Celebrul medic neuropsihiatru austriac Sigmund Freud, considerat “părintele psihanalizei”, a rămas în istorie cunoscut prin lucrările și teoriile sale despre vise și interpretarea acestora. De altfel, cea mai importantă lucrare a sa este “Die Traumdeutung” (în traducere, “Interpretarea Viselor”). În această carte, Freud susținea că visele joacă un rol fundamental în psihicul nostru și că ele reprezintă, de fapt, o expresie a dorințelor noastre pe care, poate, nici nu le-am conștientizat.

ce inseamna cand visezi mortii

Ce înseamnă când visezi morții?

Se întâmplă să visăm persoane decedate din familie sau dintre apropiații noștri. Uneori nu ne aducem aminte exact visul, alteori îl rememorăm ca și cum ar fi fost real. Cred că majoritatea celor care au astfel de vise încearcă să le caute o explicație și să le interpreteze cumva.

Semnificația unui vis depinde în mare măsură și de natura relației pe care am avut-o cu persoana decedată. Este o experiență extrem de personală, căreia fiecare din noi îi atribuie importanță așa cum consideră.

De ce ne apar morții în vise?

Probabil că asta este prima întrebare pe care ne-o punem atunci când ne trezim și vrem să știm ce a vrut să însemne visul.

O primă explicație ar putea fi faptul că încercăm să ne eliberăm de niște emoțți neîmpărtășite în perioada în care persoana decedată era încă în viață.

O altă explicație ar fi dorul apăsător față de defunct, mai ales dacă decesul a avut loc recent și încă nu ne-am obișnuit cu absența acelei persoane din viața noastră.

Câți dintre noi nu ar fi vrut să petreacă mai mult timp cu cel care ne-a părăsit? Câte vorbe au rămas nespuse sau câte lucruri nu au fost făcute? Regrete vor exista mereu, iar vorbe pe care le-am rostit și poate nu am fi vrut să le spunem, posibil să ne macine multă vreme. Iată câteva motive care ne afectează mintea și, care, pe parcursul nopții, se reflectă în visele noastre.

Cum interpretăm visele?

Suferința simțită atunci când experimentăm moartea unui apropiat este enormă, iar impactul pe care îl lasă asupra noastră poate fi foarte puternic. Specialiștii în spiritism consideră că persoanele decedate ne apar în vise pentru că aceasta este modalitatea lor de a ne alina durerea.

Un astfel de vis ar putea avea mai multe interpretări:

  • un început nou - poate urma o etapă nouă în viața visătorului fie pe plan profesional, fie personal
  • un mesaj de la defunct - poate că persoana decedată nu și-a luat rămas bun și dorește să facă acest lucru prin intermediul visului
  • sentiment de vină - dacă trăiești sentimentul de vină că nu te-ai putut ocupa sau nu ai avut grijă așa cum ar fi trebuit de persoana decedată
  • gânduri despre moarte - poate că te bântuie prea mult acest subiect sau tocmai te-ai uitat la un film nepotrivit sau ai vizitat recent un loc de veci; e bine să te detașezi de gândurile negative
  • avertisment - posibil ca un astfel de vis să fie de fapt o atenționare pentru visător la perioada următoare

Ce înseamnă când visezi mortul viu?

Este de înțeles ca, atunci când o persoană dragă ție a trecut la cele veșnice mult prea devreme sau într-un mod total neașteptat, să te gândești des la ea și, evident, să îți apară în vis așa cum era când încă trăia și petreceați timpul împreună. Dorul acesta ușor ușor se va diminua, dar pentru unii nu va dispărea niciodată.

Ce înseamnă când visezi soțul/soția decedat/ă?

Este absolut normal pentru o persoană care și-a pierdut jumătatea să o viseze pe aceasta. Este foarte dureroasă despărțirea de cel/cea alături de care ne-am construit o viață împreună și groaznic de grea este singurătatea. Faptul că ne gândim zi de zi la jumătatea noastră, la clipele petrecute împreună, la toate amintirile cu bune și cu rele, toate acestea se reflectă în visele noastre deseori.

Ce înseamnă când visezi părintele decedat?

Dacă îți visezi mama sau tatăl decedați cu ceva timp în urmă, acest lucru ar putea însemna că îți aduci aminte de calitățile lor. Foarte posibil ca în perioada următoare să ai de trecut anumite obstacole sau să urmeze o etapă importantă în cariera ta. Dacă visezi că îți îmbrățișezi părinții decedați, înseamnă că ți-e dor de alinarea lor, mângâierea și afecțiunea acestora.

Ce înseamnă când visezi copilul decedat?

Cea mai îngrozitoare și traumatizantă experiență este cea a morții propriului copil. Nu te poți obișnui cu așa ceva, nu poți depăși și nu poți uita. De aceea, visele vor reflecta dorul pe care îl porți în continuare în suflet, durerea care apasă continuu și nevoia de dragoste. 

Ce înseamnă când visezi bunicii decedați?

În timpul somnului, mintea noastră ar putea să încerce să găsească rezolvări unor probleme cu ajutorul acelor persoane care ne-ar fi ajutat în cazul în care ar mai fi fost în viață, generând vise în care acestea ne apar și de multe ori chiar par a ne da rezolvarea mult dorită. Bunicii sunt cunoscuți ca fiind persoanele din familie mai înțelepte, trecute prin viață și, ca atare, deseori ne pot fi sursă a unor sfaturi sau sugestii care ne pot ajuta în soluționarea problemelor noastre. De aceea, în perioadele dificile, este posibil să ne apară în vise poate chiar “dându-ne soluția”.

Ce înseamnă când visezi mortul râzând?

Atunci când îți apare în vis o persoană decedată care râde, acest lucru ar putea însemna că în viața ta ai prieteni adevărați și sinceri, cu care ai o conexiunea puternică. De asemenea, mai poate însemna că ești o persoană liniștită și mulțumită de sine.

E momentul să îți cunoști prioritățile în viață

O vizită în vis a unei persoane dragi care a decedat ne poate marca puternic și poate reprezenta un mesaj pentru noi: analizează-ți viața actuală, cunoaște-ți prioritățile, bucură-te de fiecare moment petrecut cu familia și prietenii și apreciază aceste clipe. Totul este trecător, nimic nu rămâne pentru totdeauna. 

Un astfel de vis ne poate determina să ne facem un bilanț al întregii noastre vieți și să realizăm că am pierdut prea mult timp cu lucruri mărunte și frivole, fără a acorda timp suficient celor dragi.

Trebuie să vedem ce am putea schimba în propria noastră viață astfel încât să găsim un echilibru între timpul petrecut la muncă sau cu activități ce țin de propria persoană, și atenția acordată celor dragi care se află în prezent alături de noi, pentru că altfel va trebui să ne confruntăm cu regretul că nu am fost alături de cei dragi atât de mult cât ar fi meritat. (sursa: aici)

Procesarea emoțiilor copleșitoare care vin odată cu pierderea unei persoane dragi poate fi dificilă. Văzând această persoană în vise, putem avea parte de un sentiment de eliberare. Cu toate acestea, câteodată, astfel de persoane ne apar în ipostaze ce ne pun pe gânduri și ne lasă puțin confuzi, făcându-ne să ne schimbăm anumite decizii din viața de zi cu zi. Nu lăsa totuși să te intimideze un vis, gândește-te doar la lucruri pozitive, iar dacă nu reușești deloc să treci peste un deces, consultă un terapeut. Un ajutor de specialitate poate fi extrem de benefic în asemenea situație.

Te-ar putea interesa și Doliul - scurt istoric, etape și importanță.

Dacă vrei să faci unele completări la acest articol sau doar vrei să ne comunici ceva, poți lăsa un comentariu mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Calendarul Ortodox OCTOMBRIE 2023 - Principalele sărbători creștine din luna octombrie

află care sunt principalele sărbatori religioase ale lunii octombrie și ce datini și obiceiuri au loc în această perioadă

Moșii de Vară 2024. Sâmbăta Morților

află pe ce dată se sunt Moșii de Vară în 2024, ce se dă de pomană, tradiții și obiceiuri, spune o rugăciune de Sâmbăta Morților