Anual, credincioșii ortodocși comemorează în ziua de 24 februarie Întâia și A Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Capul Sfântului Ioan este una dintre cele mai de preț Sfinte Moaște ale Bisericii, cu o istorie aparte, deoarece acesta a fost pierdut și găsit de mai multe ori. 

taierea capului sfantului ioan botezatorul

24 februarie - Zi aliturgică, sărbătoare cu cruce neagră

Sfânta Evanghelie ne prezintă faptele și întâmplările ce au avut loc la ospățul dat în cinstea regelui Irod, cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus deoarece Sfântul îl mustrase pe Irod pentru faptul că trăia cu Irodiada, care era soția fratelui său. La cererea Irodiadei, soția acestuia, Irod a poruncit Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

De teama de a nu reînvia Botezătorul dacă trupul acestuia ar fi fost îngropat alături de cap, Irod a poruncit ca trupul să îi fie aruncat în afara orașului pentru a fi mâncat de câini, însă ucenicii Sfântului Ioan Botezătorul l-au luat și l-au îngropat în Sevastia. Sfântul cap al Botezătorului a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns al palatului, în curtea sa, la mare adâncime.  

Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap. (sursa: aici)

După un timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos și a renunțat la poziția sa socială, devenind monah și luându-și numele de Inochenție. Acesta s-a stabilit chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezătorului Ioan. Dorind să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ în care se afla un cap, despre care a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. După cinstirea evlavioasă a sfintelor moaște, acesta le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost prezent aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a așezat în biserica din această cetate. Aceasta este socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului. 

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfantul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urma aflare a cinstitului cap (25 mai). (sursa: aici)

 

Tradiții și obiceiuri de întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

În această zi, nu se muncește și nu se face curat în case. Credincioșii nu consumă fructe și legume de culoare roșie și nu beau vin roșu sau alte băuturi de această culoare. Aceste alimente amintesc de sângele vărsat la tăierea Capului Sf Ioan. De asemenea, nu trebuie consumată nici varză deoarece capul Sfântului Ioan Botezătorul ar fi fost tăiat de șapte ori pe varză și ar fi înviat.

Familiile care au rude decedate în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică respectă momentele de reculegere. În memoria acestora se împart pachete cu struguri, pâine şi căni cu apă, sfinţite mai întâi la biserică.

 

Rugăciuni care se rostesc în data de 24 februarie

În această zi, se rostesc rugăciuni pentru liniștea în familie, pentru menținerea dragostei în relațiile de cuplu sau pentru atragerea norocului în dragoste. Iată care sunt cele mai importante rugăciuni pe care le poți rosti în această zi.

 

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

“Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. 

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” 

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” 

Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. 

Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.

 

Rugăciunea către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

“Apa Nemuririi născând Fecioară, apă de vindecare dă-mi mie, care să-mi spele toate patimile sufletului şi trupului meu, cele purtătoare de moarte.

Născătoare de Dumnezeu păzeşte şi izbăveşte de stricăciune poporul tău, cel ce cu dragoste cântă măririle tale. Că tu, eşti tuturor Ocrotitoare şi Povăţuitoare şi Întărire.

Fecioară, care ai născut Adâncul milostivirii, luminează sufletul meu cu Strălucirea ta cea purtătoare de Lumină, ca să laud, după vrednicie, adâncul minunilor tale.

Preacurată Fecioară, Ceea ce ai născut lumii pe Soarele dreptăţii, alungă întunericul de la cei ce cu credinţă te laudă pe tine.

Fecioară, Ceea ce ai dezlegat din dureri pe Eva, prin Preacurată Naşterea ta, Doamnă, dezleagă-mi şi mie durerile patimilor sufletului şi ale trupului. Acum și pururea și-n vecii vecilor, Amin!”

Rugăciunea părintelui Arsenie Boca

"Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mă că astăzi toată ziua să mă lepăd de mine însumi, că cine ştie din ce nimicuri mare vrajba am să fac şi astfel, ţinând la mine, să Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfântului Tău nume să-mi lucreze în minte mai mult decât fulgerul pe cer, ca nici umbră gândurilor rele să nu mă întunece, căci iată păcătuiesc în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus ţină pe ochii minţii, uitarea s-a întărit în noi că un zid, împietrind în noi inimile noastre şi toate împreună au făcut temniţă în care Te ţinem bolnav, flămând şi fără haină, aşa risipind în deşert zilele noastre, umbriți şi dosădiţi până la pământ.

Doamne, Cel ce vii între oameni în taină, ai milă de noi şi pune foc temniţei, aprinde dragostea în inimile noastre, arde spinii patimilor noastre şi fă lumina sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, împreună cu Tatăl şi cu Duhul Tău cel Sfânt.

Căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul şi mintea rămân neputincioase.

Doamne, Cel ce vii în taină, ai milă de noi, căci nu ne dăm seama cât suntem de nedesăvârşiţi şi cât eşti de aproape de sufletele noastre şi cât ne depărtăm noi prin păcatele noastre. Ci luminează lumina Ta peste noi, că să vedem lumina prin ochii Tăi, să trăim în veci prin viaţa Ta. Lumina şi Bucuria noastră, slavă Ţie! Amin".

Citește și acatistul Sfântului Ioan Botezătorul - vezi articol aici.

Dacă apreciezi acest articol sau dorești să adaugi și alte informații legate de această sărbătoare, te rugăm să ne lași un comentariu. 



Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir