm îngrijit 20 ani pe pat fiind paralizat,eu și fost asistentul lui personal,am avut tutela câștigată în instanta,am testament,declarație notariala ca șanț strănepoți lui,el nu era asigurat,și la acte necesare în situația de întreținut se cere tutela și totuși la casa de pensii nu îmi ia dosarul pe motivul ca nu ma încadrez,tutela se ia în considerare doar în timpul vieții,asa miau reproșat.ce pot face,eu șanț unica în toate drepturile.
#50.1
Condoleante.ro
17 nov. 2022, 13:04:15
Buna ziua! Din păcate, nu va putem ajuta cu un răspuns la situația prezentata de Dvs. Va recomand sa sunați la CNPP (031.828.88.00) sau sa trimiteți un e-mail la adresa petitii.sesizari@cnpp.ro, adresa de email a Casei Naționale de Pensii Publice și sa le comunicați situația Dvs așa cum ne-ați prezentat-o și noua. Mulțumim anticipat pentru înțelegere.
#49
Roca Toni
7 nov. 2022, 20:19:26
Tatal meu isi platea contirbuita la anaf pentru casa de asigurari pt ca era bolnav si avea nevoie la spital.. insa nu cred ca este egala cu asigurarea de pensie pentru a putea beneficia de ajutorul de deces.... eu fata lui, am iesit din asigurare acum o luna.. ( pt ca mi-am dat demisia acum 4 luni ) Acum daca este amabil cineva sa imi explice daca este aceeasi treaba casa de asigurari de santate cu cea de pensie.. daca pot face o cerere pentru tatal meu..
#49.1
Condoleante.ro
8 nov. 2022, 14:59:35
Buna ziua! Va recomandam sa dați un telefon la CNPP, 031.828.88.00 deoarece nu va avem competenta necesară pentru a va oferi un răspuns sigur la solicitarea dvs. Mulțumim pentru înțelegere!
#48
Mihaela Marin
5 nov. 2022, 12:16:40
Bună ziua...Fratele meu a murit în Italia,urmează sa fie repatriat in Romania..el nu este asigurat...părinții mei fiind pensionari au dreptul la ajutor de inmormantare?
#48.1
Condoleante.ro
5 nov. 2022, 15:21:34
Condoleanțe pentru pierderea fratelui dvs! În contextul în care își pierde viața un membru al familiei care nu este asigurat, cel care va primi ajutorul de deces este asiguratul sau pensionarul, care demonstrează că este rudă cu persoana în cauză. Așadar, unul dintre părinții Dvs poate solicita ajutor de deces, făcând totodata dovada și cheltuielilor pentru înmormântare.
#47
Postolache Mihaela
2 nov. 2022, 08:49:01
Bună ziua. Fratele meu a decedat acum o saptamână. Este asigurat, nu era căsătorit și nu are copii. Singurele rude sunt: eu (sora) și mama. Eu în calitate de soră si eu asigurată, pot beneficia de ajutorul de înmormântare? Și în ce cuantum. Există vreo perioadă de timp în care trebuie să depun actele pentru ajutor? Mulțumesc.
#47.1
Condoleante.ro
2 nov. 2022, 09:05:43
Buna ziua! Condoleanțe pentru decesul fratelui Dvs! Fiind asigurat, puteți solicita ajutor de deces (indiferent dacă sunteți sau nu asigurată). Dacă Dvs veți depune solicitarea pentru obținerea ajutorului de deces veți avea nevoie de următoarele acte:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
- certificat de deces (original şi copie);
- act de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
Cererea pentru ajutorul de deces este soluționată, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani de către casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a asiguratului (a decedatului). În cazul decesului asiguratului, cuantumul ajutorului de deces este de 6095 lei.
#46
Daniel V
30 oct. 2022, 17:27:55
Buna seara,
Pot beneficia de ajutor de deces de pe urma tatalui pensionar asigurat? Eu nu lucrez si nici nu sunt asigurat momentan. Multumesc.
#46.1
Condoleante.ro
30 oct. 2022, 19:04:54
Buna seara! Bineînțeles, dacă tatal Dvs era asigurat, veți avea nevoie nevoie de talonul de pensie și de restul actelor necesare pentru a solicita ajutorul de deces. Nu este nevoie ca și Dvs sa fiți asigurat pentru a solicita ajutorul de deces, dar va trebui sa dovediți cu documente că ati suportat cheltuielile ocazionate de deces.
#45
Constanta
27 oct. 2022, 21:37:29
Buna seara! Ma confrunt cu o situatie dificila. Sotul meu a decedat ieri, in Spania. Primea din Romania o pensie de boala pentru incapacitate permanenta. Are o vechime in Romania de peste 30 de ani. In Spania a platit o asigurare de deces. De toate formalitatile pentru inmormantare si acte, se ocupa firma de asigurari. Eu stau in Romania, am venit in Spania pentru ca se simtea rau si a decedat aici. Va avea loc, conform dorintei lui, o incinerare, aici, in Spania. Cum am spus, de toate se ocupa firma de asigurari, unde el platea o polita. Am dreptul la ajutorul de inmormantare oferit de Romania? Si daca da, de ce acte am nevoie? Mentionez ca eu nu lucrez , dar am lucrat multi ani in Romania. Multumesc
#45.1
Condoleante.ro
27 oct. 2022, 22:04:50
Condoleanțe pentru pierderea Dvs! Ajutorul de deces este plătit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată, indiferent în ce țară din UE locuiesc persoanele îndreptățite să primească ajutorul. Având în vedere ca soțul Dvs primea pensia din România, va recomandam sa formulați un mail la Casa Națională de Pensii Publice, petitii.sesizari@cnpp.ro. De asemenea, va sugeram sa verificați si contractul cu firma de asigurări, dacă prevede vreun ajutor acordat membrilor familiei în urma decesului.
#44
Mihali Titiana
26 oct. 2022, 13:38:44
Sunt pensionara. In 15 septembrie mi-a murit baiatul meu de 38 de ani.Mentionez ca nu era angajat cu carte de munca si nu era nici casatorit.Primesc ajutor de deces ? Ajutor de inmormantare de la Primarie nu am primit .
#44.1
Condoleante.ro
26 oct. 2022, 16:05:46
Condoleanțe! Conform CNPP, in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. În situația Dvs, în calitate de mama pensionara, puteți solicita ajutor de deces pentru fiul Dvs și veți primi jumatate din cuantumul ajutorului de deces (respectiv 3048 lei). Este obligatoriu sa prezentați dovada ca ati suportat cheltuielile de înmormântare (original și copie), alături de celelalte acte solicitate.
#43
Sirboiu Mariana 1234567890 Sirboiu
21 oct. 2022, 07:47:04
Bună ziua.Baiatul meu în vârstă de 19 ani a decedat în spital în urma unei leucemii depistate anul trecut în octombrie cind era elev în clasa a xxl a.De unde pot lua ajutorul de înmormântare .Eu ca mama sunt asigurata.De la casa de pensii Prahova mi au zis ca nu primesc nimic pentru ca nu mai era nici elev nici asigurat dar el abia a terminat liceul în vara și eta inapt sa se angajeze din cauza leucemiei.Ce e de făcut.?
#43.1
Condoleante.ro
21 oct. 2022, 09:14:58
Condoleanțe! Din câte știm noi, Dvs în calitate de mama asigurata, ar trebui sa beneficiați de jumatate din cuantumul ajutorului de deces. Pentru un răspuns sigur și corect, va recomand sa trimiteți un e-mail la adresa petitii.sesizari@cnpp.ro, adresa de email a Casei Naționale de Pensii Publice și sa le comunicați situația Dvs așa cum ne-ați prezentat-o și noua. Mult succes !
#42
Sirboiu Mariana 1234567890 Sirboiu
21 oct. 2022, 07:37:27
Bună ziua.Copilul meu în vârstă de 19 ani a decedat în ziua de 16 octombrie la spital.Avea leucemie de anul trecut din octombrie cind era elev în clasa a xll.Era inclus în P N S.Eu ca mama sunt asigurata.dar de la casa de pensii mi a spus ca nu pot beneficia de ajutor de deces pentru ca nu mai era nici elev nici asigurat și ca aceasta categorie ramine în aer .care este soluția?
#41
Roxana Draghia
20 oct. 2022, 11:12:46
Buna ziua tatăl meu a decedat anul trecut mi-au spus de la casa de pensii că nu pot beneficia de ajutorul de înmormântare pt că nu era pensionar eu am suportat toate cheltuielile .De ce nu beneficiez de ajutor?
#41.1
Condoleante.ro
20 oct. 2022, 15:47:42
Buna ziua, dacă nu sunteți nici Dvs asigurata, atunci nu beneficiați de ajutorul de deces. Dacă sunteți asigurata, puteți solicita ajutorul de deces și veți primi jumatate din cuantum (3048 lei).
#40
Cristina Cernat
19 oct. 2022, 16:36:28
Bună ziua Ma numesc Cristian Ana
Tatăl meu a Decedat pe data de 25 Mai Dar Decesul a fost în Spania în Spital Actele de deces au fost eliberate după 2 săptămâni în care eu am ajungi țară 5 Sectembrie iar depune actelor la primărie au fost depuse pe data de 6 Sectembrie
Transcrierea actelor de Deces și eliberarea Certificatul Original sa obținut acum doua zile
Ce trebuie sa fac acum
Și dacă exista vreo problema pentru întârzierea actelor
Va mulțumesc
#40.1
Condoleante.ro
19 oct. 2022, 17:03:40
Buna ziua! În România, ajutorul de deces poate fi solicitat, o singură dată, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data decesului, respectiv în termen de maxim 3 ani de la data decesului.
Ajutorul de deces va fi plătit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată, indiferent în ce țară din UE locuiesc persoanele îndreptățite să primească ajutorul.

Dacă înmormântarea a avut loc în România și puteți prezenta și dovada cheltuielilor de înmormântare, puteți solicita ajutorul de deces prezentând toată documentația necesară la primăria de domiciliu (domiciliul Dvs, dacă Dvs sunteți solicitantul).
#39
Zsuzsa Arnott
17 oct. 2022, 15:30:43
Buna Ziua! Ce se întâmplă dacă defunctul s-a mutat în străinătate în urmă cu 6 săptămâni și a primit pensia din România.
Cui ar trebui să mă adresez pentru a solicita un ajutor pentru înmormântare?
Dacă certificatul de decesului și raportul spitalului nu sunt în limba română, trebuie traduse?
#39.1
Condoleante.ro
17 oct. 2022, 17:08:01
Buna ziua! Cererea pentru ajutorul de deces se depune întotdeauna la autoritatea pentru securitate socială la care a fost afiliată ruda decedată, în țara în care a locuit ultima dată. Autoritățile naționale vor analiza cererea dumneavoastră și o vor transmite țării UE responsabile.
Din câte știm noi, țara care ar trebui sa plătească ajutorul de deces este țara în care a locuit ultima dată ruda decedată, cu condiția să fi primit o pensie acolo (sau țara în care a cotizat cel mai mult la fondul de securitate socială).
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.
#39.2
Zsuzsa Arnott
9 nov. 2022, 15:45:12
Vă mulțumesc!

Tat meu a primit pensia doar din România pentru că avea 76 de ani și s-a mutat în Ungaria în urmă cu doar 6 săptămâni. De asemenea, a plătit asigurări sociale doar în România.

Este suficientă o traducere oficială a certificatului de deces?
#39.3
Condoleante.ro
12 nov. 2022, 17:01:20
Buna ziua! În situatia expusă de Dvs, având în vedere că certificatul de deces a fost emis de autoritățile din Ungaria, acesta va trebui înscris/transcris în registrele de stare civilă române. Aparţinătorul unui cetăţean român care a decedat în străinătate, ARE OBLIGAŢIA, ca în termen de 6 LUNI, să ceară transcrierea certificatului/ extrasului de deces la Primăria de domiciliu al solicitantului. Ulterior, ajutorul de deces se va acorda de catre casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla persoana decedata la data decesului pe baza documentelor de mai jos:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
b) certificat de deces transcris (original și copie);
c) act de identitate al solicitantului (original și copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie).
Pentru mai multe detalii legate de transcrierea certificatului de deces în străinătate, vă recomandăm să citiți și articolul nostru https://www.condoleante.ro/articole/transcriere-certificat-deces-emis-in-strainatate.
#38
Magda
17 oct. 2022, 14:38:45
Buna ziua,in cazul decesului tatalui pensionar,daca are doi copii majori,asigurati,trebuie sa fie amandoi prezenti pentru a primi ajutorul de inmormantare de la Casa de Pensii,sau e suficient sa fie prezent doar unul dintre fii.Multumesc!
#38.1
Condoleante.ro
17 oct. 2022, 14:42:40
Buna ziua, este suficientă prezența doar a solicitantului ajutorului de deces.
#37
Viorica
16 oct. 2022, 13:01:58
Buna ziua! Fratele mamei mele a murit ieri.nu avea sotie sau copii si pana acum cateva luni a avut ajutor social...dar in ultimele 2-3 luni nu a mai beneficiat.mama mea se va ocupa de înmormântarea lui. Va putea lua ajutorul de deces? Si daca da...de unde? Primarie sau casa de asigurari?mama este pensionara...deci asigurată.
Mulțumesc!
#37.1
Condoleante.ro
16 oct. 2022, 14:58:27
Condoleanțe! Da, mama Dvs va putea solicita ajutorul de deces care se acordă de către primăria de domiciliu (se va ține cont de adresa de domiciliu din buletinul mamei Dvs). Va trebui sa facă dovada cheltuielilor pentru înmormântare alături de toate celelalte documente necesare.
#36
Adema Ferreira
15 oct. 2022, 11:39:54
Buna ziua. Am realizat 90% din cheltuielile cu inmormantarea pe cont propriu (fara firma de pompe funebre). Am platit meserias sicriu, gropari, popa, toti au refuzat sa elibereze chitanta sau factura. Am fost in piata si am cumparat tot ce trebuie pentru praznic, la piata nu au bon fiscal ! Pana si pentru prosoape am platit fara bon, ca nu-ti da in bazar bon...iar de la 10 lei in bazar la 40 lei in magazin, e diferenta cam mare, nu considerati ? La morga spaga e 150 lei altfel nu-ti da mortul !! Ce dovada ca am efectuat inmormatarea sa prezint, ca nu inteleg ?? Sau statul presupune ca l-am ingropat pe tata ca pe-un caine, fara nicio cheltuiala ? Precizez ca decedatul era pensionar, asigurat. Eu sunt deasemenea asigurata.
#36.1
Condoleante.ro
16 oct. 2022, 09:36:11
Condoleanțe pentru pierderea Dvs! Ne pare rău, dar nu va putem ajuta cu o soluție la situația dvs. Este obligatoriu sa prezentați toate actele necesare acordării ajutorului de deces pentru a îl obține. Nu putem decât sa va recomandam sa sunați la casa teritoriala de pensii (sau primăria unde trebuie depusă cererea pentru ajutorul de deces) și sa le relatati și acestora situația dvs.
#35
Monica B
14 oct. 2022, 14:44:12
Buna ziua, in cazul unei persoane neasigurate, sotia este si ea nesigurata se poate solicita ajutorul de imormantare de catre soacra decedatului, ea fiind pensionara sau de catre sora decedatului fiind asigurata? Multumesc
#35.1
Condoleante.ro
14 oct. 2022, 17:01:26
Buna ziua, da, atât sora decedatului, cât și soacra decedatului se afla în categoria membri de familie. Ca atare, fie sora, fie soacra decedatului poate solicita ajutorul de deces. Solicitantul va trebui sa facă dovada gradului de rudenie cu decedatul, precum și sa prezinte dovada cheltuielilor făcute cu înmormântarea.
#34
Irina Elena Micu
13 oct. 2022, 12:53:32
In cat timp se trimite ajutorul de inmormantare daca am solicitat sa fie virat in cont bancar . Noi am depus dic pe data de 06.10.2022 ? Si azi 13.10 .2022 nu sunt virati inca
#34.1
Condoleante.ro
13 oct. 2022, 17:35:14
Buna ziua, conform https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, ajutorul de deces se acorda în 3 zile lucrătoare de la solicitare. Va recomand sa contactați telefonic primăria unde ati depus solicitarea și sa întrebați pentru a primi un răspuns sigur.
#33
Mihaela
13 oct. 2022, 09:58:43
Bună ziua.Fratele meu a decedat acum 1 săptămâna. Am fost sa ma interesez de ajutorul de înmormântare și mi sa spus ca nu va primi.Deoarece nu era asiguart.El nu a fost niciodată însurat si nici copii nu avea.Avea 33 ani.Eu fiind sora lui si am toate documentele cu care l-am înmormântat. Eu fiind sora lui eu sunt asigurata. Pot lua ajutor de inmormantare si unde pot merge.Eu sunt din jud.Prahova iar fratele meu locuia în jud.Brasov pot merge in judetul Prahova pentru ajutor de înmormântare
#33.1
Condoleante.ro
13 oct. 2022, 11:38:05
Condoleanțe pentru decesul fratelui dvs! În calitate de sora și fiind și asigurata, puteți solicita ajutorul de deces, în baza documentelor prezentate în articolul nostru. Cuantumul va fi de 3048 lei (jumatate din suma ajutorului de deces care se acorda decedatului asigurat). Ajutorul de înmormântare se acordă de către primăria de domiciliu, deci se va ține cont de adresa de domiciliu din buletin.
#32
cirstoveanu
11 oct. 2022, 10:41:44
Buna ziua.In cazul in care decedatul nu are rude de gradul 1 si un fratele lui s-a ocupat de inmormantare poate ridica ajutorul de deces?
Mentionez ca decedatul nu era asigurat (salariat sau pensionar), dar avea asigurare de sanatate.
#32.1
Condoleante.ro
11 oct. 2022, 11:47:02
Buna ziua, cererea pentru ajutorul de deces poate fi făcută de către fratele decedatului care trebuie sa prezinte toate documentele menționate în articolul de mai sus sau pe care le găsiți și pe site-ul https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces. Din câte știm noi, decedatul nu poate beneficia de ajutor de deces în baza asigurării de sănătate, însă, dacă fratele decedatului este asigurat, poate primi acesta jumatate din cuantumul ajutorului de deces (3048 lei). Pentru mai multe informații, va recomand sa sunați la nr pentru relații cu publicul al CNPP, 031.828.88.00.
#31
Violeta Ionita
10 oct. 2022, 13:57:09
Buna ziua, bunica a decedat recent ,mai exact pe 05/10/2022 . As dori sa stiu daca eu, in calitate de nepoata as putea solicita acel ajutor de la CNPP avand in vedere ca eu am fost cea care a spuortat toate cheltuielile de inmormantare.

Va multumesc anticipat!
#31.1
Condoleante.ro
13 oct. 2022, 17:41:16
Condoleanțe pentru decesul bunicei Dvs!
Da, și Dvs puteți solicita ajutorul de deces dacă veți prezenta actele de stare civilă prin care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (alături de celelalte acte necesare, prezentate în articolul de mai sus).
#30
Gabi Zamfir
6 oct. 2022, 08:35:43
Buna ziua. Am si eu o intrebare. TATAL meu a decedat dar nu era asigurat.Nu avea loc de munca de o saptamana.Cum pricedez cu ajutorul.Tin sa precizez ca eu nu lucrez in romania.
#30.1
Condoleante.ro
6 oct. 2022, 09:49:10
Buna ziua! Condoleanțe pentru tatăl Dvs. În situația în care decedatul nu este asigurat, un membru de familie asigurat sau pensionar poate solicita ajutorul de deces.
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:

• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

Foarte important de menționat că solicitantul ajutorului de deces va trebui să facă dovada cheltuielilor suportate pentru înmormântare și să prezinte actele care confirmă gradul de rudenie.

Pentru mai multe informații, intrați pe https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces sau sunați la nr de telefon pentru relații cu publicul 031.828.88.00.
#29
Gocz Iolanda
30 sept. 2022, 21:45:49
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu informatii in legatura cu ajutor de deces. Ne-am mutat cu sotul meu in anul 2008 din Oradea la Szentendre(Ungaria),fiind amandoi pensionari de limita de varsta ,pensia este virata lunar din Oradea in contul nostru deschis in Ungaria.In august 2022 sotul meu a decedat,intrebarea mea este ,cum si unde pot solicita ajutor de deces,in ce termen. Am citit ca trebuie sa inaintez cererea la autoritatile din Ungaria unde am domiciliul,si unde a decedat sotul.Ce acte trebuie sa depun,si in ce termen de la deces? Va multumesc anticipat! Cu stima Gocz Iolanda.
#29.1
Condoleante.ro
2 oct. 2022, 21:36:18
Buna seara. In situatia in care titularul drepturilor de pensie a decedat in alta tara decat Romania, iar certificatul de deces a fost emis de autoritatile din statul respectiv, acesta va trebui inscris/transcris in registrele de stare civila romane.
Asadar, in cazul decesului pensionarului, ajutorul de deces se acorda pe baza documentelor mentionate mai jos de catre casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla persoana decedata la data decesului.
Potrivit dispozițiilor legale ajutorul de deces se acordă, pe baza următoarelor documente:

a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie).

Ajutorul de deces poate fi solicitat, o singură dată, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data decesului, respectiv în termen de maxim 3 ani de la data decesului. Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare.

Pentru mai multe informații, va rog sa sunați la nr pentru relații cu publicul de la CNPP 031.828.88.00.
#28
Monica Ardelean
25 sept. 2022, 10:16:13
Buna ziua ,daca socrul meu si-a facut asigurare in 6.09.2022 si in data de 23.09.2022 a decedat se poate primii ajutor pe baza adeverintei de la casa de asigurari??? Va multumesc frumos pt eventualele raspunsurii
#28.1
Condoleante.ro
27 sept. 2022, 12:32:24
Buna ziua! Pentru a primi răspuns la întrebarea Dvs, va rog sa trimiteți un e-mail la adresa petitii.sesizari@cnpp.ro. Menționăm ca am sunat la CNPP la nr de relații cu publicul și acesta a fost răspunsul. Mult succes!
#27
Beatrice Adnana Maxim
22 sept. 2022, 18:05:05
Am înțeles! Va mulțumesc din suflet pentru răspuns! Voi colabora cu ambasada si doamna de la Pompe Funebre de acolo, care, spre norocul meu este de naționalitate română! O zi frumoasa!
(scuzați, va rog, greșelile gramaticale din mesajul anterior)
#27.1
Condoleante.ro
23 sept. 2022, 12:31:32
Cu plăcere, ne bucurăm dacă v-am putut fi de folos. Mult succes!
#26
Beatrice Adnana Maxim
22 sept. 2022, 04:49:08
Bună ziua! As avea neboie de o lămurire, va rog frumos! Mama mea a decedat in Cipru, a fost ucisă, iar dupa terminarea anchetei o vom repatria!Acolo ar fi benefi iat de un ajutor de înmormântare daca ar fi fost îngropată acolo, dar daca o von aduce, atunci toate cheltuielile aici vor fi suportate de mine, mătușile si fratii ei plus cheta de la fostii mei colegi de munca de acolo si ai prietenilor ei! Intrebarea mea este daca ea aici ar beneficia de de un ajutor de înmormântare avand in vedere ca nu are soț, iar eu ca si copil al ei nu lucram la data decesului ei, dar are soră pensionară si frate care ia ajutor social potrivit Legii 416! Ar putea unul dintre acestia sa solicite ajutorul de înmormântare pentru ea?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
#26.1
Condoleante.ro
22 sept. 2022, 08:28:19
Buna ziua! Condoleanțe pentru mama Dvs! Conform CNPP, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Prin membru de familie se înţelege: ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude.

În situația Dvs, sora pensionară sau fratele mamei care primește ajutorul social poate depune cererea pentru ajutor, cât timp solicitantul face și dovada suportării cheltuielilor pentru înmormântare. Totuși, vă recomand să luați legătura mai întâi cu Ambasada României în Cipru (00357/97812277) și ulterior la CNPP - relații cu publicul, 031.828.88.00. Este o situație specială și este important să solicitați un răspuns avizat.
#25
Andreea
20 sept. 2022, 22:16:17
Bună ziua, soțul meu a decedat acum 2 săptămâni, la casa de pensii mi sa spus ca nu ma incadrez pentru acest ajutor de înmormântare deoarece el nu era asigurat iar eu sunt în concediu creștere copil iar la momentul de dinaintea nașterii contractul meu de munca a fost încheiat și nu suspendat... Ok, asta am înțeles dar întrebarea mea, poate depune mama lui pentru acest ajutor? , ea este asigurata la acest moment, prin telefon i saa fi comunicat ca nu are dreptul, ci doar eu soția as avea acest drept. Mulțumesc
#25.1
Condoleante.ro
21 sept. 2022, 13:07:26
Buna ziua! Condoleanțe pentru soțul Dvs. În contextul în care își pierde viața un membru al familiei care nu este asigurat (sau un pensionar), cel care va primi ajutorul de deces este asiguratul sau pensionarul, care demonstrează că este rudă cu persoana în cauză. În acest caz, mama soțului Dvs poate solicita ajutorul dacă face și dovada suportării cheltuielilor de înmormântare.
#24
onorina
14 sept. 2022, 10:08:55
Buna ziua!unchiul meu a decedat in luna martie , era administrator la o firma pe care si a deschis o intr-o alta localitate . Ajutorul de inmormantare de unde se ridica, din localitatea de pe buletinul lui? Mentionez ca nu avea mutatia la adresa firmei; si a doua nelamurire este , de unde scot eu adeverinta ca era asigurat , atata timp cat firma este in faliment.
#24.1
Condoleante.ro
14 sept. 2022, 11:41:41
Buna ziua! Ajutorul de înmormântare se acordă de către primăria de domiciliu, deci se va ține cont de adresa de domiciliu din buletin.
În legătură cu adeverința de asigurat, vă recomand să solicitați informații la ANAF. Dânșii se ocupă de regulă cu emiterea adeverințelor pentu asigurați.
#23
NICO
11 sept. 2022, 17:07:13
Buna ziua.In cazul in care decedatul nu are rude de gradul 1 si un nepot s-a ocupat de inmormantare poate ridica ajutorul de deces?
#23.1
Condoleante.ro
12 sept. 2022, 11:23:28
Buna ziua, desigur; alături de actele solicitate pentru acordarea ajutorului de deces (citiți in articol, mai sus), va fi nevoie sa se facă dovada gradului de rudenie cu decedatul (actele de stare civilă ale solicitantului), precum și dovada faptului ca cheltuielile au fost suportate de către solicitantul ajutorului de deces.
#22
Simion Maria Alexandra
6 sept. 2022, 20:48:41
Bună seara. Dacă bunica a decedat luna aceasta și pensia nu a venit încă, pe lângă ajutorul de înmormântare pensia o mai luam sau nu? Mulțumesc
#22.1
Condoleante.ro
7 sept. 2022, 10:03:11
Buna ziua. Condoleanțe pentru decesul bunicei Dvs! Conform legii nr. 19/2000 pensia care nu a fost încasată de către pensionar pe durata vieții, pentru luna în care a avut loc decesul, sau alte drepturi restante de pensie cuvenite și neîncasate pînă la deces, se plătesc: soţului supravieţuitor / copiilor / părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun. Plata pensiei se va face pentru luna în cursul căreia a decedat persoana, indiferent de zilele sau orele scurse din luna respectivă, însa numai dacă pensia nu a fost deja încasată înainte de a se produce decesul. Sumele neîncasate de către pensionar pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie, respectiv, 3 ani de la data decesului.

Actele necesare în vederea acordării acestor sume sunt, după caz:

- cerere;
- certificatul de deces, în original şi în copie;
- actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
- certificatul de moştenitor (original şi copie);
- copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.

Pentru mai multe informații, contactați Casa Națională de Pensii Publice, la nr de telefon pentru relații cu publicul.
#21
laptuca vasile
11 aug. 2022, 16:45:36
Buna ziua! Mama soacra are domiciliul in Tg.Mures. In prezent este in grija noastra: a mea si a fiicei sale cu care sunt casatorit de 42 ani si locuim in Ploiesti,jud.Prahova. In caz de deces unde pot depune actele in vederea obtinerii ajutorului de deces? La Ploiesti sau trebuie sa merg la Tg.Mures ? Va multumesc.
#21.1
Condoleante.ro
12 aug. 2022, 11:37:03
Buna ziua. Actele pentru obținerea ajutorului de deces se depun la casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială, în cazul în care persoana decedată avea calitatea de pensionar sau de asigurat în baza unui contract de asigurare socială încheiat cu Casa teritorială de pensii, respectiv al unui membru de familie al acestuia. Astfel, dacă soacra Dvs este asigurată, actele în vederea obținerii ajutorului de deces se vor depune la Târgu Mureș ; dacă nu este asigurată, dar fiica dânsei este asigurată, atunci va putea face solicitare fiica și va depune actele la Ploiești (evident cuantumul ajutorului de deces va fi la jumătate, conform legii). Pentru mai multe detalii și pentru a fi sigur de răspuns, puteți contacta și Casa Națională de Pensii Publice, la nr de telefon pentru relații cu publicul.
#20
Violeta Ion
1 aug. 2022, 11:38:56
Bună ziua, va rog să-mi spuneți dacă soțul meu beneficiază de acest ajutor. Anul acesta în luna mai a decedeat la la 48 de ani din 2017 a lucrat pe tir în Germania în reste în România de la 17 ani .Țin sa menționez ca nu am fost cununați dar avem un băiat de 26 de ani. Multumesc anticipat.
#20.1
Condoleante.ro
4 aug. 2022, 09:10:22
Buna ziua, în cazul decesului unei persoane asigurate (soțul dumneavoastră), ajutorul de deces se poate acorda și copilului, dacă Dvs nu aveți certificat de căsătorie. Evident, fiul Dvs trebuie să prezinte certificatul de naștere (din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul) alături de toate celelalte acte necesare la acordarea ajutorului de deces (accesați link https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces). Nu uitați ca trebuie sa prezentați și dovada ca au fost suportate cheltuielile de deces de către Dvs.
#19
Asyralbaby
28 iul. 2022, 12:25:33
Bună ziua. În urma cu fix o săptămână, tatăl meu a fost îngropat. Avea pensie pe caz de boala și am luat un ajutor pe talonul sau de pensie în jur de 6 mii și ceva de lei dintre care jumătate au plecat spre serviciile funerare. Acum întrebarea mea este alta , noi ca si copii dacă lucram și suntem asigurați cu carte de munca, beneficiem de un ajutor de 2500 de lei ? Asa am auzit. Dacă da? Ce anume ne trebuie mai exact și unde trebuie sa mergem . Ne ar fii de folos pentru mama noastră acești bani. Mulțumesc!
#19.1
Condoleante.ro
29 iul. 2022, 19:10:19
Buna ziua! Condoleanțe pentru tatăl Dvs. Ajutorul financiar de înmormântare se acordă de către angajator din fondurile proprii, în condiţiile prevăzute în contractul de muncă, individual sau colectiv, aplicabil la nivel de unitate sau ramură. În contract este menţionată valoarea ajutorului financiar, pentru situaţia în care un angajat are un deces în familie. Deci, interesați-vă la angajatorul Dvs și vedeți dacă beneficiați sau nu de acest ajutor. Statul oferă un singur ajutor de deces, cel pe care l-ați încasat deja.
#18
Mihaela Mihaela
18 iul. 2022, 22:45:20
Buna ziua fratele meu a.murit la 36 de ani și era asigurat (platisemama cu o lună înainte să l.poata interna,nu a mai aapucat)unde poate mama mea sa ridice ajutorul de înmormântare?Țin sa precizez că mama a suportat toate cheltuielile de înmormântare a fratelui meu.multumesc.
#18.1
Condoleante.ro
19 iul. 2022, 20:06:25
Buna seara! Condoleanțe pentru pierderea fratelui Dvs. Competența teritorială a acordării ajutorului de deces revine casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a asiguratului în baza certificatului de deces și a tuturor celorlalte acte doveditoare. Mai multe informații găsiți pe site-ul CNPP , https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces.
#17
Adriana Cioran
12 iul. 2022, 23:19:05
Bună seara
Am și eu o întrebare
Socrul meu a decedat în Suceava și tot acolo a fost și înmormântarea. Ajutorul de înmormântare se poate face în al județ? Întreb pentru ca noi locuim în Bihor.
#17.1
Condoleante.ro
13 iul. 2022, 09:52:07
Buna ziua. Cererea pentru ajutorul de deces şi actele doveditoare se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului unde domiciliază familia din care a făcut parte persoana decedată sau, după caz, persoana singură decedată a beneficiat de ajutor social (sursa: https://lege5.ro/Gratuit/gm4tamzvgm/procedura-privind-obtinerea-ajutorului-de-deces).
#16
Dana Craciun
5 iul. 2022, 13:05:21
Buna ziua, fratele decedatului poate ridica ajutorul de înmormântare daca face dovada cheltuielilor? Amândoi sunt pensionari. Mentionez ca decedatul are un fiu care nu este in tara si nu s-a putut ocupa de înmormântare.
#16.1
Condoleante.ro
5 iul. 2022, 19:14:29
Buna ziua, da. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor / copilul / părintele / tutorele / curatorul / oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate anterior. Fratele decedatului va fi nevoit să prezinte și acte doveditoare ale relației de rudenie cu decedatul, alături de celelalte documente solicitate de CNPP pentru obținerea ajutorului de deces. O zi buna!
#15
Oana Erika
4 iul. 2022, 13:03:15
Buna ziua am si eu o intrebare va rog frumos daca decesul a fost in străinătate si persoana decedata nu a foat asigurat in romania si nimeni din familie nu este se poate face ceva?va multumesc
#15.1
Condoleante.ro
4 iul. 2022, 14:25:30
Buna ziua! Dacă nu există niciun membru de familie asigurat, din păcate nu se poate acorda ajutor de deces.
Membru de familie, în sensul legii, poate fi:
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Totuși, vă recomandăm să îi contactați telefonic și pe cei de la CNPP. O zi bună!
#14
Ionel Ilie
29 iun. 2022, 19:24:44
Buna seara .Am o întrebare mama mea a decedat acum 7 zile având ajutor social la care eu fiul am cerut un ajutor de înmormântare la primărie în continuare as avea dreptul de a cere ajutor de deces?
#14.1
Condoleante.ro
30 iun. 2022, 14:32:17
Buna ziua, da, în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în cazul decesului unei persoane din familiile beneficiare de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarul poate dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Pe de altă parte, ajutorul de deces se obține de la Casa de pensii, fiind suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acesta se acordă, la cerere, în baza unui certificat de deces. Găsiți informații mai detaliate accesând link-ul https://lege5.ro/Gratuit/gm4tamzvgm/procedura-privind-obtinerea-ajutorului-de-deces. Totodată, vă recomandăm să vă interesați și la CNPP pentru a verifica. O zi bună!
#13
MARINA IOAN
21 iun. 2022, 12:42:13
Buna ziua. In cazul decesului tatalui meu,tinand cont ca mama mea este foarte bolnava ,are probleme cu picioarele si se deplaseaza forte greu,pot sa
solicit in numele meu ajutorul de deces? multumesc
#13.1
Condoleante.ro
22 iun. 2022, 09:51:12
Buna ziua, da, desigur. Dacă tatăl dvs era asigurat, ajutorul de deces se poate acorda unei singure persoane care poate fi soț/soție, copil, părinte, tutore, curator sau oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate anterior. Iar dacă tatăl dvs nu era asigurat, dar dvs (în calitate de fiică) sunteți asigurată, puteți solicita în numele dvs ajutorul de deces (în acest caz, veți primi jumătate din cuantumul valorii ajutorului de deces).
#12
Oana Radu
15 iun. 2022, 18:20:48
Bună ziua, soacră-mea a .murit acum o săptămână, nu era asigurata și nui avea niciun fel de venit, poate beneficia de ceva?
#12.1
Condoleante.ro
16 iun. 2022, 13:51:22
Buna ziua, în aceasta situație, dacă soțul dumneavoastră (în calitate de fiu al persoanei decedate) este asigurat și face dovada suportării cheltuielilor de înmormântare va primi jumatate din valoarea ajutorului de deces, respectiv 3048 lei. Mai multe informații găsiți și pe site-ul https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.
#11
Alexandru Draghici
2 iun. 2022, 12:32:03
buna ziua, tatal meu a decedat pe teritoriul spaniei in ianuarie, a fost inmormantat acolo, am facut o cerere ca un ajutor social ceva de genul. eu pot obtine in tara ajutor de inmormantare ?
#11.1
Condoleante.ro
6 iun. 2022, 15:12:43
Buna ziua. Familia dumneavoastră are dreptul la acest ajutor, chiar dacă decesul survine în altă țară din UE. In situatia in care titularul drepturilor de pensie a decedat in alta tara decat Romania, iar certificatul de deces a fost emis de autoritatile din statul respectiv, acesta va trebui inscris/transcris in registrele de stare civila romane. Asadar, in cazul decesului pensionarului, ajutorul de deces se acorda pe baza documentelor mentionate anterior de catre casa teritoriala de pensii in evidenta careia se afla persoana decedata la data decesului. (am găsit aceasta informație pe site-ul https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces1. Mai multe informații puteți obține contactandu-i telefonic la 031.828.88.00, vedeți pe site zilele și orele de lucru cu publicul.
#10
Ionica Darac
25 mai 2022, 07:35:22
Buna ziua. Cum poate obtine mama decedatului ajutor de deces pentru fiul in varsta de 55 ani,bolnav de cancer,figura asigurat dar nu a mai lucrat din noiembrie 2021 cand a descoperit boala? Mama este pensionara.
#10.1
Condoleante.ro
25 mai 2022, 13:51:46
Buna ziua. Dacă fiul era asigurat la data decesului, mama decedatului are nevoie sa obțină o adeverință eliberată de angajatorul fiului din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz. Cu aceasta adeverință, alături de dovada ca a suportat cheltuielile de înmormântare și cu restul de acte solicitate pe care le găsește accesând https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, va putea obține ajutorul de deces. Pentru mai multe informații, va recomandam sa sunați la nr de tel 031.828.88.00, Direcția Comunicare și Relații Publice a Casei Naționale de Pensii Publice. Va mulțumim!
#9
Cristian
18 mai 2022, 14:44:44
Buna ziua! Mama decedatului fara asigurare nici venit, beneficieaza de ajutorul de inmormantare? (6000) .Precizez, ca mama este pensionata pe caz de boala Multumesc frumos!
#9.1
Condoleante.ro
18 mai 2022, 15:14:52
Buna ziua. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului se acorda suma de 3048 lei. Suma de 6.095 de lei este acordată DOAR persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar.
#8
Florentina Birleaza
17 mai 2022, 16:19:37
buna ziua,
in cazul decesului mamaei mele, care are o varsta inaintata, peste 100 de ani, suntem 2 fiice,
cu una are contract de intretinere, dar nu se mai ocupa de ea din urma cu 5ani, iar eu sunt cealalta fiica, care ma ocup de ea, de 5ani incoace.
Eu ii voi face inmormantarea desi cealalta e obligata prin contractul de intretinere.
Este vreo problema?
#8.1
Condoleante.ro
18 mai 2022, 15:33:44
Buna ziua. În Codul Civil, legea 287 / 2009, art. 2257 se specifică faptul că "În cazul în care întreţinerea are caracter viager sau atunci când creditorul decedează în cursul duratei contractului, debitorul are obligaţia să îl înmormânteze.", iar art. 2258 specifica faptul ca "Drepturile creditorului întreţinerii nu pot fi cedate sau supuse urmăririi." Însă, dacă sora Dvs nu dorește să se ocupe de înmormântare, vă puteți ocupa Dvs și, în baza chitanțelor / facturilor care vor fi dovada cheltuielii Dvs cu înmormântarea, veți putea obține ajutorul de deces.
#7
Alexandra
16 mai 2022, 04:07:28
Buna ziua, tatal meu a decedat in Canada acum aproape 3 ani in Iulie 2019. Tata primea pensie din Romania pentru efectuarea multor ani de munca in Romania, iar in Canada nu a lucrat deloc, dar serviciile funerare au luat loc in Canada. Cum putem sa obtinem ajutor de deces pt tata si exista vreun termen maxim de la deces in care se poate face cererea pt ajutor de deces? Cu multe multumiri anticipate,
#7.1
Condoleante.ro
16 mai 2022, 09:51:01
Buna ziua. Din câte știm noi, cererile pentru acordarea ajutorului de deces sunt soluționate, indiferent de data decesului, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani. Pentru obținerea ajutorului de deces, alături de toate documentele impuse de CNPP, veti avea nevoie și de dovada ca ati suportat cheltuielile de legate de înmormantare (facturi, chitanțe). Dar, pentru a fi sigura de un răspuns complet și corect 100% va recomand sa luați legătura cu CNPP - Direcția Relații Internaționale, nr. telefon 021.311.80.47
#7.2
Alexandra
16 mai 2022, 20:19:44
Multumesc mult pt raspuns. Ce inseamna “termen General de prescriptie de 3 ani”? Inseamna ca daca au trecut 3 ani de la deces, dupa aceea nu se mai poate cere ajutorul? Voi incerca sa sun la CNPP , dar unde este inscrisa aceasta regula/lege? In Monitorul Oficial?
#7.3
Condoleante.ro
17 mai 2022, 09:51:59
Buna ziua. Accesând linkul https://www.cnpp.ro/sume-neincasate-de-catre-pensionarul-decedat veți găsi informația privind termenul de prescriptie pentru acordarea ajutorului de deces. Termenul de prescriptie reprezintă intervalul de timp stabilit prin lege înăuntrul căruia va puteți exercita dreptul de solicitare a ajutorului de deces. Repet, va recomand sa luați legătura cu cei de la CNPP și sa le solicitați lor toate informațiile.
#6
Gabriela Theodorescu
13 mai 2022, 17:04:07
buna ziua,
daca decedatul nu era asigurat , are doi copii, copii pot beneficia de pensie de urmas?
#6.1
Condoleante.ro
15 mai 2022, 10:44:13
Buna ziua. Pensia de urmaş se cuvine copiilor doar dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.
#5
Gabi
13 mai 2022, 00:20:31
Este obligatorie prezentarea dovezilor cheltuielilor ocazionate de deces ? Cuantumul sumelor plătite la biserică nu poate fi dovedit din motive lesne de înțeles ( neeliberare de chitanțe!) și nici cele în regie proprie.
#5.1
Condoleante.ro
13 mai 2022, 10:32:01
Buna ziua, conform https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces este obligatorie dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie); însă, dacă apelați la ajutorul unei firme de pompe funebre cu experiență pentru organizarea înmormântării aceasta poate înlesni obținerea documentelor de stare civilă precum și cele care țin de relația cu casele de pensii necesare atât înhumării cât și decontării cheltuielilor.
#4
Florentina
29 apr. 2022, 12:30:38
Bună ziua ,dacă decedatul era pe ajutor social poate beneficia de ajutorul de inmormantare?
#4.1
Condoleante.ro
29 apr. 2022, 14:46:23
Persoanele fizice care beneficiază de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat intra in categoria de persoane care beneficiaza de asigurare si, ca atare, pot beneficia de ajutor de deces.
#3
Raluca Sidorov
28 apr. 2022, 21:03:41
Buna seara! Am și eu o întrebare.A murit soacra mea, nu era asigurata, nici fiul ei nu este asigurat, eu( nora) st asigurata.Eu ca și nora a decedatei pot solicita ajutorul?
#3.1
Condoleante.ro
29 apr. 2022, 14:45:41
Din pacate, nu. Conform https://www.cnpp.ro/ajutorul-de-deces, ajutorul de deces se acorda unui membru de familie asigurat al decedatului, iar prin membru de familie, in sensul legii, se intelege:
• soţul/soţia;
• copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei
• părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
#2
Alina Stiopu
19 apr. 2022, 00:23:52
Buna ziua! Am doua intrebari:
1. In cazul decesului (si inmormantarii) in strainatate a unei persoane pensionare se acorda ajutor de inmormantare?
2. Daca da, fiul decedatului poate imputernici pe altcineva (prin Notariat) sa ridice ajutorul de inmormantare?
Va multumesc anticipat!
#2.1
Condoleante.ro
21 apr. 2022, 10:03:02
Buna ziua, ne-am interesat și am aflat următoarele:
1. DA, se acordă ajutor de înmormântare chiar dacă decesul survine în altă țară. Ajutorul de deces va fi plătit de instituția din țara în care a fost asigurată persoana decedată.
2. Ajutorul de deces se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces și DA, fiul decedatului poate împuternici pe altcineva să ridice ajutorul de înmormântare. Se poate întreba și la o firmă de pompe funebre dacă vă poate ajuta cu ridicarea ajutorului.
#2.2
Alina Stiopu
21 apr. 2022, 18:48:28
Va multumesc frumos pentru raspuns!
#1
Nica Mihaita
14 mar. 2022, 12:56:32
Buna ziua. In cazul decesului unei persoane, care este detinatoare de pensie de urmas,ajutorul de inmormantare este: pentru o persoana asigurata, sau pentru decesul unui membru al persoanei asigurate sau al pensionarului?
#1.1
Condoleante.ro
16 mar. 2022, 16:36:43
Bună ziua! Conform legii nr 80 din 21 iulie 1992 (republicata), cap 4, art. 21:
"În cazul decesului unui membru de familie, cu drept la pensie de urmaş, se acordă asiguratului un ajutor de înmormântare egal cu jumătate din pensia minimă integrală pentru limita de vârstă."
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2022 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Calendarul Ortodox OCTOMBRIE 2023 - Principalele sărbători creștine din luna octombrie

află care sunt principalele sărbatori religioase ale lunii octombrie și ce datini și obiceiuri au loc în această perioadă

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir