Una dintre cele mai așteptate luni ale anului, luna decembrie este bogată în sărbători religioase importante, mult așteptate de credincioșii ortodocși. În luna decembrie sau luna lui “Undrea”, cum i se mai spune în popor, creștin-ortodocșii au parte de 4 mari sărbători cu cruce roșie: Sfântul Ierarh Nicolae, Nașterea Domnului, Soborul Maicii Domnului și Sfântul Arhidiacon Ștefan. Alături de acestea mai avem și sărbători cu cruce neagră, așa cum vei citi în continuare. 

calendarul decembrie 2024

Află câteva informații despre fiecare sărbătoare și sfânt prăznuit, precum și câteva din cele mai importante tradiții și obiceiuri specifice acestor zile.

Principalele sărbători creștine din luna decembrie

  • 3 decembrie - Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
  • 4 decembrie - Sfânta Muceniță Varvara
  • 5 decembrie - Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie
  • 6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae
  • 7 decembrie - Sfânta Muceniță Filofteia
  • 12 decembrie - Sfântul Spiridon al Trimitundei
  • 13 decembrie - Sfântul Ierarh Dosoftei
  • 18 decembrie - Cuviosul Daniil Sihastrul
  • 22 decembrie - Sfântul Ierarh Petru Movila
  • 24 decembrie - Sfânta Muceniță Eugenia, Ajunul Crăciunului
  • 25 decembrie - Nașterea Domnului - Crăciunul
  • 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana
  • 27 decembrie - Sfântul Arhidiacon Ștefan

 

3 decembrie - Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica este un sfânt român, care a trăit în călugărie la mai multe mănăstiri din Moldova și Țara Românească, mai exact la Mănăstirea Cernica și Căldărușani, unde a ocupat funcția de stareț. În fiecare an, în data de 3 decembrie, mulți pelerini își îndreaptă pașii către mănăstirea ilfoveană Cernica pentru a aduce cinstire celui ce a fost stareț al acestui așezământ monahal între 1781 și 1806. Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a relatat într-un interviu pentru Ziarul Lumina următoarele: “Acest Sfânt Gheorghe este un exemplu de viață călugărească și viețuire sfântă, nu numai pentru monahi, ci și pentru fiecare dintre credincioși”. Cinstitele sale moaște sunt depuse spre închinarea credincioșilor în partea dreaptă a naosului bisericii cu hramurile „Schimbarea la Față a Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Mănăstirii Cernica. (sursa: aici)

 

4 decembrie - Sfânta Muceniță Varvara (Barbara), ocrotitoarea familiei

Sfânta Mare Muceniță Varvara din Heliopolis este ocrotitoarea familiei, protejând pe copii de pericole și apărându-i de boli, fiind totodată și ocrotitoarea sufletelor celor care se află în ceasul morții. A trăit și a pătimit în vremea împăratului păgân Maximian. Tatăl său, pe nume Dioscor, era de neam mare și foarte bogat, însă era păgân. La moartea soției sale, și-a închinat viața creșterii singurei sale fiice. Din pricina frumuseții ei, Dioscor a hotărât să o ascundă pe fiica sa de orice ochi străini într-un turn înalt. Aici, fiica lui i-a mărturisit cum a ajuns la cunoașterea lui Dumnezeu în Treime, a puterii mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu și a zădărniciei credinței în idoli. Pentru că nu s-a închinat idolilor și a ales calea creștină, a fost ucisă cu sabia chiar de tatăl ei. (sursa: aici)

 

5 decembrie - Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie

Sfântul Cuvios Sava cel Sfințit (n. 439 - d. 532) a fost un monah din Palestina care, conform tradiției, a alcătuit prima regulă monahală de organizare a slujbelor bisericești de peste an, așa-numitul „Tipic de la Ierusalim”. Sihăstria sa a pus bazele unei mari mănăstiri care a primit numele său (Lavra Mar Saba - Lavra Sfântului Sava) și care este cunoscută în sursele mai vechi drept Marea Lavră. ​​Multe minuni s-au înfăptuit prin rugăciunile Sf. Sava. La Marea Lavră, a făcut să izvorască un izvor de apă; într-o vreme de mare secetă, a venit o ploaie îndestulătoare; a vindecat bolnavi și îndrăciți. A murit la data de 5 decembrie 532 și a fost îngropat într-o curte aflată între cele două biserici vechi ale Lavrei Sf. Sava. 

Sfântul Mucenic al lui Hristos Anastasie a văzut odată cum sunt întrebaţi şi judecaţi de păgâni sfinţii mucenici şi cum li se taie mădularele pentru mărturisirea lui Hristos. Pentru că era creştin şi pentru că ştia bunătăţile pregătite de Dumnezeu mucenicilor, dorea şi el să lupte pe aceeaşi cale pentru Hristos: “Sunt creştin şi cred în Domnul meu Iisus Hristos; iar pe idolii voştri şi pe cei ce se închină lor îi dau anatemei şi-i urăsc". Pentru că a refuzat să se închine păgânilor, Mucenicului Anastasie i s-a tăiat capul și a fost aruncat în mare. 

Sfântul Cuvios Nectarie făcea parte dintr-o familie de oameni credincioși și drepți și locuia în Bitalia. Când turcii au vrut să robească această localitate, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu i-a apărut în vis mamei cuviosului Nectarie și a îndemnat-o să plece de acolo împreună cu bărbatul și fiii săi. Din acest moment, Nectarie a trăit o viață cu iubire și credință în Dumnezeu. Iar Dumnezeu i-a testat credința în nenumărate rânduri, iar Nectarie a depășit toate provocările, ducând viaţă cu adevărat cuvioasă şi sfântă. Și-a dat fericitul său suflet, cu sfârşit paşnic, în mâinile lui Dumnezeu. (sursa: aici)

 

6 decembrie - Sfântul Ierarh Nicolae

Sfântul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut și iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici. Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, și a trecut la cele veșnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia). Acest mult-iubit sfânt a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi el i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe cei trei tineri nevinovați care urmau a fi omorâți a doua zi. 

Se știe despre sărbătoarea Sfântului Nicolae că este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii. Aceasta vine și cu o serie de obiceiuri și tradiții, dintre care cele mai interesante sunt:

  • În seara de ajun, copiii își curăță și își pregătesc ghetuțele, pentru ca moșul Nicolae să le poată umple cu daruri.
  • Tradiția spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.
  • Se zice că Sfântul Nicolae e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților.

Poți citi mai multe despre această sărbătoare în articolul Sfântul Nicolae.

 

7 decembrie - Sfânta Muceniță Filofteia

Sfânta Muceniță Filofteia este una din sfintele mucenițe care sunt amintite pe teritoriul României. Ea a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Moaștele sale se găsesc în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, iar prăznuirea ei se face la data de 7 decembrie. Este una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox, având în vedere că ea a trecut la cele veșnice pe când avea doar 12 ani. Potrivit tradiției, Sfânta Filofteia dăruia zilnic săracilor din mâncarea pe care trebuia să o primească tatăl ei la câmp. Aflând de la cea de-a doua soție că Filofteia împarte mâncarea săracilor, se hotărăște să o urmărească. O vede împărțind hrana celor sărmani și neînțelegând milostenia, își lovește fiica cu securea la un picior. Atât de grav a rănit-o, încât și-a dat sufletul la numai 12 ani. Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, și în special a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită. (sursa: aici)

 

12 decembrie - Sfântul Spiridon al Trimitundei

Sfântul Spiridon a îmbrățișat o viață ascetică, iar toată averea sa a cheltuit-o îngrijind de bolnavi și găzduirea străinilor. Pentru viața sa curată, Spiridon a fost hirotonit episcop al cetății Trimitunda, aflată aproape de orașul Salamina și orașul Pafos. În timpul persecuțiilor creștine la ordinul împăraților Maximian (286-305) și Galeriu (305-311), Sfântul a fost prins, și din cauza faptului că și-a mărturisit iubirea față de Mântuitor, ochiul drept i-a fost scos, pulpa stângă tăiată, iar sfântul a fost exilat pentru o vreme. După o viață smerită, închinată lui Dumnezeu, Sfântul Ierarh Spiridon s-a mutat la cele veșnice în anul 348, fiind îngropat în Biserica ‘Sfinților Apostoli’ din Trimitunda. Moaştele Sfântului Spiridon se află astăzi în Corfu, la Catedrala Sfântul Spiridon. El este protectorul copiilor, spitalelor, al olarilor, cizmarilor și al insulei Corfu. 

Poți citi mai multe în articolul Acatistul Sfântului Spiridon și viața acestuia.

 

13 decembrie - Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut ca primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujbă religioasă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în românește al unor cărți din literatura dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții. Mai este cunoscut drept o personalitate a vieții culturale și spirituale românești, pentru traducerile sale din literatura patristică și pentru contribuția sa la formarea limbii literare românești. Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în data de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iași. (sursa: aici)

 

18 decembrie - Cuviosul Daniil Sihastrul

Daniil Sihastrul a fost un pustnic ortodox român, duhovnic renumit, sfetnic al domnitorului Ștefan cel Mare și egumen al Mănăstirii Voroneț. A fost unul din cei mai mari sfinți pe care i-a odrăslit pământul Moldovei, mare dascăl al pustiei și povățuitor al călugărilor. Daniil Sihastrul a fost la originea unei mișcări isihaste în nordul Moldovei, având mulți ucenici în pădurile din preajma Voronețului, precum și la schiturile și mănăstirile din zonă. El l-a încurajat pe Ștefan cel Mare să lupte pentru apărarea creștinătății și să construiască lăcașuri sfinte (la îndemnul lui a fost construită Mănăstirea Putna). A fost considerat sfânt încă din timpul vieții, vindecând pe cei bolnavi, alungând demonii și alinând suferințele. (sursa: aici)

22 decembrie - Sfântul Ierarh Petru Movila

De mic copil a învăţat carte şi a fost crescut în frica de Dumnezeu, sub povăţuirea unchiului său Gheorghe, Mitropolitul Moldovei, care, împreună cu un alt unchi al său – Ieremia, domn al Moldovei, au ctitorit Mănăstirea Suceviţa. Ca mitropolit, vreme de 13 ani, s-a preocupat în primul rând de tipărirea cărţilor bisericeşti, cunoscându-se peste 50 de cărţi îngrijite de el. Printre cărţile de slujbă, cele mai însemnate sunt „Liturghierul” (1629), „Evangheliarul” (1636), „Apostolul” (1638), „Psaltirea” (1640), precum şi „Trebnicul” adică „Molitfelnicul” (1646). Cea mai importantă lucrare a acestui sfânt ierarh este însă „Mărturisirea Ortodoxă”, revizuită şi corectată de învăţatul teolog grec Meletie Sirigul, apoi aprobată de Sinodul de la Iaşi, din anul 1642. A trecut la Domnul în ziua de 22 decembrie 1646, fiind îngropat în biserica mare a Mănăstirii Pecerska. Toate bunurile sale le-a folosit pentru restaurarea de biserici, înfiinţarea de şcoli şi întreţinerea lor. Pentru vredniciile sale, Mitropolitul Petru Movilă al Kievului a fost trecut în rândul Sfinţilor, pe care i-a cinstit şi ale căror virtuţi le-a urmat cu stăruinţă.

 

24 decembrie - Sfânta Muceniță Eugenia, Ajunul Crăciunului

Sfânta Cuvioasă Fecioară Muceniță Eugenia (sau Evghenia) a trăit în secolul al III-lea la Roma și la Alexandria. A pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin tăierea capului cu sabia. După moartea tatălui ei, Eugenia și familia ei s-au întors la Roma, unde ea a convertit la creștinism multe fecioare. Vestea acestor convertiri a fost aflată de împărat, care a dispus arestarea și executarea creștinilor. Potrivit legendei, Hristos i-a apărut în vis Eugeniei și i-a spus că va muri în sărbătoarea Nașterii Domnului. Ea a fost decapitată pe 25 decembrie 258.

 

25 decembrie - Nașterea Domnului - Crăciunul

Sărbătoarea creştină a Naşterii Domnului, pe care o prăznuim la 25 decembrie, este de la începuturile creştinismului. Este cu siguranță evenimentul din istoria mântuirii care aduce cea mai mare bucurie în sufletele și în casele credincioșilor. Naşterea Domnului Iisus Hristos este un eveniment biblic despre care aflăm din Sfintele Evanghelii de la Matei şi Luca. Dumnezeu ne învață în ziua Crăciunului că adevărații Săi fii trebuie să dea dovadă de dragoste frățească și de smerenie. Participarea la Liturghia din ziua praznicului înseamnă împărtășirea aceleiași bucurii pe care îngerii au avut-o la Nașterea Pruncului Sfânt: “Iată vă binevestesc vouă bucurie mare că vi s-a născut Mântuitor, care este Hristos Domnul.”

Câteva tradiții și obiceiuri de Crăciun:

  • Cel mai frumos obicei este colindul. Colindele sunt cântecele cu care copiii, tinerii sau chiar și oamenii maturi întâmpină venirea lui Hristos pe pământ. (steaua, vifleemul, pluguşorul, sorcova).
  • Toți colindătorii, indiferent de vârstă, primesc un colac – ce simbolizează soarele; de asemenea ei primesc mere și nuci. 
  • În ziua de Crăciun nu se spală rufele și nu se dă nimic de împrumut. 
  • Animalele din ogradă primesc mâncare din belșug; se spune că dacă animalele se culcă pe partea stângă atunci iarna va fi lungă și geroasă.

Citește mai multe în articolul Nașterea Domnului - Crăciunul.

 

26 decembrie - Soborul Maicii Domnului; Sfântul Nicodim de la Tismana

Cuvântul “sobor” este o chemare către cei credincioși să se adune în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ. Adunarea cea cerească se unește în această zi cu adunarea noastră pământească, la cinstirea Maicii Domnului. Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria. 

Iată câteva obiceiuri și tradiții legate de această zi:

  • Nu se lucrează și nu se face curat
  • În această zi, nașii trebuie să își viziteze finii. Cei care uită de finii lor, nu vor avea parte de tot ce își doresc. 
  • E o zi în care rudele îndepărtate și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă.
  • E interzis să bârfești, să înjuri, să uneltești împotriva celorlalți.

Poți citi mai multe în articolul Soborul Maicii Domnului.

Sfântul Nicodim de la Tismana a fost un arhimandrit, întemeietorul mănăstirilor Vodița și Tismana din Oltenia și a mănăstirii Vișina pe valea Jiului. Pentru tot ce a făcut pentru ortodoxism și neamul românesc este considerat ocrotitorul Olteniei. Pentru sfinţenia vieţii sale, Cuviosul Nicodim avea darul izgonirii duhurilor necurate şi al vindecării suferinţelor omeneşti. De aceea, numele lui se făcuse cunoscut până dincolo de hotarele Ţării Româneşti şi mulţi alergau la ajutorul lui. Se spune în tradiţia mănăstirii că unii bolnavi se vindecau numai cât ajungeau la Tismana. Alţii se tămăduiau cu rugăciunea şi binecuvântarea cuviosului, sau numai cât se atingeau de rasa lui. Printre cei vindecaţi de Sfântul Nicodim se numără şi fiica regelui Sigismund, care era bolnavă de epilepsie. (sursa: aici)

 

27 decembrie - Sfântul Arhidiacon Ștefan

Sfântul Ștefan a fost întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință. El a fost și primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli.  Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale. Sfântul Stefan a fost numit Arhidiacon, funcție care prevedea ca el să îi conducă pe diaconi. A fost ucis prin lapidare, devenind și primul martir care a fost ucis pentru că a mărturisit în fața tuturor credința pe care o avea în Iisus. Înainte să își dea duhul și să meargă la ceruri a cerut iertare pentru cei ce urmau să îl omoare. Locul unde era îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma împreună cu moaștele arhidiaconului roman Laurentius.

Câteva tradiții și obiceiuri legate de această sărbătoare:

  • Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart și persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ștefan
  • Se împart mucenici cu miere și nucă
  • Se rostesc rugăciuni pentru sănătate și sporul casei

Poți citi mai multe în articolul Sfântul Stefan.

 

Dacă a fost util acest articol sau dacă vrei să adaugi o completare, lasă-ne comentariul tău mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces