Decesul unei persoane dragi și participarea la înmormântarea acesteia sunt experiențe dureroase care lasă răni adânci și provoacă o tristețe profundă. Te confrunți cu situația în care trebuie să accepți că persoana trecută la cele veșnice nu mai este alături de tine și nici nu se va mai întoarce. Dacă ești implicat în mod direct în organizarea ceremoniei funerare, va conta enorm pentru tine să reușești să oferi ritualul funerar corespunzător, cu tot ceea ce este necesar și încununat de decența și respectul cuvenite.

agentie de pompe funebre profesionista

Fie că înmormântarea are loc într-un oraș mare, fie că se va desfășura într-un sat, am discutat deja faptul că este foarte important să apelezi la o firmă de pompe funebre, date fiind suportul oferit și consultanța lor de specialitate atât de necesare într-un astfel de moment (citește articolul 10 Avantaje pentru a colabora cu o firmă de pompe funebre).

Pe condoleante.ro găseşti firme cu tradiție din București dar și din provincie, care oferă de multă vreme servicii de calitate. Căutarea este mai rapidă și mai eficientă, pentru că poți alege din variate categorii de servicii funerare. Întrebările la care vreau să răspund acum sunt: “bine, dar pe care firmă o aleg? la ce aspecte să acord atenție? ce factori mă pot împiedică să apelez la serviciile unei firme cu vechime? ce este mai important pentru mine, prețul serviciilor sau calitatea?

Există multe orașe în România în care găsești cel puțin 5 firme de pompe funebre, care activează de mulți ani, au autorizările necesare, însă, am observat din propria experiență că nu este suficient. Am participat la o înmormântare în primăvara anului trecut, iar ulterior am fost nevoită să îmi ofer sprijinul pentru organizarea înmormântării unei persoane foarte dragi mie. Modul în care a fost organizată înmormântarea din primăvară, respectiv firma de pompe funebre aleasă și care s-a ocupat de toate aspectele necesare ceremoniei funerare m-au determinat să aleg aceeași firmă atunci când am avut nevoie. Așa a apărut ideea acestui articol, deoarece vreau să accentuez faptul că micile detalii CONTEAZĂ.

 

1. TONUL VOCII ȘI MODALITATEA DE A RĂSPUNDE LA TELEFON

Când moare cineva apropiat ție și ești direct implicat în organizarea înmormântării, trebuie să îți înfrunți rapid sentimentele și să faci față la ceea ce urmează. Primul lucru pe care îl vei face va fi un apel telefonic. Vei suna la firma de pompe funebre la care te-ai gândit să apelezi pentru a îți oferi sprijinul. Din momentul acesta vei lua primul contact cu aceasta și va conta enorm cine îți răspunde și cum îți răspunde. Viteza de preluare a apelului și tonul vocii care răspunde sunt mici aspecte extrem de importante. Dacă aștepți câteva secunde bune să îți fie preluat apelul, sau dacă ești pus în așteptare, dacă îți răspunde o voce plictisită sau dacă simți că persoana care ar trebui să te asculte este implicată în alte activități, clar ar fi cazul să îți schimbi opțiunea. Scriu asta pentru că ai doar 3 zile în care trebuie ca totul să fie rezolvat și ultimul lucru de care ai nevoie este să lucrezi cu o firmă lipsită de seriozitate sau empatie. 

O firmă de pompe funebre oferă servicii pentru clienți. Cuvintele sunt puternice.  Poți pierde oportunități doar folosind tonul greșit al vocii în serviciul pentru clienți. Capacitatea de a vorbi în mod corespunzător cu clienții utilizând tonul corect al vocii oferindu-le în același timp informațiile de care au nevoie este fundamentul unui bun serviciu pentru clienți.

 

2. ÎNTÂI ASCULTĂ ȘI PE URMĂ VORBEȘTE

Așa cum medicul se confruntă zi de zi cu zeci de cazuri, multe dintre ele asemănătoare, pune diagnostice și prescrie tratamente (aparent pentru acesta fiind o rutină), la fel se întâmplă și cu activitatea firmelor de pompe funebre care, de cele mai multe ori, parcurg aceiași pași în organizarea ritualurilor funerare. Dar este foarte important pentru toți cei care oferă servicii pentru clienți să înțeleagă că, poate, pentru aceștia din urmă este o experiență unică sau poate prima de acest fel, că nu s-au mai confruntat cu astfel de situații și că au multe întrebări. Așadar, persoana care preia apelurile la firma de pompe funebre trebuie să posede câteva calități absolut necesare într-un astfel de domeniu:

 • atenție la cel care vorbește
 • ascultă fără să tragă concluzii; vorbitorul alege să folosească anumite cuvinte pentru a-și exprima gândurile și sentimentele aflându-se într-o situație delicată și într-o stare emoțională greu de controlat
 • nu întrerupe; chiar dacă agentul de pompe funebre știe exact ce are de făcut, trebuie să dea dovadă de empatie, răbdare și înțelegere 

 

3. “VORBEȘTE CA SĂ TE CUNOSC”

Socrate spunea: “Vorbește ca să te cunosc!” Prima părere pe care ne-o formăm despre o persoană apare atunci când o auzim vorbind. Așadar, un agent de pompe funebre care discută cu o persoană ce îi solicită serviciile trebuie să țină cont de:

 • modul în care se exprimă
 • respectarea partenerului de dialog
 • să dea dovadă de ascultare activă și empatică
 • să adreseze politicos întrebări pentru a obține informații utile
 • să ofere răspunsurile solicitate emanând încredere și siguranță
 • să prezinte produsele și serviciile funerare pe care le poate oferi într-un mod profesionist

Pentru aceia dintre noi care avem nevoie de serviciile unei firme de pompe funebre, comunicarea cu o agenție de pompe funebre care îți pune la dispoziție toate produsele și serviciile de care ai nevoie, care reușește să îți ofere încredere totală și o oarecare liniște într-un astfel de moment, este clar că e tot ceea ce ai nevoie.

 

4. MAESTRUL DE CEREMONII

În sectorul funerar, maestrul ceremoniilor funerare este responsabil pentru buna desfășurare a înmormântării. El coordonează diferitele etape ale ceremoniei funerare și este special instruit în acest scop. O firmă de pompe funebre profesionistă îți va pune la dispoziție o astfel de persoană încă de la început. În acest fel, vei avea o singură persoană de contact care va cunoaște toate aspectele legate de evenimentul tău și care îți va oferi suportul în orice moment pe toată durata acestuia. Aceasta își va coordona echipa și se va asigura că totul decurge corespunzător.

 

5. GRIJA ȘI RESPECTUL FAȚĂ DE DECEDAT

În urma apelului la firma de pompe funebre în care se comunică decesul, echipa firmei respective se va deplasa pentru constatarea decesului și, ulterior, va recurge la manevrele de coborâre a trupului la mașina funerară și deplasarea acestuia la sala de pregătire a pentru toaletarea și conservarea trupului. Modul în care se desfășoară acest proces, atenția pe care o acordă echipa de funerare în manipularea decedatului și a sicriului, contează foarte mult pentru familie. O firmă de pompe funebre profesionistă îți va pune la dispoziție, la cerere, poze cu decedatul îmbrăcat în hainele ce i-au fost acordate, precum și cu așezarea acestuia în sicriu, în special în acele situații în care se dorește ca slujba înmormântării să aibă loc cu capacul închis. 

De asemenea, sunt situații în care sunt necesare servicii de cosmetică funerară, poate chiar reconstrucții faciale. Cu siguranță, o firmă de pompe funebre profesionistă are personal calificat și bine instruit, ce deține cunoștințe solide în domeniul cosmeticii și în utilizarea celor mai bune produse pentru hidratare și reconstrucție facială. Astfel, oferi familiei îndoliate o ultimă imagine, respectând demnitatea persoanei decedate.

alege agentie funerara

6. ȚINE SEAMA DE DORINȚA DECEDATULUI

În fiecare religie există norme (rituri și ritualuri) care se observă în timpul înmormântării, iar la credincioși fiecare detaliu contează. Sarcina agentului funerar este de a ține seama de dorința decedatului și de dorințele rudelor acestuia. În Codul Civil, art. 80, se specifică faptul că:

 “a) Orice persoană poate determina felul propriilor funeralii şi poate dispune cu privire la corpul său după moarte. În cazul celor lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau al celor cu capacitate de exerciţiu restrânsă este necesar şi consimţământul scris al părinţilor sau, după caz, al tutorelui. 

 1. b) În lipsa dorinţei exprese a persoanei decedate, va fi respectată, în ordine, voinţa soţului, părinţilor, descendenţilor, rudelor în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispoziţia primarului comunei, oraşului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială a avut loc decesul.”

Așadar, încă de la prima discuție cu familia celui decedat, agentul de pompe funebre va trebui să afle de la familie dacă există anumite obiceiuri care se cer a fi respectate, sau dacă sunt anumite dorințe ale decedatului. Există posibilitatea ca decedatul să fi optat pentru incinerare, iar o firmă de pompe funebre profesionistă te va putea ajuta cu serviciile corespunzătoare incinerării. Totodată, familia poate solicita anumite produse care i-ar fi plăcut defunctului: aranjamente florale funerare alcătuite dintr-un anumit tip de flori sau de o anumită culoare, un sicriu de o anumită culoare, transport funerar cu o mașină de un anumit gen, etc. O firmă de pompe funebre profesionistă va fi întotdeauna deschisă la cerințele familiei și va face tot posibilul să respecte întocmai.

 

7. DISCREȚIE 100%

La începului acestui articol am precizat că am remarcat serviciile profesioniste oferite de o agenție de pompe funebre. Unul dintre aspectele care m-au impresionat a fost modul în care și-au făcut simțită prezența echipa firmei respective în timpul slujbei de la biserică. Discreția de care au dat dovadă, intervenția lor doar la momentul potrivit, atitudinea lor plină de demnitate și respect față de toți cei din jur, au fost dovezi clare de profesionalism și un înalt nivel de calitate al serviciilor oferite.

 

8. ORGANIZAREA IMPECABILĂ A CEREMONIEI DE ÎNMORMÂNTARE

O firmă de pompe profesionistă dispune de o echipă de oameni capabili să organizeze perfect o înmormântare și să îți elimine această grijă. Toate sarcinile acesteia vor fi îndeplinite complet cu demnitate, profesionalism și promptitudine, cu devotament și maxim de atenție acordate la toate detaliile. Ce înseamnă acest lucru?

 • atenție deosebită la pregătirea locului ceremoniei de înmormântare 
 • personal suficient pentru manipulare și transport sicriu
 • personalizarea accesoriilor funerare necesare la slujba de înmormântare (pungi pachete alimentare, chibrite pentru lumânări, hârtie suport pentru ceară lumânări, fundă prosoape preot, catalog prezentare produse și servicii, cărți de vizită, lumânări aranjamente florale etc)
 • așezarea coroanelor funerare și grija față de acestea pe toată durata evenimentului

 

9. ȚINUTA STAFF-ULUI PREZENT LA ÎNMORMÂNTARE

Deși poate în astfel de momente nu te gândești la acest aspect, cu siguranță vei remarca echipa de oameni pusă la dispoziție de firma de pompe funebre îmbrăcați elegant, în costume negre, aranjați potrivit codului de conduită corespunzătoare la înmormântare. Imaginează-ți cât de penibil ar fi să vezi sicriul cărat de o echipă de 4 bărbați fiecare îmbrăcat în haine cu diferite înscrisuri, desene sau, mai rău, mesaje nepotrivite unui astfel de eveniment. Decența și demnitatea acordate unui asemenea eveniment sunt clar evidențiate și de aspectul fizic al personalului agenției de pompe funebre.

 

10. TRANSPORT FUNERAR - SIGUR ȘI CURAT

O firmă de pompe funebre profesionistă dispune de mașini funerare moderne, autorizate conform standardelor Uniunii Europene. Investiția în permanență în parcul auto este extrem de importantă pentru o agenție funerară, deoarece mașinile o reprezintă. 

Aspectul îngrijit al mașinilor este un factor pe cât de ușor de gestionat, pe atât de important. Cum ar fi să apară în curtea bisericii niște mașini moderne dar pline de praf sau cu geamurile nespălate? Sau, mai rău, să prezinte defecțiuni ori să nu asigure transportul corespunzător?

Firma de pompe funebre influențează considerabil modul în care se desfășoară procesul de înhumare sau incinerare a unei persoane decedate. Seriozitatea și profesionalismul firmei la care se apelează se observă din comunicarea pe care o ai cu aceasta încă de la început, modul și timpul de soluționare al sarcinilor, imaginea pe care o oferă atât prin prisma echipei, cât și a produselor și serviciilor oferite, și nu în ultimul rând empatia și răbdarea de care dă dovadă aceasta.

O firmă de pompe funebre profesionistă se prezintă astfel și pe internet, prin intermediul unui site de o calitate cât mai bună. Prezentarea produselor și serviciilor prin intermediul unui site atractiv și prietenos pentru clienți va ajuta ca respectiva firmă să ajungă în topul căutărilor și să fie mult mai ușor de găsit. Citește articolul 10 sugestii pentru a alege firma potrivită de servicii funerare și vei găsi mai multe informații legate de acest aspect.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces