Ziua de 6 decembrie a fiecărui an este una de sărbătoare, așteptată cu multă nerăbdare în special de cei mici, dar și de cei mari. Conform tradiţiilor româneşti, sărbătoarea religioasă se suprapune cu venirea lui Moş Nicolae. Atât copiii, cât şi cei mari îşi așează încălţările curate lângă uşă pentru ca dimineaţa să le găsească pline cu daruri. 

sfantul nicolae

Data de 6 decembrie este ziua în care a murit Sfântul Ierarh Nicolae, cel care a fost Arhiepiscopul Mirei Lichiei. Este cunoscut drept făcător de minuni și apărător al credinţei.  Unul dintre cei mai populari sfinți din calendar, Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

De origine grecească (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a învinge“), și laos, „popor“, putându-se defini prin „obștească biruință“.

Cine a fost Sfântul Nicolae, care este legenda acestuia, ce tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi și care este rugăciunea către acesta sunt detaliate în acest articol.

Legenda Sfântului Nicolae

Fost episcop de Myra, Sfântul Nicolae a devenit recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.  Legenda spune că acesta a făcut foarte multe fapte bune și că a vindecat mulți bolnavi.

De exemplu, se spune că sfântul a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace al căror tată le împinse spre desfrâu pentru bani.  Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând punguţe cu bani în camerele fetelor, bani cu care tatăl lor le-a putut căsători la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Astfel a apărut și tradiția cadourilor în ghete. De fapt, din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri. 

Totodată, se mai povesteşte despre salvarea unor marinari de la naufragiu, prin rugăciune, de unde și cinstea pe care aceștia i-o aduc Sfântului Nicolae pe care îl consideră ocrotitorul lor. 

De asemenea, în Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. 

Așadar, Sfântul Nicolae i-a ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoși, a apărat credința de erezii și de persecutorii păgâni. Nu se știe cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicând anul 340, altele 350.

Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor. 

 

Tradiții și obiceiuri legate de Sfântul Nicolae

Cine nu a auzit de tradiția nuielușei de Moș Nicolae? Deoarece gesturile darnice făcute de Sfântul Nicolae celor aflați în nevoie erau anonime, acest lucru i-a inspirat pe oameni să își ofere daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Astfel, Moș Nicolae le aduce copiilor cuminți cadouri, dulciuri și fructe, pe care le lasă în ghetuțele atent pregătite cu o seară înainte. Copiilor care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă o nuielușă.  

Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. 

În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. El îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini. 

Se spune că, dacă de Sfântul Nicolae fumul sobelor iese în sus pe coş, vine ger. Dacă se lasă jos, va ninge mult. Dacă pe 6 decembrie e frig, va urma un an cu recolte bogate.

În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii. În zona rurală din Moldova, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc. În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și încep a petrece. În satele dobrogene și cele dunărene, Sfântul Nicolae este ocrotitor al marinarilor și al pescarilor, fiind invocat de multe ori în apropierea unei primejdii. Un obicei asemănător este practicat și de pescarii din apele repezi de munte (mai ales din Bucovina), care-l văd pe Sfânt ca fiind cel ce-i ocrotește de înec.

În Transilvania, Moș Nicolae este cel mai popular sfânt din Ardeal. În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moș Nicolae, care, bătrân fiind, își scutură barba aducând astfel prima zăpadă.

 

Moș Nicolae în lume

Legenda lui Moș Nicolae s-a răspândit în toată lumea și a luat caracteristicile fiecărei țări.

Personajul are corespondenți în întreaga Europă Centrală (Mikulás în Ungaria, Mikuláš în Republica Cehă și Slovacia și Mikołaj în Polonia), dar și în Europa de Vest (Nikolaus: Germania, Sinterklaas: Olanda, Saint Nicolas: Franța) . 

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile. 

ITALIA

În ajunul zilei Sfântului Nicolae, copiii italieni așează pe o masă din casă o tavă cu scrisori în care cer daruri și promit să fie cuminți în următorul an. În timpul nopții, Sfântul Nicolae umple tăvile cu cele mai multe din cadourile cerute, cu ciocolată, bomboane și alte bunătăți. Tot în Italia, există tradiția numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriți). Tinerele fete, care au nevoie de ajutor înainte de a se mărita, primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferind fiecăreia câte o punguță cu galbeni. 

 

GERMANIA

Sankt Nicolaus este văzut de nemți ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care își aștern toate dorințele și câțiva morcovi pentru caii moșului.  Acestea sunt așezate în afara casei sau în interior, sub pat, lângă șemineu sau pe un pervaz, în speranța că vor fi găsite de Sântul Nicolae.  Se mai spune că Moș Nicolae are cu el o carte, în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. În timpul nopții, sfântul merge din casă în casă, având asupra lui o carte în care sunt scrise faptele copiilor. Dacă aceștia au fost buni, primesc în pantofi sau pe tăvi fructe, nuci și dulciuri iar dacă au fost răi, sunt răsplătiți cu cartofi, cărbuni sau nuiele. 

În unele districte nemțești, 12 tineri îmbrăcați în paie și având măști care reprezintă animale, dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din tălăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară, făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârșite.

 

FRANȚA

În ajun, copiii lasă pentru Moș Nicolae un pahar de vin, iar pentru măgărușul lui morcovi și puțin zahăr. Își pun pantofii lângă șemineu și îi adresează un cântec Sfântului Nicolae. Dimineața, încălțările sunt burdușite cu daruri și dulciuri. Chiar și cei mai cuminți copii, primesc și o nuia de mesteacăn împodobită cu o fundă, întrucât orice copil mai face și năzdrăvănii.

 

SPANIA

Sfântul Nicolae este foarte popular în Spania, fiind patronul multor lăcașe de cult. Oamenii practică obiceiul „caminata” constând dintr-un lung drum parcurs pe jos (pelerinaj) la o biserică a Sfântului Nicolae, timp de trei zile de luni, succesive. Înaintea fiecărei slujbe zilnice au loc rugăciuni speciale ale unor persoane care caută ajutor. Aceste rugăciuni încep cu o invocație, continuă cu un imn, un psalm și o citire a scripturilor. Slujba se încheie cu o litanie a Sfântului Nicolae, cu rugăciunea „Tatăl nostru” și o altă rugăciune urmată de un imn. Aceste slujbe sunt preferate în special de femei, mai ales în perioadele în care trec prin dificultăți financiare.

 

OLANDA

La jumătatea lunii octombrie televiziunea olandeză transmite în direct sosirea oficială în țară a Sfântului Nicolae și a ajutorului său, Zwarte Piet. Sfântul vine, an de an, pe un vas cu aburi care ancorează de fiecare dată în portul altui oraș sau sat.

Purtând hainele tradiționale de episcop, Sfântul Nicolae (Sinterklaas), sosește în centrul localității pe un cal alb și este întâmpinat de către primar. Cu această ocazie are loc o paradă care îl poartă pe sfânt pe străzile întregii localități. Sfântul Nicolae (Sinterklaas) își face apariția cu câteva săptămâni mai devreme față de 6 decembrie pentru a verifica dacă toți copiii s-au purtat bine. Împreună cu Zwarte Piet, el vizitează școli, spitale, magazine și case.

În această perioadă, brutăriile scot pe piață „speculaas”, niște prăjiturele aromate specifice sfântului. La fel ca și în alte țări, copiii își pregătesc în ajunul zilei de Sfântul Nicolae pantofii, în care pun bilețele cu darurile preferate și lasă un morcov, niște fân sau o farfurioară cu apă pentru calul sfântului.

A doua zi dimineață, ei găsesc în încălțăminte monede de ciocolată, dulciuri și cadouri. Cei obraznici primesc în dar cărbuni sau mici săculeți cu sare.

Pe vremuri, copiii își primeau cadourile numai în saboți de lemn iar în mănăstirile-școală, tinerele eleve își agățau șosetele la ușă, cu bilete pentru Sfântul Nicolae în care își lăudau cumințenia, iar dimineața le găseau pline cu fructe glasate sau bomboane.

 

BELGIA / LUXEMBURG

Copiii își așează ghetuțele în fața ușii și, la fel ca micuții francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moșul, morcovi și zahăr pentru calul lui. Odată cu Moș Nicolae, la fel ca în alte țări europene, copiii îl așteaptă și pe însoțitorul său, Hoseker. 

 

AUSTRIA

Moș Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l știu ca pe un bătrân înveșmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici și călătorește alături de Krampus, care ține în mână o nuia cu care-i amenință pe micuții care nu au dat ascultare părinților. 

 

CEHIA

Odată cu cadourile constând din mere, nuci, dulciuri și jucării, Moș Nicolae le aduce aminte copiilor că, în curând, va sosi copilul Iisus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultători primeau în încălțări cartofi și bucăți de cărbune. 

 

CROAȚIA

În nordul și în partea centrală a Croației, Moș Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. În seara dinainte, copiii își lustruiesc încălțămintea și o așează pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umplută cu daruri, dulciuri și fructe de către generosul moș.

 

POLONIA

Moș Nicolae este o personalitate extrem de divinizată și de respectată. Îmbrăcat în haine episcopale și purtând bastonul episcopal, el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger și colindă întreaga țară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. La vederea lui, copiii nerăbdători încep să strige ‘A venit! A venit!. Odată intrat într-o casă, Moș Nicolae ascultă cu îngăduință rugămințile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă, după cum este cazul, și le dăruiește apoi icoane, mere roșii, portocale și ‘pierniki (prăjiturele sfinte, făcute cu miere și mirodenii). Dacă nu își face apariția în persoană, el își lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în pantofii lustruiți special pentru acest eveniment. În unele orașe și sate din Slovacia, Moș Nicolae, sau Svaty Mikulas, sosește într-o trăsură trasă de un cal. Copiii nerăbdători să îl vadă umplu străzile și se unesc în coruri și dansuri. În unele regiuni, Moșul vizitează copiii acasă. În ajun, copiii își așează încălțările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul ușii, sperând să le găsească dimineața încărcate cu daruri. În unele școli, are loc sărbătoarea „Mikul Mail” , în cadrul căreia copiii își dăruiesc unul altuia mici cadouri. 

 

SLOVENIA

În seara anterioară zilei de Sântul Nicolae, copiii își așază încălțămintea afară, în fața ușii, așteptând să o găsească a doua zi încărcată de fructe, bomboane, monede și mici jucării. Cel care îl însoțește pe Moș Nicolae, numit Parkel, pune în încălțările copiilor obraznici cărbuni și cenușă. 

Rugăciunea către Sfântul Ierarh Nicolae

“Cel ce verși mir de mult preț la toată lumea și mie celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, că cel ce ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile ca să cant ție: Bucură-te, Sfânte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni! Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. 

Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre. În orașul Mira Lichiei, sfinte, sfințitor te-ai arătat; că Evanghelia lui Hristos, cuvioase, plinind-o, ți-ai pus sufletul tău pentru poporul tău; mântuit-ai pe cei nevinovați din moarte. Pentru aceasta te-ai sfințit, ca un mare slujitor tainic al harului lui Dumnezeu. 

O, preabunule părinte Nicolae, pastorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe ține, sârguiește degrab a le ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni de galcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică; și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mania împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mania lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic că, prin solirea ta, cu ajutorul, cu milă și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață lină și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicească. Amin.”

 

Multe obiceiuri și tradiții sunt legate de Sfântul Nicolae, multe având ca temă generozitatea și victoria binelui asupra răului. 

“Inima lui era o mare în care se revărsau toate lacrimile pământului”, spunea Părintele Arsenie Boca despre Sfântul Ierarh Nicolae. În această zi este obligatoriu să respectăm cu sfințenie tradițiile și obiceiurile din bătrâni pentru a avea spor în tot ceea ce vom face la anul. Astfel, Sfântul Nicolae se serbează pentru a cere ajutor pentru vindecarea bolilor, se fac praznice pentru morții care au murit brusc și se spun rugăciuni pentru fetele care nu au noroc în dragoste.

Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir