Moartea este un fenomen natural, dar pentru care nu te pregătește nimeni. Oricât de puternic ai fi sau indiferent de câtă experiență ai avea în legătură cu acest fenomen, pentru familie și prieteni niciodată nu este simplu când sufletul cuiva drag își ia rămas bun de la această lume. 

cum alegi firma de servicii funerare

Din fericire însă (dacă putem spune așa), ai posibilitatea să ceri ajutorul și să te bazezi pe specialiștii unei agenții de servicii funerare care îți vor acorda suportul necesar pentru a depăși mai ușor aceste momente.  

Sunt foarte multe firme de servicii funerare care vin cu oferte de mare ajutor în astfel de momente delicate din viață, dar care este cea mai bună sau cea mai potrivită pentru tine? În articolul acesta, vei primi câteva sugestii în ceea ce privește aspectele de care ar fi bine să ții cont atunci când iei decizia de a colabora cu o agenție de servicii funerare. 

1. Sediul firmei de servicii funerare

Este recomandat ca firma de servicii funerare să își aibă sediul în localitatea sau în apropierea locului unde a avut loc decesul. Cu cât e mai aproape, cu atât e mai prompt ajutorul și totul este organizat mai rapid. Pe condoleante.ro poți găsi cu ușurință firme de servicii funerare din București dar și din provincie, firme cu tradiție ce oferă de multă vreme servicii de calitate. Căutarea este mai rapidă și mai eficientă, pentru că poți alege din categorii variate de servicii funerare în apropierea ta.

 

2. Experiența firmei de servicii funerare

Experiența firmei de servicii funerare este absolut necesară pentru a reuși să ofere toate serviciile promise la timp și la un înalt nivel calitativ. O firmă de servicii funerare cu experiență va reuși să te scutească de toate demersurile birocratice a căror rezolvare implică un consum de timp și de energie pe care nu le ai la dispoziție în astfel de clipe dureroase.

 

3. Părerea clienților

Review-urile au o importanță foarte mare pentru reputația online a unei firme de servicii funerare. Unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care o firmă îl poate face este să ignore părerile negative primite online sau postările de pe rețelele de socializare. Feedback-urile sunt foarte importante pentru o firmă care urmărește în permanență să își îmbunătățească nivelul calitativ al serviciilor, să își măsoare performanța, să țină cont de nevoile clienților și să fie conectată mereu la ceea ce se întâmplă pe piață. 

În domeniul funerar, e foarte important ca serviciile și produsele funerare oferite să fie conform așteptărilor clienților. O persoană care are nevoie de serviciile unei agenții funerare va lua în considerare cu siguranță atât comentariile pozitive pe care le primește o agenție funerară care îl interesează, precum și comentariile negative. De cele mai multe ori, atunci când te confrunți cu astfel de situație cauți să ceri părerea vizavi de serviciile unei anumite agenții de la persoane care au trecut deja prin asta. Câteva comentarii pozitive sau păreri foarte bune la adresa unei agenții ar putea cântări mult mai mult decât prețul pe care îl practică respectiva agenție. 

 

4. Site de prezentare profesionist

Majoritatea firmelor de servicii funerare bune și cu experiență au în spate un site bun unde își prezintă detaliat pachetele de servicii, costurile aferente și multe alte informații utile pentru cel interesat. Astăzi, prezența pe internet a devenit unul dintre factorii determinanți ai succesului pe piață, indiferent de dimensiunea companiei sau activitatea desfășurată. 

Prin investiția într-un site web, o agenție de servicii funerare nu mai este limitată doar la orașul sau localitatea în care își desfășoară activitatea, ci devine ușor și rapid accesibilă pe plan național. Site-ul web este oglinda firmei și cartea de vizită, putând fi accesat de oricine are internet, din orice loc, la orice oră. 

Totodată, o firmă de servicii funerare care se respectă investește într-un site tocmai pentru a își prezenta defalcat toată gama de servicii, toate punctele de lucru (dacă e cazul), pachetele funerare oferite și, nu în ultimul rând, o galerie foto cuprinzătoare pentru ca vizitatorul site-ului să își formeze o opinie cât mai bună. Pe site, agenția de servicii funerare poate oferi articole sau tutoriale despre diferite subiecte de mare interes, din care poți afla răspunsul la multe întrebări care apar într-un moment atât de delicat din viață.

Agenția de servicii funerare care vrea să își dovedească credibilitatea va avea postate pe site informații complete și corecte despre modul în care poate fi contactată (număr de telefon, fax, mobil, adresă poștală, adresă email, pagina de facebook / instagram etc). 

 

5. Prezență activă pe facebook sau alte rețele de socializare

Utilizatorii site-ului firmei de servicii funerare se așteaptă ca firma respectivă să fie prezentă și pe facebook, tocmai pentru a urmări activitatea curentă a firmei, noutățile și, de ce nu, comentariile postate de alți utilizatori referitoare la serviciile prestate de aceasta. Acestora le este la îndemână să comunice cu agenția funerară direct pe Facebook, mai ales dacă iei în considerare faptul că multe persoane nu utilizează email-ul în mod regulat. În plus, aceasta este o modalitate de a obține feedback direct de către agenția respectivă, de la clientul pe care îl urmărește.

Pozele postate pe pagină în mod constant în care agenția funerară își prezintă echipa, produsele funerare sau serviciile pe care le oferă pot fi un reper foarte bun pentru cineva care are nevoie de serviciile acesteia. Fotografiile ce atestă prezența firmei respective și suportul acordat la cât mai multe evenimente nefericite reprezintă de asemenea o garanție a faptului că acea firmă este de încredere. 

6. Autorizații de funcționare

Firma de servicii funerare trebuie să dețină toate autorizațiile necesare de funcționare și de realizare a serviciilor funerare oferite.

Potrivit “Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, art 21, alin 1” “serviciile funerare constau în: primirea comenzii pentru înmormântare, transportul persoanei decedate, pregătirea pentru înmormântare, așezarea pe catafalc și organizarea ceremoniei de ultim rămas bun, coborârea sicriului în mormânt, deschiderea și închiderea mormântului, exhumarea și reînhumarea, incinerarea, preluarea urnei și așezarea acesteia în nișa specială, predarea urnei. Normele, prin art. 2 alin. (1) teza a II-a, vin în completare precizând că pregătirea defunctului pentru înmormântare include și îngrijirile mortuare ce sunt adresate direct corpului defunctului, precum manoperele de spălare și igienizare, îmbălsămare și tanatopraxie.” Astfel, serviciile funerare cuprind toate serviciile ce pot fi aduse unui defunct și familiei acestuia după momentul decesului.

Normele ce explicitează prevederile legii impun însă ca, anterior efectuării activităților specifice, prestatorii de servicii funerare să fi obținut, pe lângă avizul consiliului local al unității administrativ-teritoriale, și o autorizație sanitară de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

În vederea obținerii autorizației sanitare, potrivit alin. (2) lit. b) din anexa 1 la norme, prestatorul de servicii funerare trebuie să depună la direcția de sănătate publică inclusiv o copie de pe certificatul de înregistrare a societății la registrul comerțului. Față de această cerință, o persoană fizică autorizată nu va putea avea calitatea de prestator de servicii funerare, numai o societate putând avea această calitate. Prin urmare, numai operatorul economic, persoană juridică care îmbracă forma unei societăți (ex. S.R.L. sau S.A.) va putea presta serviciile funerare prevăzute de Legea nr. 102/2014 și de normele sale de aplicare. 

(sursa  https://lege5.ro - “Unele delimitari conceptuale privind serviciile funerare si prestatorii acestora”) 

Aspectele menționate mai sus sunt foarte importante deoarece, din păcate, există în România firme care comunică faptul că oferă servicii funerare complete, însă nu au autorizație pentru acestea. Dacă apelezi la o firmă care nu oferă servicii funerare autorizate DSP, riști să nu poți depune decedatul la capelă deoarece aceste companii nu au voie să transporte decedatul, să îl îmbălsămeze sau să intre cu acesta în cimitir. Conform legii, doar un prestator de servicii funerare autorizate DSP poate prelua o persoană decedată, pe baza certificatului constatator de deces care trebuie semnat obligatoriu de un medic. De asemenea, eliberarea corpurilor defuncte din spital către companiile de servicii funerare se face doar în baza avizului de funcționare eliberat de DSP.

 

7. Suport și consultanță non-stop

Deși face parte din viață, moartea apare întotdeauna în mod neașteptat. Cu toate că șocul și durerea pot fi copleșitoare, ai nevoie să te miști rapid cu toate pregătirile pentru înmormântare. De aceea, e bine să știi că poți apela la o firmă de servicii funerare care oferă suport și consultanță non-stop, la orice oră din zi sau noapte. Consilierea funerară este unul din serviciile de bază ale unei agenții de servicii funerare, un serviciu care poate constitui pentru client răspunsul la toate întrebările și, evident, luarea deciziei de a colabora sau nu cu respectiva agenție.

 

8. Preț corect

Cotația de preț oferită de firma de servicii funerare trebuie să fie corectă și completă. Într-adevăr, prețul este un criteriu important după care te ghidezi atunci când alegi o agenție de servicii funerare. Însă, ai grijă, prețurile mai mici nu garantează garanția calității serviciului. Pot fi atractive, dar poți descoperi ulterior că mai ai nevoie și de alte servicii sau produse care nu erau incluse sau că rezultatul final nu este cel dorit. Organizarea unei înmormântări îți oferă posibilitatea de a îți prezenta respectul față de cel care a părăsit această lume și cu siguranță vrei ca acesta să aibă o înmormântare în cele mai bune condiții.

 

9. Gamă variată de servicii funerare

De obicei, o firmă de servicii funerare cu experiență pune la dispoziția clienților o gamă variată de servicii astfel încât să nu fie nevoiți să apeleze la mai multe firme. Începând cu serviciile de bază precum pregătirea trupului celui decedat și încheind cu așezarea acestuia în mormânt, o agenție de servicii funerară profesionistă și cu experiență îți va prezenta întotdeauna pachete de servicii funerare complete. 

Ce ar presupune un pachet de servicii funerare complete:

  • consultanță funerară
  • constatare deces
  • toaletare, îmbălsămare și cosmetică decedat
  • pregătirea sicriului și a accesoriilor necesare
  • manipularea sicriului
  • transport funerar (intern / internațional)
  • coroane funerare (aranjamente florale funerare)
  • consultanță în întocmirea tuturor documentelor necesare pentru deces 
  • intermedierea discuțiilor cu preotul și pregătirea capelei
  • închirierea catafalcului
  • pregătirea locului de veci și a monumentelor funerare
  • organizări parastase
  • incinerare

 

10. Suport în eliberarea documentelor necesare

Pierderea unei persoane dragi este un moment dificil, plin de confuzie și emoție. Ai nevoie să apelezi la o firmă de servicii funerare cu experiență care deține și conexiuni și are abilitatea de a face demersurile pentru eliberarea tuturor documentelor necesare familiei îndurerate (certificat de deces, adeverința de înhumare, autorizația de depunere la capelă, pașaport mortuar - dacă e vorba de o repatriere, etc). 

Este foarte important și, în același timp, liniștitor, să ai de-a face cu o firmă care merge exact la țintă acolo unde este necesar pentru întocmirea actelor. În special, în cazul repatrierilor, ai nevoie de o agenție de servicii funerare care cunoaște legislația funerară din țara decesului respectiv. Astfel, obținerea documentelor necesare repatrierii se va face rapid, iar transportul sicriului înapoi în țară se va face în condiții de maximă siguranță și conform legii.  

Nu ai puterea de a te ocupa de toate! Cere ajutorul profesioniștilor!

Pregătirea unei înmormântări este un procedeu complex, începând de la spălarea și îmbălsămarea trupului neînsuflețit și până la tot ceea ce ține de slujba de înmormântare. Nu toți avem puterea de a ne ocupa de organizarea unei înmormântări, iar pentru o parte din serviciile funerare nici nu ai posibilitatea să te ocupi, legal vorbind. Astfel, pentru a-ți ușura munca poți opta pentru o firmă ce oferă servicii funerare complete. Alege-o pe cea care este cea mai apropiată de nevoile tale din toate punctele de vedere.

Platforma condoleante.ro reunește informații complete legate de furnizorii de servicii funerare din toată țara. Astfel poți face o alegere informată, alegând dintre firme de încredere și cu experiență, poți afla sugestii și multe alte informații utile. Cu siguranță vei găsi pe site o firmă de servicii funerare, pe care să o consideri potrivită cerințelor tale.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces