În fiecare an, la data de 01 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Luminația coincide cu marea sărbătoare denumită „Sărbătoarea Tuturor Sfinților” sau Toți Sfinții (în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum, în franceză Toussaint, în spaniolă Día de Todos Los Santos, în germană Allerheiligen, în maghiară Mindenszentek), sărbătoare creștină în care sunt celebrați toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană și cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie, din calendarul gregorian. Așadar, 1 noiembrie are două semnificaţii: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.

luminatia ziua mortilor sarbatoarea tuturor sfintilor

Luminația - originea și istoria sărbătorii

Luminația, cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Morților este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vestul și Sud-Vestul teritoriului românesc. În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană și cele Protestante, Sărbătoarea Tuturor Sfinților se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian. În bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoții romano-catolici, greco-catolici și ortodocși oficiază slujbe de pomenire a morților. (sursa: aici)

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor a fost introdusă oficial în Antiohia în secolul al IV-lea şi este atestată de o Omilie a Sfântului Ioan Gură de Aur adresată tuturor Sfinţilor Martiri, unde spune că era prăznuită în prima Duminică după Rusalii. În Biserica din Apus va fi introdusă oficial de Papa Bonifaciu în prima duminică după Rusalii, deci se sărbătoarea la fel ca în Biserica de Răsărit. La 3 mai 605 vor fi îndepărtaţi din templul păgân Panteon toţi idolii şi acesta va fi consacrat Fecioarei Maria şi tuturor sfinţilor martiri. În zona franco-germană, în secolul al IX-lea, sărbătoarea începe să se celebreze în luna noiembrie, iar un papă va muta din considerente practice celebrarea tuturor sfinţilor la 1 noiembrie. Din 1004 va deveni o sărbătoare de toamnă de pomenire a morţilor, ce va rămâne în tradiţia occidentală până astăzi. (sursa: aici)

 

Luminația - semnificația sărbătorii

Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. Datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți menite a ajuta sufletele rătăcitoare să regăsească drumul spre odihna veşnică, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumină. Este prilej de întâlnire și comunicare cu rudele și prietenii, dar și de aducere aminte de cei morți, de lucrurile pe care le-au făcut cât au fost în viață. Un călugar franciscan explica semnificația “Luminației” ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii și rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.”

 

Tradiții, obiceiuri și superstiții

Dintre simbolurile Luminației fac parte lumânările, candelele și florile. Simbolul suprem al sărbătorii rămâne însă lumânarea.

În Transilvania, Luminația este un obicei împrumutat în urma îndelungatei conviețuiri dintre românii transilvăneni și confesiunile catolice, greco-catolice și protestante. Cine are un mormânt al unei rude sau persoane apropiate merge acolo și curăță locul, aprinde o lumânare și spune o rugăciune. Se fac și slujbe oficiate de preoți atunci când enoriașii solicită acest lucru.

Se spune că în această zi importantă nu este indicat ca la mormântul cuiva drag să-și facă apariția cineva cu care s-a certat toată viața. 

În Ziua Morților nu trebuie să fii zgârcit, nici egoist. Dimpotrivă, se împart bucăți alese pentru pomenirea morților. 

Fiind o zi de sărbătoare, în această zi nu se spală haine și nici nu se muncește. Totodată, nu este bine să fii nemulțumit, să te plângi sau să fii supărat. Se spune că morții nu vor să îi vadă suferind pe cei pe care i-au lăsat în urmă. 

De Luminația nu este bine să dai de pomană alcool înaintea unei mese calde. 

În Ziua Morților, familia și prietenii merg la cimitir, aprind lumânări la mormintele celor dragi și deapănă amintiri. De obicei, credincioșii merg în ziua precedentă la cimitir, la mormintele rudelor și se ocupă de întreținerea și curățarea mormântului: smulg și aruncă buruienile, mătură și spală, se primenește crucea, se pun flori, candele și lumânări. 

Luminația reprezintă o zi de suflet pentru creștini, prilej de meditație și de rugăciune, de respect pentru cei morți, iar imaginea cimitirului iluminat te îndeamnă la reculegere și aducere aminte.

Biserica Ortodoxă a consacrat pentru pomenirea generală a morților o zi liturgică pe săptămână, și anume sâmbăta. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt consacrate în chip special, în toate Bisericile Ortodoxe, pomenirii generale a morților: 

  • Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului  sec de  carne (a  înfricoșătoarei Judecăți)
  • Sâmbăta  dinaintea  Duminicii  Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor)

 Ambele zile poartă în popor și denumirea de Moșii (cea dintâi : Moșii de iarnă, cealaltă Moșii de vară), pentru că în ele facem pomenire pentru părinții, moșii și strămoșii noștri cei adormiți. Citește mai multe în articolul Pomenirea Morților.

Dacă ți-a fost util acest articol, lasă-ne comentariul tău mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Calendarul Ortodox OCTOMBRIE 2024 - Principalele sărbători creștine din luna octombrie

află care sunt principalele sărbatori religioase ale lunii octombrie și ce datini și obiceiuri au loc în această perioadă

Moșii de Vară 2024. Sâmbăta Morților

află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2024, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților