Moartea vine de cele mai multe ori în mod neașteptat, iar pierderea unei persoane apropiate este una dintre cele mai mari dureri pe care le poți îndura. Și totuși, dacă ești nevoit să te implici în organizarea tuturor celor necesare înmormântării, vei observa că sunt extrem de multe aspecte de rezolvat atât din punct de vedere birocratic, cât și din punctul de vedere al tradițiilor și obiceiurilor. 

pachet servicii funerare complete

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cerințelor clienților care se confruntă cu un deces, firmele de servicii funerare au conceput pachete funerare specifice care să acopere o mare parte din cele necesare, oferind astfel timp pentru a plânge pierderea și pentru a fi alături de cei aflați în suferință. ​​Serviciile funerare sunt foarte importante pentru a ajuta familia să depăşească cu bine situaţia existentă şi pentru a realiza corect o ceremonie de rămas bun.

Dar ce înseamnă servicii funerare, la ce se referă și ce presupune un pachet de servicii funerare complete? Acest articol își propune să clarifice ce fel de servicii se încadrează în categoria serviciilor funerare din punct de vedere legal și cine sunt prestatorii de servicii funerare. Totodată, vei afla ce ar trebui să includă un pachet de servicii funerare complete și ce înseamnă fiecare serviciu în parte.

Ce sunt serviciile funerare?

Conform Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, secțiunea a 7-a, art. 21, serviciile funerare constau în: primirea comenzii pentru înmormântare, transportul persoanei decedate, pregătirea pentru înmormântare, așezarea pe catafalc și organizarea ceremoniei de ultim rămas bun, coborârea sicriului în mormânt, deschiderea și închiderea mormântului, exhumarea și reînhumarea, incinerarea, preluarea urnei și așezarea acesteia în nișa specială, predarea urnei. Normele, prin art. 2 alin. (1) teza a II-a, vin în completare precizând că pregătirea defunctului pentru înmormântare include și îngrijirile mortuare ce sunt adresate direct corpului defunctului, precum manoperele de spălare și igienizare, îmbălsămare și tanatopraxie.” Astfel, serviciile funerare cuprind toate serviciile ce pot fi aduse unui defunct și familiei acestuia după momentul decesului.

 

Cine sunt prestatorii de servicii funerare?

În România sunt multe firme care confirmă faptul că prestează servicii funerare dar, din păcate, există situații în care o parte din acestea nu au autorizațiile necesare. Astfel, numai operatorul economic, persoană juridică care îmbracă forma unei societăți (ex. S.R.L. sau S.A.) va putea presta serviciile funerare prevăzute de Legea nr. 102/2014 și de normele sale de aplicare. 

Normele ce explicitează prevederile legii impun însă ca, anterior efectuării activităților specifice, prestatorii de servicii funerare să fi obținut, pe lângă avizul consiliului local al unității administrativ-teritoriale, și o autorizație sanitară de funcționare emisă de către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.

(1) Pot presta servicii funerare operatorii care îndeplinesc criteriile prevăzute de prezenta lege și de hotărârea Guvernului adoptată potrivit prevederilor art. 40 și care obțin avizul consiliului local al unității administrativ-teritoriale în care își desfășoară activitatea.

(2) Consiliul local eliberează avizul operatorului care îndeplinește următoarele condiții:

  1. a) are capacitatea financiară și profesională necesară;
  2. b) nu are datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul local;
  3. c) dispune de spațiul corespunzător pentru desfășurarea obiectului de activitate în condiții decente.

(sursa: aici , secțiunea a 8-a, art 25)

În vederea obținerii autorizației sanitare, potrivit alin. (2) lit. b) din anexa 1 la norme, prestatorul de servicii funerare trebuie să depună la direcția de sănătate publică inclusiv o copie de pe certificatul de înregistrare a societății la registrul comerțului. Față de această cerință, o persoană fizică autorizată nu va putea avea calitatea de prestator de servicii funerare, numai o societate putând avea această calitate. 

 

Ce conține un pachet de servicii funerare complete?

Firmele de servicii funerare profesioniste țin cont de tradiții și de necesarul de bază pentru înmormântare și prezintă clienților aflați în nevoie pachete de servicii funerare complete. Mai mult decât atât, majoritatea firmelor de servicii funerare au conceput pachete funerare care să se încadreze în ajutorul de deces acordat de statul român (în prezent acesta este în cuantum de 5.429 de lei pentru decesul asiguratului sau pensionarului, respectiv 2.715 lei pentru decesul unui membru al familiei sale). Astfel, cu acești bani, o familie îndurerată se poate descurca să obțină o înmormântare așa cum i se cuvine celui care i-a părăsit. ​​ În cazul în care valoarea pachetului este mai mică decât valoarea ajutorului, familia primește suma corespunzătoare înapoi.

 

Consultanță funerară

Reprezintă un serviciu funerar oferit gratuit de către firmele de servicii funerare care constă în acordarea sfaturilor cu privire la organizarea unei înmormântări. Cu siguranță este un serviciu necesar pentru cei aflați în situația în care se confruntă cu un deces. Ai nevoie să știi ce e de făcut și care sunt pașii, astfel încât totul să decurgă prompt și sigur. Fie că ai nevoie de sfaturi privind actele necesare la înmormântare, fie că vrei să știi ce obiecte funerare ai nevoie sau cum să obții un loc de veci, toate aceste răspunsuri le poți primi în urma consultanței funerare.

Există și situații în care o persoană apelează la consultanța funerară pentru a alcătui un plan funerar împreună cu o agenție de servicii funerare. Planul funerar reprezintă un contract de servicii funerare preplătite, care conține toate serviciile și produsele funerare necesare în cazul unui serviciu funerar complet.

 

Sicriu complet echipat

Toate pachetele de servicii funerare complete vor avea incluse sicriul echipat cu cele necesare: capitonaj, lenjerie, pernă, orar mic, orar mare, pânza și crucea din lemn. 

 

Constatare deces

Imediat ce intervine decesul unei persoane, primul pas care trebuie făcut este constatarea decesului de către un medic. După ce se constată decesul și este examinat corpul neînsuflețit al decedatului pentru aflarea cauzei, se eliberează Certificatul Constatator al Decesului. 

Decesul va fi constatat de către medicul de familie sau de către medicul legist (poate fi colaborator al firmelor de servicii funerare). În weekend, precum și în perioada sărbătorilor legale decesul poate fi constatat și de către medicii Serviciului de Ambulanță, prin întocmirea certificatului constatator al decesului.

 

Îmbălsămarea decedatului / Tanatopraxie

Pentru a încetini procesul de descompunere al corpului decedatului, se apelează la tehnica îmbălsămării. Aceasta presupune introducerea unor substanțe fluide în interiorul corpului. Întregul proces trebuie efectuat de către un specialist, nicidecum de către orice persoană. Motivul pentru care se face îmbălsămarea este pentru ca familia şi prietenii să poată lua parte la înmormântare fără să fie nevoiţi să suporte mirosul greu al unui cadavru aflat în descompunere. 

Tanatopraxia este noua tehnică de îmbălsămare a decedatului. Evoluția tehnologiei a influențat și dezvoltarea domeniului de servicii funerare, iar tanatopraxia este dovada acestui lucru reprezentând o modalitate mult mai complexă și mai eficientă de conservare a corpului neînsuflețit. 

 

Pregătirea decedatului pentru înmormântare (spălare, îmbrăcare, bărbierit, cosmetică mortuară, așezarea trupului în sicriu)

Conform legii funerare, corpul decedatului trebuie preluat de la domiciliu în două ore de la momentul decesului și transportat la sala de pregătire a decedatului, sală ce trebuie să aparțină firmei de servicii funerare responsabile. Așadar, cele mai multe firme de pompe funebre oferă servicii complete de preluare a decedatului de la domiciliu și de pregătire a acestuia în propria sală mortuară. Aici, defunctul este igienizat, cosmetizat și îmbrăcat în hainele alese de familie. 

Transport funerar (intern și internațional, în funcție de situație)

Sicriul cu trupul decedatului trebuie transportat de la locul unde a avut loc decesul până la capelă și ulterior la cimitir. Pentru acest serviciu firmele de pompe funebre au nevoie de autovehicule special amenajate în acest scop, care respectă prevederile normelor sanitare și antiepidemice.

Pentru transportul persoanelor decedate în / din străinătate, firmele de pompe funebre care oferă servicii de repatriere sunt obligate să cunoască toate reglementările legale cu privire la transportul decedaților atât din țara unde a avut loc decesul, cât și din țara unde urmează a fi adus sicriul și înmormântat defunctul. 

 

Punerea la dispoziție a unui capac frigorific

Un pachet de servicii funerare complet presupune ca firma de servicii funerare să fie foarte atentă la detalii, iar închirierea unui capac frigorific este unul dintre acestea. Este foarte necesar la transportul decedatului și în timpul ceremoniei de înmormântare.

 

Întocmirea actelor de deces 

O firmă de servicii funerare profesionistă se va ocupa întotdeauna de partea birocratică, respectiv de obținerea tuturor actelor de deces necesare. Mai exact, în baza unei împuterniciri, firma se angajează să întocmească întreaga procedură legală în locul familiei defunctului. Și aici mă refer la certificatul de deces, adeverința de înhumare, autorizația de depunere la capelă, ajutorul de deces obținut de la Casa De Pensii, pașaportul mortuar. 

 

Pregătirea bunurilor pentru înmormântare

Religia ortodoxă impune anumite bunuri care trebuie aduse la biserică pentru slujba de înmormântare. Din această categorie fac parte setul de prosoape, batiste, pachetele alimentare pentru pomană, coliva, lumânări, colaci, tacâmuri, doliu, produse care pot fi oferite tot de către firma de pompe funebre aleasă pentru a se ocupa de ceremonia înmormântării.

 

Practica cimiterială

Un alt serviciu ce este inclus într-un pachet de servicii funerare complete îl reprezintă și practica cimiterială. Aceasta se referă la serviciul oferit de firma de pompe funebre începând cu pregătirea locului de veci și săparea gropii înainte de înmormântare și până la aranjarea spațiului după înmormântare. 

De asemenea, pot fi oferite servicii de deshumare, și anume strângerea osemintelor dintr-un loc și mutarea lor în alt loc de veci.

 

Incinerare și transport urne

În cazul unui deces în străinătate și pentru care este solicitat serviciul de incinerare umana, familia trebuie să opteze la serviciile de repatriere ale unei firme profesioniste care, în cadrul pachetului de servicii funerare pus la dispoziție, se va ocupa și de incinerarea trupului și de transportul urnei cu cenușa defunctului. 

 

Aranjamente florale 

Fie că este vorba de o coroană simplă sau de un aranjament funerar complex, o firmă de pompe funebre care oferă servicii funerare complete se poate ocupa și de acest detaliu. Coroanele funerare pot fi personalizate cu mesaje proprii, în funcție de mesajul pe care familia sau apropiații doresc să îl transmită.

 

Organizare parastas

O parte din firmele de servicii funerare oferă și servicii de organizare a parastaselor fie în locația proprie, fie în colaborare cu restaurante partenere. Astfel, stresul provocat de cumpărături, gătit sau servirea participanților la pomană este diminuat.

 

Alege un pachet de servicii funerare complete oferit de o firmă profesionistă și de încredere!

Cele mai importante avantaje pentru alegerea unui pachet de servicii funerare complete:

  • sarcinile impuse de organizarea unei înmormântări se diminuează datorită implicării firmei de servicii funerare
  • ai mai mult timp să fii alături de familia și apropiații celui decedat
  • procurarea și întocmirea documentelor legale
  • respectarea tradițiilor și obiceiurilor creștine
  • pregătirea și organizarea întregii ceremonii de înmormântare
  • Suport și asistență non-stop

Decizia de a apela la o firma ce oferă servicii funerare pentru organizarea înmormântării este cea mai corectă și te va scuti de foarte multe aspecte birocratice pe care, probabil, nici nu le cunoști foarte bine. Dar fii atent la cine apelezi și pentru ce pachet de servicii funerare optezi. Este important să analizezi (atât cât îți permite timpul) serviciile oferite și să alegi acea firmă care îți oferă sprijinul de care tu ai nevoie la un nivel calitate-preț acceptabil. Scopul final este ca familia și apropiații să se poată reculege și să se concentreze pe trecerea la cele veșnice a defunctului.

Comentarii
Articole recomandate
10 întrebări frecvente despre parastase și pomeni

află răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de parastas și pomană

Ce documente sunt necesare autorizării prestatorilor de pompe funebre?

Află ce înseamnă pompe funebre, care sunt autorizațiile, documentele și actele necesare pentru a înființa o firmă de pompe funebre. Vezi detalii!

20 întrebări frecvente despre incinerarea umană

Incinerarea umană reprezintă o practică foarte veche în istoria omenirii. Vezi răspunsurile la cele mai frecvente 20 de întrebări legate de incinerare!