O persoană care a părăsit această lume și a trecut la cele veșnice va rămâne pururi în sufletele și inimile celor apropiați. Durerea lăsată în urmă de decesul acesteia nu trece ușor, iar suferința se resimte mult timp după înmormântare. În cele mai multe cazuri, deoarece absența celui pierdut este greu de îndurat, membrii familiei merg des la mormânt, se ocupă de îngrijirea acestuia și aprind lumânări. 

monumente funerare marmura granit

Construcția unui monument funerar este o modalitate prin care cei rămași își arată respectul și prețuirea pentru persoana care a plecat din această lume. Dacă în trecut monumentele funerare erau reprezentate de o cruce ce avea inscripționate numele persoanei decedate, anul nașterii și al morții, în prezent monumentele funerare au devenit adevărate capodopere. Firmele de servicii funerare sau cele specializate pe producția de construcții funerare se întrec în lucrări funerare care mai de care mai deosebite, de forme și dimensiuni variate și din materiale durabile și de calitate. 

Din punct de vedere al materialelor folosite în realizarea unui monument funerar cele mai întâlnite sunt marmura și granitul. Următoarele informații te-ar putea ajuta să iei o decizie cu privire la ce anume să alegi pentru construcția unui monument funerar: marmură sau granit.

 

Granitul - informații generale

Granitul este o rocă de origine vulcanică ce se găsește în natură și prezintă o duritate extraordinară. Experții o situează pe locul doi după diamant, datorită intensității sale. Culorile granitului sunt extrem de numeroase, de la granitul de culoare albă până la cel de culoare neagră, roșie, verde, albastră, galbenă etc.

Granitul este folosit în special la realizarea blaturilor de baie și bucătărie, precum și pentru fabricarea monumentelor funerare. 

Proprietățile granitului:

  • se găsește sub diferite forme, texturi și culori
  • își menține frumusețea o lungă perioadă de timp
  • nu necesită îngrijire periodică
  • rezistă foarte bine la trafic intens, dar și la condiții atmosferice stresante
  • se poate curăța ușor și este igienic

 

Marmura - informații generale

Marmura este o rocă metamorfică naturală care conține calcar și este foarte dură. Datorită frumuseții ei și a superbelor nuanțe în care se găsește, marmura a fost și continuă să fie extrem de apreciată și foarte căutată. Culoarea marmurei variază de la alb sidefat, galben, verde, roșu, cenușiu, până la negru, în funcție de compoziția minerală a fiecărui bloc de piatră.

În ceea ce privește întrebuințările marmurei, aceasta este utilizată atât la amenajările interioare (pardoseli, scări, glafuri, trepte etc), cât și la amenajările exterioare (placare fațade, stâlpi, monumente, sculpturi etc).

Proprietățile marmurei:

  • se poate tăia foarte ușor
  • prezintă o longevitate crescută
  • este dură și densă
  • texturile și nuanțele diverse conduc la realizarea unor lucrări unice
  • se poate întreține ușor



5 motive pentru a alege granitul pentru monumentul funerar

Granitul este printre cele mai durabile resurse naturale existente, fiind foarte folosit în construcții și obținând o popularitate crescută în rândul monumentelor și construcțiilor funerare. Frumusețea granitului nu poate trece neobservată, indiferent de nuanța aleasă. Fiind considerat “piatra fără moarte”, granitul contribuie la realizarea unor lucrări funerare foarte durabile și rezistente.

Iată cele mai importante 5 motive care te pot convinge să iei decizia unei construcții funerare din granit:

  1. Un monument funerar din granit este cel mai durabil monument existent la ora actuală.
  2. Întreținerea și curățarea granitului se face foarte ușor, suprafața acestuia nefiind foarte poroasă.
  3. Granitul oferă o varietate de culori (roz, gri, bej, roșu, negru, albastru și chiar verde), putându-se realiza astfel un monument funerar de excepție pentru cei dragi.
  4. Monumentele funerare din granit permit montarea decorațiunilor din bronz sau gravarea prin sablare / sculptare a diferite imagini, conducând astfel la un rezultat de o calitate artistică deosebită.
  5. Datorită durității sale, granitul este simplu de modelat și tăiat în forma dorită. Totodată, fiind rezistent la căldură, nu există riscul deteriorării gravurii sau culorii inițiale a monumentului.



5 motive pentru a alege marmura pentru monumentul funerar

Marmura este o piatră naturală elegantă și strălucitoare și contribuie cu succes la realizarea unor monumente funerare model unicat, de o frumusețe aparte. Ținând cont de faptul că marmura este o rocă metamorfică, formată dintr-un proces de transformare a elementelor sale datorită temperaturii și presiunii, ea oferă un aspect de suprafață predominant omogenă, traversată de modele venoase mai mult sau mai puțin subțiri.

Culoarea marmurei variază de la alb sidefat, galben, verde, roșu, cenușiu, până la negru, în funcție de compoziția minerală a fiecărui bloc de piatră.  Încă din cele mai vechi timpuri marmura a fost un simbol al puterii și bogăției, acest material asigurând durabilitatea, versalitatea și frumusețea locului. 

Iată cele mai importante 5 motive care te pot convinge să iei decizia unei construcții funerare din marmură:

  1. Fiecare bloc de marmură este diferit, astfel încât te poți bucura de realizarea unui model unic de monument funerar.
  2. Crucile, monumentele și construcțiile funerare realizate din marmură albă sunt regăsite frecvent în partea de sud a României.
  3. Timpul de realizare al unui monument funerar din marmură este mai scăzut deoarece marmura se prelucrează ușor.
  4. Monumentele funerare din marmură sunt accesibile ca preț pentru toate clasele sociale din România.
  5. Marmura de Rușchița este una dintre cele mai calitative tipuri de marmură din lume.

 

Ce trebuie să știi despre întreținerea monumentelor funerare din granit și marmură?

Dacă alegi să te ocupi personal de curățarea monumentului funerar, cea mai bună metodă pentru curățarea monumentelor funerare este folosirea unui detergent de curățare, specific pentru materialul din care este confecționat monumentul funerar. Asigură-te că alegi produsul potrivit pentru curățarea monumentului și, dacă nu te pricepi, cere sfatul vânzătorului. Vei avea nevoie de produse neionice, care nu conțin săruri puternice ce deteriorează pietrele funerare. Acest tip de produse se găsesc în magazinele specializate cu produse de conservare și curățare. Totodată, vei avea nevoie de apă curată sau distilată, bureți sau perii cu fire de duritate diferită și niște cârpe sau prosoape moi și curate.

Pentru curățarea monumentelor funerare din granit, se recomandă spălarea acestora cu apă distilată și săpun neionic, folosind un burete non-metalic. În acest fel, se elimină depozitele de calciu de pe suprafața de granit. 

În ceea ce privește curățarea unui monument funerar din marmură, ai nevoie de apă distilată și o perie cu păr natural. Desigur, există și detergenți speciali pentru marmură sau soluții de impermeabilizare ce protejează suprafețele. Depinde de gradul de murdărire și de bugetul fiecăruia.

Dacă observi că monumentul funerar arată destul de deteriorat sau că petele sunt adânci, cel mai bine este să apelezi la un specialist. Nu risca să strici suprafața monumentului încercând singur să cureți. Găsești mai multe detalii referitoare la curățarea profesionistă a monumentelor funerare în articolul Sfaturi utile pentru îngrijirea monumentelor funerare

 

Costul unui monument funerar din marmură versus granit

Când vine vorba de alegerea unui monument funerar, primul gând pe care îl ai este că vrei ca acesta să fie unul care să reziste mulți ani și să păstreze vie amintirea celor dragi o lungă perioadă de timp. Întrebarea “ce este mai bun: marmura sau granitul?” nu are un răspuns exact pentru că depinde foarte mult de ceea ce vrei. Vrei o construcție funerară durabilă, rezistentă și vibrantă, atunci alegerea ta se va îndrepta către granit. Optezi pentru un monument funerar elegant, strălucitor și unic, poți alege marmura în acest caz. 

În ceea ce privește prețul marmurei comparativ cu cel al granitului, deși marmura este o piatră mai scumpă decât granitul, în funcție de modelul ales poți găsi la prețuri acceptabile atât lucrări funerare din granit, cât și din marmură și în același timp poți întâlni modele de lux cu prețuri pe măsură și la monumentele din granit și la cele din marmură.

La un monument din granit prețul variază și în funcție de culoare, granitul negru având prețul cel mai ridicat, însă pe de altă parte are o eleganță și sobrietate de neegalat. 

În cazul monumentelor funerare din marmură, este posibil ca timpul de livrare să fie mai mare decât la un monument din granit deoarece se realizează pe comandă. Monumentele din granit se pot realiza și în regim de serie ceea ce conduce la un preț bun per unitate.



Deci, ce alegem pentru construcția unui monument funerar?

Răspunsul este simplu: depinde doar de ceea ce îți dorești și ce buget vrei să aloci. 

Monumentele funerare din granit sunt mai solide, sigure și rezistente, în timp ce monumentele din marmură sunt mai ușor de prelucrat dar mai sensibile la factorii externi.

Granitul corespunde unui stil mai sever și sobru, în timp ce marmura se adresează unui stil mai delicat și special.

Dacă ai o idee despre ceea ce anume vrei și știi prețul maxim pe care ești dispus să îl plătești, următorul pas firesc este să analizezi mai multe oferte de la diferite firme specializate în realizarea construcțiilor funerare. Pe piața din România există mulți producători de monumente funerare, însă, cel mai bine, este să optezi pentru o firmă care oferă servicii complete: proiectare, măsurători, execuție, prelucrări, montaj și garanție. Obiectivul final este ca firma aleasă să îți înțeleagă nevoile și lucrarea finală să iasă chiar mai bine decât te așteptai.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces