Sfântul Munte Athos reprezintă o adevărată minune în special pentru viața duhovnicească a monahilor care se roagă aici pentru întreaga lume. Pășind în fascinanta lume pe care ne-o oferă peisajele absolut impresionante, te simți copleșit de emoție și rămâi efectiv fără grai. Frumusețea mănăstirilor athonite ce apar în fața călătorilor este accentuată de atmosfera unică creată de cei care se roagă necontenit.

sfantul munte athos gradina maicii domnului

Sfântul Munte Athos, republica monahilor, este un munte cu înălțimea de 2033 m și o peninsulă din Nord-Estul Greciei, în regiunea Macedonia Centrală. Are lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, cu o arie totală de 360 km pătrați. Aici își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1.500 de monahi ortodocși.

Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului

Cum a ajuns Sfântul Munte Athos să fie denumit Grădina Maicii Domnului?

Tradiția spune că Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Evanghelistul călătoreau pe mare în jurul Athosului, au întâmpinat o furtună năprasnică și au fost nevoiți să tragă la țărm, în locul unde astăzi se află Mănăstirea Iviron. Au fost uluiți de frumusețea peisajului întâlnit, motiv pentru care Maica Domnului a cerut Fiului Său să-i ofere Muntele în dar. S-a auzit atunci un glas, care spunea: “Să fie locul acesta moștenire și grădina Ta și Rai și liman mântuitor pentru cei care vor să se mântuiască.”  

Un loc potrivit pentru nevoințele ascetice, Athosul a devenit un punct de atracție pentru mulți din cei care doreau viețuirea monahală. Astfel, poporul a numit această regiune Sfântul Munte și foarte repede denumirea aceasta a fost oficializată de către Împăratul Constantin al IX-lea Monomahul, printr-un hrisov special din secolul al XI-lea. (sursa: aici)

 

Marele Athos - Centrul Monahismului Ortodox

După încreștinare, Sfântul Munte a ajuns aproape de pustiire. Când a rânduit Bunul Dumnezeu și Preasfânta Lui Maică, au început să vină unii bărbați râvnitori, care s-au nevoit și s-au sfințit aici, precum a fost Sfântul Petru Atonitul, unul dintre cei mai mari pustnici, și Sfântul Eftimie din Tesalonic, care a întemeiat o lavră monahală pe la mijlocul secolului al IX-lea. 

Istoria Athosului, ca mare centru al monahismului ortodox și stat independent sau aproape independent în interiorul unui alt stat, începe propriu-zis cu figura Sfântului Atanasie Athonitul, întemeietorul celei mai vechi și, în multe privințe încă, cea mai importantă dintre mănăstirile Muntelui, Marea Lavra - Meghisti Lavra. 

Numărul monahilor la sfârșitul secolului al X-lea era de 1000, iar în anul 1020 ajunseseră la 3000, după cum se spune în viața Sfântului Atanasie Atonitul. La numai 30 de ani după aceea, numărul călugărilor ajunsese la 6000, iar numărul mănăstirilor la 180. După căderea Constantinopolului (1453) numărul călugărilor a scăzut foarte mult, ajungând până la 1500.

 

Mod de administrare și funcționare 

În Sfântul Munte, au fost totdeauna călugări de toate națiile. Locuiau în aceleași mănăstiri fără să fie nevoie de mănăstiri separate. La ora actuală există 20 mănăstiri, 12 schituri și aproximativ 2500 de călugări. Numărul chiliilor nu se știe exact, deoarece au fost foarte multe părăsite și s-au dărâmat. Cele 20 de mănăstiri, în ordinea după care sunt așezate în catalogul mănăstirilor atonite, sunt următoarele: Marea Lavră, Vatopedu, Iviru, Hilandaru, Dionisiu, Cutlumuș, Pantocrator, Xeropotamu, Zografu, Dohiariu, Caracalu, Filoteu, Simonopetra, Sfântul Pavel, Stavronichita, Xenofont, Grigoriu, Esfigmenu, Sfântul Pantelimon (Russikon) și Constamonitu.

În ceea ce privește autoritatea centrală a Sfântului Munte, conform Cartei Sfântului Munte din 1924, autoritatea decizională este exercitată de Sfânta Sinaxa, alcătuită din douăzeci de membri, fiecare mănăstire fiind reprezentată de starețul său sau de un delegat al acestuia. Sfânta Sinaxa se întrunește de două ori pe an pentru a vota diferite hotărâri canonice. În situații de criză, este convocată Sinaxa dublă, formată din patruzeci de membri, câte doi reprezentanți de la fiecare mănăstire. Autoritatea administrativă este exercitată de Sfânta Chinotita, iar autoritatea executivă de Sfânta Epistasie. Sfânta Chinotita  este formată din douăzeci de membri, câte un reprezentant din fiecare mănăstire. Aceștia locuiesc pentru un an, cât durează mandatul lor, la Karies, capitala Sfântului Munte. Sfânta Epistasie este alcătuită din patru membri, conform împărțirii celor douăzeci de mănăstiri în patru grupe (tetrade). Dintre aceste persoane, reprezentantul mănăstirii care este prima în ordinea mănăstirilor – există o ordine consfințită istoric a tuturor celor douăzeci de mănăstiri -, prezidează Sfânta Epistasie și se numește „Prim-epistat”. Mandatul acestui organism este de un an.

Sfântul Munte este regiune autonomă a statului grec, conform Constituției Greciei și Cartei Sfântului Munte.

În Karies își are reședința guvernatorul civil al Sfântului Munte, care se subordonează Ministerului Afacerilor Externe și este responsabil pentru aplicarea Cartei Sfântului Munte și în general pentru ordinea și siguranța întregului ținut. (sursa: aici)

 

Muntele Athos - un loc binecuvântat de Dumnezeu

Athos-ul este unul din puținele locuri care, odată ce l-ai părăsit, te cheamă tainic să revii. Te impresionează profund atât prin frumusețea deosebită a cadrului natural, cât mai ales prin frumusețea monahilor de aici, pe chipul cărora se răsfrange necontenit “fericita tristețe”. Cu ușurință se poate observa în acest loc că rugăciunea este lucrul cel mai de preț al monahului.

Monahii nu au altă sursă de recreere decât contemplarea elementelor nealterate ale naturii, ale cerului, ale mării și ale muntelui. Elementul specific principal este bogata sa vegetație. Un procent de 98% din suprafața Sfântului Munte este acoperit de diferite plante. Din această cauză regiunea este frecvent numită „paradis botanic”. Astăzi numărul plantelor cunoscute ajunge la 1.118 de specii, 90 subspecii și 194 de variațiuni care țin de 503 genuri și 96 familii de plante. Această vegetație bogată se datorează multor factori, dintre care cei mai importanți sunt: poziția geografică a peninsulei, pătrunderea foarte adâncă a peninsulei în mare, pământul de munte, altitudinile foarte mari, clima favorabilă, pământul foarte roditor și lipsa animalelor de păscut. (sursa: aici)

 

Rugăciunea Muntelui Athos 

Rostește această rugăciune dimineața și toate relele vor fi îndepărtate (psalmul 69 - David).

“Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte! Doamne, să-mi ajuţi mie grăbeşte -Te!

Să se ruşineze şi să se înfrunte cei ce caută sufletul meu;

Să se întoarcă înapoi şi să se ruşineze cei ce-mi voiesc mie rele;

Întoarcă-se îndată ruşinaţi cei ce-mi grăiesc mie: “Bine, bine!”

Să se bucure şi să se veselească de Tine toţi cei ce Te caută pe Tine,

Dumnezeule, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: “Slăvit să fie Domnul!”

Iar eu sărac sunt şi sărman, Dumnezeule, ajută-mă!

Ajutorul meu şi Izbăvitorul meu eşti Tu, Doamne, nu zăbovi!

Amin.”

Sper că ți-au fost utile informațiile despre Muntele Athos. Dacă dorești să ne împărtășești părerea, lasă-ne un comentariu mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces