Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului este ținut de credincioșii din întreaga lume. Acesta începe în data de 15 noiembrie și durează până pe data de 24 decembrie inclusiv, în Ajunul Crăciunului. Durează 40 de zile, însă nu este greu de ținut datorită faptului că Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește în multe zile.

retete dezlegare peste post craciun

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024 sunt:

  • joi, 21 noiembrie 
  • sâmbătă, 23 noiembrie  
  • duminică, 24 noiembrie  
  • luni, 25 noiembrie
  • sâmbătă, 30 noiembrie  
  • duminică, 1 decembrie 
  • marți, 3 decembrie  
  • joi, 5 decembrie  
  • vinerii, 6 decembrie
  • sâmbătă, 7 decembrie  
  • duminică, 8 decembrie  
  • joi, 12 decembrie   
  • sâmbătă, 14 decembrie  
  • duminică, 15 decembrie 

În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.  Totuși, dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare e însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn. 

Este recomandat ca de fiecare dată când ținem post să fim cumpătați din punct de vedere alimentar, să consumăm alimente sănătoase, bogate în vitamine, fructe și legume. Carnea poate fi înlocuită cu soia, extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelui, iar brânza tofu se poate găsi ușor în supermarketuri. 

Dacă nu ai prea multă inspirație în ceea ce privește ce poți găti în zilele cu dezlegare la pește, iată câteva idei absolut delicioase pe care le poți pregăti și cu siguranță nu vei da greș. 

 

1. Ciorbă de pește

dezlegare ciorba de peste
sursă foto: bucate-aromate.ro
 

Începem lista noastră cu o rețetă de ciorbă pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă. Iubitorii de pește apreciază foarte mult acest preparat, această mâncare regăsindu-se foarte des mai ales în zona de sud-est a țării. Capetele de pește au multe oase și cartilagii și tocmai ele, prin fierbere, dau gustul bogat al unei ciorbe. Într-o ciorbă din cap de pește vom avea mai puțină carne decât într-un borș de pește clasic sau în borșul dobrogean, însă va fi supergustoasă.

Ingredientele și rețeta pas cu pas: bucate-aromate.ro

 

2. Ciorbă de perișoare din pește 

Gina Bradea propune o ciorbă de perișoare din pește, fără ou, care se gătește în general în zona Dobrogei, dar nu numai. Zeama acrișoară, ușor picantă și perișoarele moi și pufoase vor alcătui o ciorbă extrem de delicioasă.

Aici ingredientele și rețeta.

 

3. Supă de pește

Consider că oricine poate găti o supă de pește deoarece rețeta propusă aici este foarte simplu de preparat și conține puține ingrediente. Au fost folosite cotlete de somon, însă poate fi ales orice tip de pește, după preferințele fiecăruia. 

 

4. Saramura de pește

dezlegare saramura de peste
sursă foto: lauralaurentiu.ro
 

Iată o rețetă super delicioasă de saramură de crap fript pe grătar care merge de minune cu o mămăliguță caldă și însoțită de un pahar de vin sec alb.

Ingredientele și rețeta pas cu pas: lauralaurentiu.ro 

 

5. Chiftele de pește

Rețeta de chiftele de pește este ideala în perioada postului, în zilele de dezlegare, dar și oricând vrei să prepari ceva sănătos, rapid și ușor pentru familia ta. Am ales rețeta Jamilei deoarece mi s-a părut la îndemână și ușor de preparat. Ai aici rețeta.

 

6. Pește la grătar 

Gustoasă, sănătoasă și ușor de preparat! Așa s-ar descrie pe scurt rețeta de pește la grătar. Însoțit de mujdei și mămăligă, peștele la grătar este un preparat indispensabil când alegi să pregătești un grătar cu familia și prietenii în perioada postului.  Aici rețeta propusă de noi.

 

7. Păstrăv la cuptor cu legume

Pentru cei care nu știu încă, păstrăvul are o carne dulce și slabă și este recomandat tuturor categoriilor de vârstă. Poate fi gătit atât prăjit, cât și fiert, la cuptor sau la grătar. Cu o mămăliguță alături și cu mujdei de usturoi se va dovedi a fi un preparat ideal pentru cei care respectă postul și zilele de dezlegare la pește. Ai aici rețeta propusă de mine.

 

8. Pește marinat

O altă rețetă delicioasă este peștele marinat, în cazul de față macroul. Am găsit aici o rețetă foarte ușor de preparat și destul de rapid de pregătit. 

 

9. Fructe de mare

Fructele de mare pot fi o alegere delicioasă pe toată durata postului, nu doar în zilele cu dezlegare la pește. Călugării greci ortodocși consideră fructele de mare ca hrană de bază, proaspătă și permisă în timpul postului. Practic, creveții, scoicile, calamarii, langustele, caracatițele, sepiile și alte nevertebrate marine fără sânge pot fi mâncate pentru că nu se încadrează în categoria vietăților cu sânge cald, acestea fiind cele pe care nu avem voie să le consumăm. 

Ai aici o rețetă de frigărui din fructe de mare propusă de Gina Bradea.

 

10. Plachie de pește (crap) la cuptor

În continuare, îți propun o mâncare de pește foarte gustoasă, o rețetă simplă și ieftină cu multă ceapă, roșii, usturoi, ardei și vin alb, foarte potrivită pentru zilele cu dezlegare la pește. Foarte important la această rețetă este ca peștele să fie copt bine de tot până pică de pe oase, iar vinul alb să contribuie la „topirea” cărnii și a oaselor de pește. Legumele trebuie să fie rumene și bine înecate în ulei. Aici rețeta delicioasă.

11. Gulaș de pește

Gulaș de pește, o rețetă gustoasă și sățioasă care aduce la un loc bucătăria dobrogeană și ardelenească. Pentru gulaș, poți folosi rondele de pește mare, gras, cum ar fi crapul, novacul, somnul. Dacă îți plac preparatele picante, atunci această rețetă îți va satisface papilele gustative. Vei descoperi o mâncare picantă, concentrată și plină de arome. Aici rețeta.

 

12. Doradă la cuptor cu ierburi aromatice

O rețetă foarte ușoară și rapidă de dorada la cuptor învelită în hârtie de copt, cu usturoi, lămâie și ierburi aromatice. Delicios, natural și gata în 30 de minute! Aici rețeta.

 

13. File de șalău la cuptor cu creveți

Fileul de șalău la cuptor cu creveți este un fel de mâncare simplu, sănătos, ușor și complet. Să prepari rețetele în cuptor este foarte sănătos, deoarece este nevoie de puțin ulei, ca să nu mai spun de faptul că ne murdărim mai puțin vasele în care gătim. Aici am găsit o rețetă ușor de preparat și foarte interesantă.

 

14. Crap pe varză la cuptor

Rețeta de crap pe varză la cuptor e una dintre acelea care îți merge direct la suflet pentru că este extraordinar de gustoasă. Este un preparat perfect pentru zilele în care avem dezlegare la pește. Ai aici rețeta.

 

15. Frigărui de somon cu legume colorate

Frigărui de somon cu legume colorate: ardei gras, dovlecei, ceapă roșie. Frigăruile de pește pot fi pregătite la grătarul cu lemne sau la grătarul aragazului. Această rețetă e suficient de simplă cât să nu ne țină prea mult în bucătărie, suficient de sofisticată cât să fie un preparat de sărbătoare și suficient de colorată cât să se asorteze cu veselia generală din noaptea de revelion. Ai aici rețeta.

 

16. Salată de cartofi cu pește afumat și mărar

O salată simplă și consistentă! Exact așa este și această salată de cartofi cu multă ceapă, îmbogățită cu pește afumat. O combinație tare reușită! Ai aici rețeta.

 

17. Inele de calamar pane în sos de bere

Să faci inele de calamar pane acasă e foarte simplu! Mai ales că acum găsim cu ușurință la pescărie calamar proaspăt sau congelat, gata de pus în tigaie. Iar dacă în aluat folosești puțină bere, aceasta va face inelele mai gustoase și cu un aspect mai apetisant. Ai aici rețeta

 

18. Hamsii prăjite cu mujdei de usturoi și mămăligă

Pofta de hamsii poate fi ușor de potolit și acasă, nu numai la mare. Le poți face foarte simplu și rapid. Unde mai pui că vor ieși mult mai ieftine și mult mai bune! Usturoi? Pui cât vrei tu! Ai aici rețeta.

 

19. Focaccia cu ton și măsline

Rețeta aceasta de focaccia cu ton și măsline este foarte potrivită pentru acele seri în care trebuie să pregătești cina și aceasta trebuie să fie și bună, și hrănitoare, și multă, să sature toată familia, chiar și prietenii veniți în vizită, ba eventual să mai rămână ceva și pentru pachetul de a doua zi. Ai aici rețeta care te va scoate din încurcătură.

 

20. Somon la grătar cu garnitură de orez și spanac

Dacă ai nevoie să pregătești un prânz foarte rapid, sănătos și sățios, această rețetă va rezolva problema ta. Pentru preparare la grătar, rapid, fileul de somon este ideal. Se face repede, este un pește gras și suculent și dacă e file, înseamnă că nici oase nu are. Garnitura de orez este amestecată cu câteva frunze de spanac trase rapid la tigaie în ulei de măsline (în loc de unt) cu usturoi și câteva cuburi de ardei gras. În felul acesta garnitura de orezul a fost mai bogată și mai gustoasă. Ai aici rețeta.

Așadar, rețete culinare cu peștele ca actor principal sunt foarte multe. Evident, poți avea propriile idei! Postul Crăciunului este astfel mult mai permisiv și, astfel, poți alege variante de preparate extrem de gustoase, sănătoase și sățioase pentru zilele cu dezlegare la pește. 

Biserica urmărește prin aceste dezlegări la pește înduhovnicirea trupului (spovedanie și rugăciune) și nu mortificarea lui. De exemplu, pravila (regula) ne cere ca în zilele de luni, miercuri și vineri să nu mâncăm cu untdelemn și să postim până la orele 15.00-16.00. Așadar, dacă în anumite zile suntem chemați să mâncăm doar hrană uscată sau legume fierte, în altele avem dezlegare la pește, ca o mângâiere pentru trup. (sursa aici)

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces