Un monument funerar reprezintă o construcție funerară realizată în memoria unei persoane îndrăgite ce a trecut în neființă și cu scopul de a îi aduce omagiul și respectul cuvenite, construcție amplasată în locul de aducere aminte a celui decedat - la mormânt. 

O dată cu trecerea anilor, monumentele funerare au devenit din ce în ce mai complexe, au suferit modificări în privința formei, dimensiunii și aspectului. Astfel, de la o simplă piatră funerară sau cruce pe care se trec numele și perioada în care a trăit decedatul, oamenii au posibilitatea acum de a onora trecerea în neființă a celor dragi prin realizarea unor monumente funerare deosebite.

ingrijire monumente funerar

Din punct de vedere al materialelor folosite în realizarea unui monument funerar cele mai întâlnite materiale sunt marmura, granitul sau mozaicul. Alegerea monumentului funerar depinde de preferințele, credințele și bugetul fiecărei persoane ce își dorește o asemenea lucrare funerară. Astfel, poți opta pentru o construcție funerară mai simplă și evident mai economică alcătuită din elementele principale precum monumentul funerar, capacul și cadrul pentru mormânt. Sau, poți alege varianta unei construcții funerare ample, mult mai scumpă, ce include și elemente de lux precum crucifixe decorative, sculpturi în bronz, fotografii în ceramică, felinare, etc.

Indiferent ce tip de monument funerar alegi, mai simplu sau mai amplu, din marmură sau din granit, este extrem de important, în primul rând, să știi la cine să apelezi pentru construcția acestuia, și în al doilea rând, să cunoști ce trebuie să faci pentru a îl întreține și curăța astfel încât să își păstreze frumusețea o perioadă cât mai îndelungată.

 

Cum poți întreține monumentele funerare?

Dacă ai luat decizia de a achiziționa un monument funerar, alegerea acestuia nu trebuie făcută în grabă ci, cel mai bine, e să te consulți cu specialiștii. Mai exact, prima dată caută firma cea mai potrivită ce îți poate livra ceea ce anume îți dorești și apoi consultă-te cu aceasta în privința modelului pe care îl vrei. 

Îți dorești un monument funerar deosebit? Iată de ce anume trebuie să ții cont:

  • tipul de material pe care îl alegi

Marmura și granitul sunt cele mai folosite în construcția monumentelor funerare datorită frumuseții și eleganței lor. Și totuși, când vrei să te decizi între marmură și granit ține cont de următoarele aspecte:

  • din punct de vedere al durității, granitul este cu siguranță mai rezistent și mult mai folosit, în timp ce marmura are o duritate mai scăzută
  • din punct de vedere al eleganței, marmura este cea câștigătoare, fiind foarte frumoasă și de un farmec aparte
  • marmura este vulnerabilă unor agenți externi și substanțe acide, iar granitul este ușor de afectat la contactul cu substanțe uleioase

 

  • dimensiunea locului de veci

În cazul în care aveți deja locul de veci cumpărat, vorbiți cu firma de servicii funerare la care apelați pentru construcția monumentului funerar, astfel încât să verifice dinainte ce tip de monument funerar se potrivește locului respectiv. Dacă nu aveți locul de veci, agenția de pompe funebre vă va consilia în acest sens.

 

  • religie

Există posibilitatea ca anumite religii să nu permită utilizarea unor simboluri pe monumentele funerare; asta înseamnă că e bine să specificați acest aspect firmei la care apelați. 

 

  • design

Când te-ai decis să cumperi un monument funerar însă nu știi ce model s-ar potrivi, cere firmei de servicii funerare la care apelezi un catalog de monumente funerare și vei putea analiza oferta lor cu poze și specificații la fiecare model în parte. 

 

Cum îngrijești monumentele funerare?

În timp, crucile și pietrele funerare se deteriorează din cauza condițiilor meteorologice: vânt, ploaie, îngheț etc. În ciuda acestor aspecte, există metode de conservare și curățare a monumentelor funerare astfel încât să le asiguri rezistența și longevitatea.

 

În funcție de gradul de murdărire sau deteriorare al monumentului funerar, poți alege să te ocupi personal de curățarea acestuia sau poți apela la o firmă specializată ce deține echipamente profesioniste. Dar, înainte de orice, ar trebui să contactezi parohia sau administrația cimitirelor. Unele cimitire angajează un îngrijitor care să efectueze o curățare periodică a monumentelor funerare.

 

Daca poți face personal curățarea, cum o faci?

Pentru curățarea corectă a monumentului funerar și, respectiv, a mormântului, ai nevoie să identifici murdăria ca să știi ce produse de curățenie îți trebuie. Pe toată suprafața unui mormânt se pot depune mai multe tipuri de murdărie, precum: praful, fungii, algele, mușchii și lichenii.

Cea mai bună metodă pentru curățarea monumentelor funerare este folosirea unui detergent de curățare, specific pentru materialul din care este confecționat monumentul funerar. Asigură-te că alegi produsul potrivit pentru curățarea monumentului și, dacă nu te pricepi, cere sfatul vânzătorului. Vei avea nevoie de produse neionice, care nu conțin săruri puternice ce deteriorează pietrele funerare. Acest tip de produse se găsesc în magazinele specializate cu produse de conservare și curățare. Totodată, vei avea nevoie de apă curată sau distilată, bureți sau perii cu fire de duritate diferită și niște cârpe sau prosoape moi și curate.

 

Monumentele funerare din marmură 

Poți curăța ușor un monument funerar din marmură cu ajutorul apei distilate și a unei perii cu păr natural. Desigur, există și detergenți speciali pentru marmură sau soluții de impermeabilizare ce protejează suprafețele. Depinde de gradul de murdărire și de bugetul fiecăruia.

 

Monumentele funerare din granit

Pentru curățarea monumentelor funerare din granit, se recomandă spălarea acestora cu apă distilată și săpun neionic, folosind un burete non-metalic. În acest fel, se elimină depozitele de calciu de pe suprafața de granit.

 

Monumente funerare din calcar sau gresie

Deoarece sunt cele mai moi materiale folosite la confecționarea monumentelor funerare, acestea presupun foarte multă atenție la curățare. E important să folosești prosoape sau cârpe moi, și în niciun caz bureți abrazivi sau perii din sârmă. De asemenea, nu se recomandă utilizarea substanțelor de uz casnic sau a spălătoarelor sub presiune. Ai nevoie de apă distilată, un săpun neionic și o perie cu păr natural.

 

Cum se face curățarea profesionistă a monumentelor funerare?

Dacă observi că monumentul funerar arată destul de deteriorat sau că petele sunt adânci, cel mai bine este să apelezi la un specialist. Nu risca să strici suprafața monumentului încercând singur să cureți. 

 

Hidrosablarea (sablarea umedă)

Este una dintre cele mai utilizate metode de restaurare a monumentelor funerare, care nu necesită mult timp și poate păstra integritatea monumentului doar prin spălare cu apă, îndepărtând murdăria. Este un proces sigur, nu prezintă niciun pericol de accidentare, nu generează praf și nici zgârieturi pentru monument. De asemenea, nu prezintă impact pentru mediul înconjurător și reduce deșeurile.

Alături de avantajul oferit de rapiditatea acestui proces, trebuie menționat și cel oferit de mobilitate, hidrosablarea putând avea loc și în cimitirele foarte aglomerate.

 

Sablarea cu nisip (sablarea uscată)

Deoarece monumentele funerare sunt expuse în permanență intemperiilor vremii, pot apărea depuneri pe suprafața acestora ce nu pot fi curățate prin metodele clasice. Procedeul de sablare cu nisip presupune propulsarea particulelor abrazive de nisip cu ajutorul aerului comprimat pe suprafața pe care vrei să o cureți.

Unul dintre principalele avantaje ale sablării cu nisip este acela că suprafața se curăță mai ușor și mai repede. Tot ce trebuie să faci este să cauți o firmă specializată în sablare monumente funerare și problema se va rezolva. 

Un alt avantaj demn de luat în considerare este cel al costurilor foarte mici, deoarece nisipul este un material ieftin și accesibil. 

Cu ajutorul acestei tehnici, pot fi curățate depuneri dificile precum grundul, vopseaua, coroziunea, rugina etc.

 

Sablarea cu gheață carbonică

Este un proces nou de curățare care folosește dioxidul de carbon solid în formă de granule. Această metodă a obținut rezultate foarte bune rapid și presupune o tehnologie nedistructivă și nepoluantă. Nu presupune utilizarea de solvenți chimici ori materiale abrazive toxice. 

Prin proiectarea granulelor de gheață carbonică pe monumentul funerar cu ajutorul aerului comprimat, toate depunerile nedorite se contractă, se crapă și se desprind de suprafața în cauză. 

Deoarece la curățarea cu gheață carbonică nu sunt utilizate nici apă nici alte substanțe străine, nu apar probleme de coroziune. Astfel, curățarea ulterioară costisitoare a monumentului funerar nu mai este necesară precum și decontaminarea scumpă a apei reziduale contaminate cu soluții de curățat și mizerie desprinsă.

 

Monumentul funerar - un ultim omagiu și o amintire eternă

Menținerea unui mormânt în stare bună și curățarea acestuia în mod regulat este atât o obligație civică, precum și una morală. O dată cu decizia de a realiza un monument funerar în memoria unei persoane mult iubite și care a părăsit această lume apare și datoria de a menține această construcție într-o stare cât mai bună pentru o perioadă lungă de timp. 

Astfel, foarte important înainte  de orice este să te asiguri că firma de servicii funerare la care ai apelat pentru construcția monumentului funerar este profesionistă, are experiență în acest domeniu și îți oferă certificat de garanție. Apelând la profesioniști adevărați, ai garanția lucrului bine făcut și care va dăinui. Experții sunt în măsură să finalizeze orice lucrare, indiferent de complexitate. Și-au câștigat admirația și respectul tocmai prin accentul pus pe calitate și rezultate conform cerințelor clientului.  În același timp, cei care ți-au realizat monumentul funerar te pot ajuta cu întreținerea acestuia sau te pot îndruma către o firmă specializată în acest domeniu.

Monumentul funerar are rolul de a reprezenta persoana care își doarme somnul de veci. Păstrează vie memoria celui iubit și adu-ți aminte de el chiar și după ani și ani. Menține mormântul acestuia cât mai frumos și tratează-l cu respectul cuvenit.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces