De cele mai multe ori, decesul unei persoane dragi ne ia prin surprindere și ne aflăm în situația în care ne confruntăm pe de o parte cu durerea imensă provocată de această pierdere, și pe de altă parte cu grija pe care o avem legată de tot ceea ce presupune organizarea celor necesare înmormântării.

deces in familie ce ai de facut

Ai nevoie să știi unde să găsești o firmă de pompe funebre care oferă servicii profesionale și de calitate. Platforma condoleante.ro îți permite accesul la cea mai vastă ofertă de servicii funerare din toată țara, acordate de firme de încredere și cu experiență, grupate pe categorii și pe județe.

Totodată, pe site-ul condoleante.ro poți citi articole și informații utile, sfaturi sau sugestii ce te pot ajuta să organizezi o înmormântare sau orice alt tip de eveniment funerar. 

Este și cazul acestui articol, care își propune să îți prezinte principalii pași pe care îi ai de făcut atunci când te confrunți cu un deces. Presupunând că ai ales deja firma de servicii funerare care vrei să te ajute cu organizarea ceremoniei de înmormântare, iată ce îți rămâne ție de rezolvat, astfel încât totul să decurgă fără probleme.

Decesul la spital

Atunci când persoana apropiată a decedat la spital, vestea decesului acesteia este transmisă de către medicul care s-a ocupat de aceasta. Legislația prevede ca decedatul să rămână două ore pe secția unde a fost internat și unde s-a constatat decesul, ulterior fiind mutat la morga spitalului unde i se efectuează procedurile de toaletare / îmbălsămare / cosmetizare. Aici, decedatul va rămâne pentru următoarele 24 de ore. 

Așadar, imediat ce primești vestea decesului, ai 24 de ore pentru a stabili următoarele:

  • alegi biserica la care vrei să aibe loc ceremonia de înhumare și iei legătura cu preotul pentru a discuta detalii legate de programul la capelă, ora de incepere a slujbei și cimitirul unde va avea loc înhumarea
  • iei legătura cu firma de pompe funebre și stabilești următoarele:
    • sicriul
    • ora preluării decedatului de la morga spitalului și transportul acestuia la capelă
    • transport funerar decedat capelă - cimitir
    • transport cortegiu funerar (dacă ai nevoie de transport pentru rude și apropiați, de la biserică la cimitir și retur)
    • aranjamentele florale funerare 
    • pachete alimentare (de post, de dulce sau pește)
    • accesoriile funerare necesare (lumânări/candele, cărbune, cățui, doliu, batiste / prosoape, colivă, colaci, icoană, cruce)
  • te ocupi de selectarea hainelor cu care urmează să fie îmbrăcat decedatul

La trecerea celor 24 de ore de la constatarea decesului, pentru eliberarea trupului celui decedat, un membru din familie va veni la morga spitalului pentru a recunoaște defunctul și a semna biletul de ieșire al acestuia din spital. Înainte de recunoașterea decedatului, îi vor fi înmânate medicului hainele cu care decedatul va fi îmbrăcat. La final, medicul legist va înmâna certificatul constatator al decesului care este necesar la Starea Civilă pentru eliberarea certificatului de deces și a adeverinței de înhumare. Firma de pompe funebre va fi prezentă de asemenea la morga spitalului pentru a prelua decedatul și a-l transporta la capela bisericii.

Imediat ce obții certificatul constatator al decesului, un membru din familie se va prezenta la Starea Civilă din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P) sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs decesul pentru a primi certificatul de deces și adeverința de înhumare. 

Dosarul necesar obținerii Certificatului de Deces conține:

  • certificatul medical constatator al decesului, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, semnătura și parafa medicului care a făcut constatarea, sigiliul/ștampila unității sanitare, în care trebuie consemnată cauza decesului, fără prescurtări, înscrisă cu majuscule (e bine să faci câteva copii ale acestui document înainte de depunerea lui, în eventualitatea în care ai putea avea nevoie ulterior)
  • certificatul de naștere și de căsătorie, după caz (original și copie)
  • actul de identitate al decedatului (original și copie)
  • livretul militar sau, după caz, adeverința de recrutare a celui decedat, dacă este cazul (original și copie)
  • actul de identitate al declarantului (original și copie)
  • cerere tip completată pe care o obții de la Oficiul de Stare Civilă din localitatea ta

Cu certificatul de deces și adeverința de înhumare, vei merge la biserică la slujba de înhumare și la cimitir. Ai nevoie de aceste documente atât pentru a le prezenta preotului, cât și pentru a le înmâna administratorului cimitirului (copie după certificat deces și original adeverință de înhumare). Acesta din urmă trebuie informat cu o zi înainte de înmormântare pentru a pregăti locul de veci și a-l igieniza.

Decesul la domiciliu

În situația în care decesul are loc la domiciliu, primul pas pe care îl ai de făcut este să iei legătura cu o firmă de pompe funebre care îți va pune la dispoziție un medic pentru a constata decesul și a elibera certificatul constatator de deces. 

Imediat după constatarea decesului, urmează procedura de îmbălsămare realizată doar de către persoane calificate sau medici specializați în tanatopraxie. Medicul ales pentru acest procedeu emite certificatul de îmbălsămare ce permite familiei să depună defunctul la capelă sau să îl transporte la cimitir. După procedura de îmbălsămare, au loc cele de toaletare, cosmetizare și îmbrăcare a decedatului.

Urmează transportul decedatului la capelă, timp în care un membru al familiei se va ocupa de obținerea certificatului de deces și a adeverinței de înhumare, cu sprijinul celor de la agenția de pompe funebre. 

Cam aceștia ar fi pe scurt pașii pe care îi ai de urmat în cazul unui deces în familie. În plus față de ceea ce a fost menționat, ține cont că ai nevoie și de timp pentru a petrece alături de familie la priveghi și pentru a îți lua rămas bun de la cel care v-a părăsit. Alegând o firmă de pompe funebre profesionistă, vei vedea că totul va decurge destul de ușor și vei putea să stai alături de prieteni și familie.

În acest articol, am luat în considerare varianta în care decedatul și familia acestuia au optat pentru înhumare. În situația în care se dorește incinerarea trupului celui decedat, ai în articolul 20 Întrebări Frecvente despre Incinerarea Umană informații legate de etapele ce trebuie parcurse pentru această procedură.

De asemenea, dacă ai nevoie să știi cum să obții un loc de veci, informațiile de care ai nevoie au fost prezentate în articolul Obținerea unui loc de veci - acte necesare concesionare și condiții.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces