Moartea este un subiect controversat. Indiferent de credințele sau de tradițiile spirituale la care aderăm, să discuți despre moarte nu este un subiect plăcut sau facil de conversație. Să alegi sicriul pentru un membru al familiei decedat sau pentru un apropiat, să comanzi o coroană funerară, să participi la un priveghi sau la o ceremonie funerară sunt acțiuni pe care, vrem sau nu, suntem nevoiți să le îndeplinim mai devreme sau mai târziu.

sfaturi pentru alegere loc de veci

Am ales să analizez acest subiect deoarece îl consider important și extrem de actual. Dacă vrei să ai un loc de veci într-un anume cimitir, este esențial să te ocupi de acest aspect încă din timpul vieții. De fapt, este unul dintre primele lucruri la care te gândești atunci când vrei să planifici din timp înmormântarea. Citește și articolul nostru despre planul funerar: Ce reprezintă și de ce este necesar un plan funerar? pentru a descoperi și alte idei legate de importanța planificării din timp a înmormântării, cu tot ce presupune aceasta.

În plus, decizia de a te ocupa de obținerea unui loc de veci încă din timpul vieții are legătură și cu faptul că multe cimitire (în special cele din marile orașe) sunt deja foarte aglomerate, iar spațiile pentru locurile de veci sunt limitate. Iată, așadar, care sunt cele mai importante sfaturi pentru alegerea locului de veci. 

 

Locația cimitirului

Dacă locuiești într-un oraș mare, știi deja că există mai multe cimitire și, de aceea, e bine să alegi un loc de veci la un cimitir care să fie apropiat de familia ta. Viața continuă pentru cei rămași în urmă și, pentru mulți dintre ei, le face bine să îi viziteze pe cei răposați din când în când. De aceea, un cimitir situat în apropierea domiciliului lor îi va ajuta să vină de câte ori vor la mormânt. Sau, dacă ceilalți membri răposați ai familiei sunt înmormântați cu toții la un anumit cimitir, atunci nu ar fi rău să încerci să obții un loc de veci tot acolo. 

Dacă te afli în situația în care vrei să obții loc de veci pentru părinții tăi, atunci ține cont și de dorințele lor, poate vor să fie înmormântați împreună în același loc sau separat, în cimitirul localității natale. 

 

Amplasarea locului de veci în cadrul cimitirului

Este un detaliu de care e bine să ții cont. De aceea, îți sugerez ca înainte de a lua decizia finală, să faci o vizită la cimitirul pentru care ai optat și să dai o tură pentru a vedea cum sunt împărțite zonele, unde sunt locurile libere și cât de departe sau aproape sunt de accesul în cimitir. Ia în considerare și faptul că cimitirul se poate mări și, o anumită poziționare care poate fi acum favorabilă, să devină greu accesibilă în viitor.

 

Dimensiunea locului de veci

Conform legislației în vigoare, locurile de înmormântare au dimensiunile de 2,50x1,20 m, cu intervale între acestea de 0,30 m, necesare pentru circulație și îngrijirea locului. Locurile de înmormântare din cimitire pot fi concesionate pe bază de taxe în condițile regulamentului pentru organizarea și funcționarea cimitirelor și crematoriilor umane aflate sub autoritatea Consiliului Local. Unei persoane i se va putea concesiona un singur loc de înmormântare, cu folosință nelimitată sau cu folosință temporară (7 ani). 

Având în vedere aceste detalii, în decizia de obținere a unui loc de veci ține cont și de dimensiunea locului și anticipează din timp câte cripte vrei să construiești.

 

Regulamentul de organizare și funcționare a cimitirului

Este un aspect important de luat în seamă, deoarece trebuie să iei la cunoștință despre taxele anuale ce trebuie achitate, condițiile de amenajare a mormintelor, despre posibilitatea efectuării de lucrări funerare la mormântul respectiv, etc. Odată cu concesionarea unui loc de înmormântare în cimitir, titularul este obligat la respectarea regulamentului cimitirului. Orice abatere de la regulament poate duce la anularea actului de concesionare și pierderea locului de înmormântare. Vezi mai multe informații citind articolul: Obținerea unui loc de veci

 

Persoană importantă? Alege cimitirul corespunzător

Ești o persoană importantă sau vrei ca locul de veci să se afle într-un cimitir în care au fost îngropate personalități marcante? Atunci fă un mic studiu al cimitirelor și alege în consecință. 

Nu uita! Cimitirul este locul de odihnă veșnică pentru fiecare din noi, la un moment dat. Așadar, nu ignora acest subiect și asigură-te că nu îl lași de izbeliște. Un loc de veci trebuie bine întreținut și amenajat încă din timpul vieții.

Dacă ai și tu sugestii privind alegerea unui loc de veci, nu ezita să ne oferi părerea lăsându-ne comentariul tău.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces