Franța a fost dintotdeauna una din destinațiile favorite ale românilor fie pentru studii, fie pentru a lucra. Din păcate, uneori se întâmplă și evenimente nefericite, precum decesul românilor aflați temporar pe teritoriul Franței. Serviciile de repatriere a decedaților români din Franța sunt extrem de căutate, mai ales că sunt destul de costisitoare. Așa cum am precizat și în alte articole în care am dezbătut subiectul repatrierii, este foarte important să apelezi la o firmă de pompe funebre care asigură servicii de repatriere funerară, o firmă cu experiență și profesionistă.
Află care sunt procedurile de repatriere a decedaților români din Franța și ce documente sunt necesare.
Ajutorul Funerar vă oferă servicii funerare complete - pompe funebre, repatriere decedaţi și transport funerar din majoritatea statelor Europene
Condiții de eliberare a certificatului de deces românesc
Pentru a produce efecte juridice față de autoritățile române, decesul înregistrat la autoritățile locale din Franța trebuie să fie transcris la primăria de la domiciliul solicitantului din România sau de la ultimul domiciliu al defunctului din România, respectiv înscris în registrele de stare civilă românești la misiunea diplomatică sau la unul dintre oficiile consulare ale României din statul în care a fost înregistrat.
Dacă ambasada sau consulatul României sunt notificate despre decesul unui cetățean român de către autoritățile locale, acestea informează Ministerul Administrației și Internelor din România, care va anunța familia. Înscrierea decesului la ambasada sau la consulatul României permite eliberarea unui certificat de deces românesc.
Eliberarea de către Ambasadă a certificatului de deces este gratuită.
Atenție: eliberarea certificatului de deces românesc se poate face numai pe baza certificatului de deces eliberat inițial de autoritățile locale din Franța și pe baza altor documente prevăzute de legislația română redate mai sus.
În situația în care au intervenit modificări la numele/prenumele persoanelor menționate în act (persoana decedată/părinții persoanei decedate) trebuie prezentate documentele necesare în vederea clarificării neconcordanțelor.
Cererea de înscriere a actului de deces în registrele de stare civilă românești va fi depusă de unul dintre membrii familiei sau de către o altă persoană îndreptățită.
Acte necesare pentru înscrierea certificatului de deces :
- cerere servicii consulare
- declaraţie pe proprie răspundere privind transcrierea actului de deces
- cerere pentru transcriere
- copia integrală a actului de deces („la copie intégrale de l’acte de décès”) eliberată de autoritățile franceze;
- extras plurilingv după actul de deces („extrait plurilingue de l’acte de décès”) emis de primăria franceză, în original; dacă nu posedați extrasul plurilingv, puteți prezenta traducerea în limba română a copiei integrale a actului de deces francez, efectuată de către un traducător autorizat și legalizată la Camera de Comerț, primărie sau la un notar francez, în original;
- documentul de identitate valabil al persoanei care solicită înscrierea decesului (pașaport sau carte de identitate);
- documentul de identitate al persoanei decedate (pașaport sau carte de identitate) din care să rezulte că la data decesului era cetățean român;
- certificatul de naștere românesc al persoanei decedate;
- certificatul de căsătorie românesc al defunctului (dacă este cazul); (sursa: aici)
Documente utile pentru repatrierea decedaților din Franța
- Certificat de deces (FR sau RO)
- Certificat de îmbălsămare
- Pașaport mortuar
- Autorizație transport funerar a firmei de pompe funebre
Acte necesare pentru obținerea pașaportului mortuar din Franța
- document de identificare românesc al persoanei decedate, în original;
- certificat de deces medical;
- certificat eliberat de Registrul Civil;
- act de îmbălsămare de la medicul legist;
- traseul sicriului;
- autorizație de transport de la autoritățile sanitare
Oferim transport funerar internațional, repatriere decedați din Europa, servicii funerare la standarde europene
Condiții legale de transport decedați din Franța în România
În cazul decesului unui cetăţean român pe teritoriul francez, familia trebuie să contacteze o firmă de servicii funerare și să achite costurile stabilite de aceasta. Firma de servicii funerare se ocupă de procurarea documentelor necesare repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.
În cazul în care familia nu dispune de suma de bani necesară transportului, autorităţile franceze vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului, într-un cimitir din Franța, pe cheltuiala autorităților locale franceze.
Dacă familia doreşte şi dispune de suma necesară repatrierii cadavrului, autoritatea franceză locală care a înregistrat decesul cetățeanului român și a eliberat certificatul de deces va elibera un paşaport mortuar în conformitate cu Convenția Internațională de la Berlin din 1937.
Sicriul va fi însoțit de certificatul de deces, pașaportul mortuar, autorizaţia de transport și de alte documente prevăzute de legislația franceză.
Sicriul trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute de normele internaționale pentru transportul internațional de cadavre. Se recomandă aflarea cu exactitate a cerințelor companiei de transport vizate, pentru respectarea tuturor condițiilor impuse de aceasta.
Serviciile oferite de firmele de repatrieri decedați
- întocmirea tuturor documentelor pentru transport funerar
- ridicarea trupului neînsuflețit de la morgă
- efectuarea îmbălsămării și pregătirea trupului pentru așezarea acestuia în sicriu
- așezarea corpului neînsuflețit în sicriul etanș de zinc și introducerea sicriului de zinc în sicriul de transport din lemn
- pentru repatrierea pe cale terestră, încărcarea sicriului în autovehiculul funerar special, cu sistem frigorific și efectuarea transportului funerar conform rutei din pașaportul mortuar
- pentru repatrierea pe cale aeriană, obținerea ofertelor de transport decedați cu avionul, selectarea soluției optime și achitarea serviciilor; întocmirea formalităților de îmbarcare, obținerea acordului de la poliția de frontieră; depunerea sicriului în zona cargo a aeroportului de decolare cu 12 - 24 ore înaintea zborului; preluarea decedatului din aeroport; transportarea sicriului în localitatea de înmormântare
- prestarea altor servicii funerare optionale
Servicii consulare în Franța
Secția Consulară a Ambasadei la Paris
3, rue de l'Exposition, 75343 Paris cedex 07
Tel: +33 1 47052966
Consulatul general la Lyon
29, rue de Bonnel, 69003 Lyon
Tel: +33 4 786 07077
Consulatul general la Marsilia
157, bd. Michelet, 13009 Marseille
Tel: +33 4 91221741
Consulatul general la Strasbourg
41, rue Schweighaeuser, 67000 Strasbourg
Tel: +33 38 8437173
Oferim servicii de repatriere a decedaților pe teritoriul Italiei, cât și repatrieri din Italia în România
Cauți firme specializate în servicii repatriere decedați din Franța? Pe platforma condoleante.ro găsești firme specializate și case funerare care te pot ajuta cu repatrierea persoanelor decedate în Franța. Pe condoleante.ro, la categoria repatrieri decedați, vei găsi cele mai bune firme care se ocupă cu repatrieri decedati Franța - firme care îți pot oferi sprijinul lor imediat ce le vei contacta.
Dacă ți-a fost util acest articol, dacă ai întrebări sau vrei să adaugi și alte informații utile pentru acest subiect, lasă-ne comentariul tău mai jos.
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir
Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții
vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces