În fiecare an la data de 27 octombrie creștinii din România îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Sfântul Dimitrie Basarabov), cunoscut și ca Ocrotitorul Bucureștilor. Cinstirea care i se aduce Sfântului Dimitrie cel Nou se datorează și faptului că a fost un mare sprijin în vremuri de molimă sau pandemie.

sfantul dimitrie basarabov

Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se află la Catedrala Patriarhală din București unde, an de an, se desfășoară un tradițional pelerinaj pentru închinare și rugăciune, cel mai important eveniment de acest gen din capitală.

 

Despre viața, minunile și alte informații interesante despre Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou vei citi în continuare în acest articol.

 

Viața Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi (Dimitrie Basarabov) a trăit în secolul al XIII-lea, în vremea țaratului vlaho-bulgar. S-a născut în satul Basarabi la sud de Dunăre (în Bulgaria). Familia sa era săracă, dar a primit de la părinții săi o educație creștină, a participat săptămânal la slujbele duminicale, care i-au influențat destinul, devenind un om blând și milostiv cu semenii săi. În copilărie a fost păstor de vite în satul natal, apoi iubind liniştea şi nevoinţa monahală, s-a călugărit la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de Basarabov.

 

În perioada călugăriei, fericitul Dimitrie îi întrecea pe toţi cu rugăciunea curată a inimii şi cu darul lacrimilor, mânca foarte rar, o dată la câteva zile, dormea foarte puţin, iar ca avere avea doar două haine vechi călugăreşti şi Psaltirea. (sursa: aici)

 

Admirând viața marilor sihastri din pustietate, Dimitrie cel Mare a luat decizia de a se retrage într-o peșteră mică și umedă de pe malul râului Lom, unde a trăit în foame, lipsuri, sete și chin. Înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă bolnavă a avut o revelație: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui". Aflând vestea, clericii şi poporul au mers la locul unde apăruse sfântul, cu făcliile aprinse în mâini, şi au scos din apă moaștele sale, pe care le-au aşezat la loc de cinste în biserica satului Basarabov. 

 

Moaştele au fost aduse cu mare cinste la Catedrala mitropolitană din Bucureşti, pe vremea Preasfinţitului Mitropolit Chir Grigorie, unde se află şi astăzi.

 

Minunile Sfântului Dimitrie Basarabov

Din momentul descoperirii moaștelor Sfântului Dimitrie Basarabov, nenumărate minuni au fost înfăptuite. Mulți bolnavi s-au rugat acestuia pentru vindecare sau pentru alinarea suferințelor. Un exemplu de tămăduire cu ajutorul moaștelor Sfântului Dimitrie este cel al episcopului Ioanichie, care era paralizat și, după ce a fost adus în repetate rânduri la racla Sfântului Dimitrie unde s-a rugat cu putere, a reușit să se însănătoșească în cele din urmă.

 

O altă poveste este cea a surorilor Aspra și Ecaterina din satul Cernavodă care, aflând de binefacerile Sfântului Dimitrie, au luat o parte din moaștele acestuia pentru a le duce la biserica lor dar, când s-au urcat în căruță, caii nu au vrut să pornească. Din acest motiv, surorile au înapoiat moaștele și au cerut iertare Sfântului Dimitrie.

 

Și monahul Lavrentie, care a rupt o părticică din mâna sfântului, a fost pedepsit pe loc, rămânând cu gura căscată şi pierzându-şi graiul, fiind iertat şi vindecat doar după multe rugăciuni.

 

După aflarea minunilor realizate de moaștele sfântului, domnitorii Țării Românești și-au dorit să aducă moaștele la Târgoviște lucru ce a fost posibil în perioada războiului ruso-turc din Balcani (1769-1774), datorită lui Hagi Dimitrie, un bun creștin. Așadar, moaştele Sfântului Dimitrie au fost dăruite Ţării Româneşti de către ruși, mai puțin mâna dreaptă care a fost trimisă la Lavra Pecerska de la Kiev.

 

Imediat ce au ajuns în capitală, moaștele Sfântului Dimitrie au început să facă minuni și aici. S-a încheiat războiul şi oamenii s-au vindecat de ciuma ce făcea ravagii la Bucureşti, în perioada lui Caragea, în jurul anului 1815. Apoi, sub domnia lui Grigore Ghica, în anul 1827, din cauza unei secete îndelungate, sfintele sale moaşte au fost purtate prin tot oraşul. Imediat după aceasta, a început să plouă vreme de trei zile.

 

Apoi, în anul 1831, oraşul Bucureşti a suferit o epidemie cumplită de holeră, iar preşedintele Divanului Ţării Româneşti, generalul Pavel D. Kiseleff, a cerut ca moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou să fie duse pe Câmpia Filaret. Potrivit mărturiilor istorice, „din ziua de 15 septembrie şi până la începutul lunii octombrie, numărul morţilor, care până atunci atinsese 160 pe zi, a scăzut repede”.

 

Numeroase minuni au urmat, acesta fiind motivul principal pentru care Dimitrie cel Nou este cinstit şi ca ocrotitor al capitalei.

 

Obiceiuri și tradiții de ziua Sfântului Dimitrie Basarabov

Ca şi în noaptea de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, se aprind focuri în curțile gospodăriilor care se întreţin cu crenguţe şi cetină de brad. Focul este lăsat să ardă peste noapte, iar cei care-l veghează roagă un bunic sau cel mai vârstnic din comunitate să povestească despre minunile săvârşite de cei doi sfinţi Dimitrie.

 

Credincioşii merg la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul rudelor decedate în famillia  lor.  Există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumânare. Fiecate mormânt este împodobit cu flori de toamnă. Totodată, bătrânii singuri, neajutorați, primesc de pomană ofrande cu fructe - mere, struguri, nuci și cu miere.

 

Cei care nu și-au încheiat socotelile de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pot finaliza acest lucru în această zi.

 

Se mai obișnuiește ca, an de an, Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou să fie aşezată la masa sărbătorească, chiar dacă în familie nu este un credincios care să poarte numele de Dumitru. Acest obicei se spune că va aduce sănătate, armonie și pace în casa respectivă.

 

Ca şi în alte sărbători religioase importante de peste an, în ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu se spală, nu se face curăţenie şi nu se coase sau nu se taie.

 

Acatistul Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi

Condac 1:

Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Icos 1:

Îngerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Părinte Dimitrie, îngerul cel pământesc, văzându-te cum în trup fiind ai biruit pe demonul cel fără de trup și de minunile tale spăimântându-se au stat cântându-ți unele ca acestea:

Bucură-te, cel ce ești om ceresc;

Bucură-te, cel ce ai fost înger pământesc;

Bucură-te, că nu te-ai amăgit de lăcomia strămoșească;

Bucură-te, că ai viețuit mai presus de fire și de om;

Bucură-te, că prin smerenie cele înalte ai dobândit;

Bucură-te, că pe vrăjmaș, lesne l-ai biruit;

Bucură-te, că, la fel cu Abel, jertfe prin rugăciuni ai înălțat;

Bucură-te, cel ce trupul tău rob duhului l-ai făcut;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut comoară duhovnicească;

Bucură-te, cel ce te-ai suit la înălțimea cea cerească;

Bucură-te, săditorule de vie duhovnicească;

Bucură-te, cel ce câștigi tuturor pocăință ca să se mântuiască;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 2:

Fiind înălțat Sfântul Dimitrie în văzduhurile cerești, privește către cei ce-l roagă pe dânsul și, cu bunătate părintească, tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 2:

Înțelegerea cea neînțeleasă, căutând păgânii s-o înțeleagă, nu se pot dumiri de cinstitele tale moaște, cum adică, o materie nu se supune firii și trupul nu se dă putreziciunii; iar noi cu credință cântăm ție acestea:

Bucură-te, vas de Duhul Sfânt primitor;

Bucură-te, locaș dumnezeiesc, de minuni izvorâtor;

Bucură-te, că la fel cu cei fără de trup ai viețuit;

Bucură-te, că pe duhul tău către cele cerești l-ai povățuit;

Bucură-te, ca întru tine putreziciunea ai făcut-o neputreziciune;

Bucură-te, că întru tine moartea ai făcut-o neputincioasă;

Bucură-te, că la fel cu Avraam ți-ai lăsat patria și părinții;

Bucură-te, că te-ai sălășluit în pământul făgăduinții;

Bucură-te, stejar cu umbră dumnezeiască;

Bucură-te, că te-ai făcut tuturor masă duhovnicească;

Bucură-te, că ți-ai jertfit viața ca un alt Isaac;

Bucură-te, că ai înălțat cugetul minții tale către Dumnezeu;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 3:

Putere cerească umbrind sfintele tale moaște, sfinte părinte, ca dintr-un soare slobozește razele darurilor tuturor celor ce se ating de ele, și pe toți de boli tămăduind cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 3:

Având noi racla cinstitelor tale moaște, cuvioase părinte, ca la un izvor de daruri toți cu credință alergăm, pentru care izbăvește-ne, sfinte, de cei ce ne tulbură pe noi ca neîncetat să zicem:

Bucură-te, cel ce te-ai arătat stăpânitor patimilor;

Bucură-te, cel ce ai biruit pe demonul întunericului;

Bucură-te, că ne-ai izbăvit pe noi din robie precum Avraam pe Lot;

Bucură-te, că pe fiii Agarei cu totul i-ai izgonit;

Bucură-te, că pe noi ca pe alt Isaac ne faci moștenitori;

Bucură-te, că pe Ismail cel necredincios, l-ai izgonit ca pe un împotrivitor;

Bucură-te, că la fel ca Lot te-ai suit în munții faptelor bune;

Bucură-te, că te-ai arătat multora temei de împăcare;

Bucură-te, că nu te-ai lăsat prins în Gomora patimilor;

Bucură-te, că prin tine ne izbăvim de văpaia ispitelor;

Bucură-te, că nu te-ai uitat la cele de jos;

Bucură-te, că prin buna veghe ai slujit lui Hristos;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 4:

Vifor de multe ispite și furtuni de multe nevoi învăluindu-ne pe noi, sfinte, cu credință alergăm la tine, ca, prin rugăciunile tale, să le prefaci pe toate în buna liniște și astfel, prin tine, să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 4:

Auzit-am, sfinte părinte, de viața ta cea dumnezeiască; văzut-am și minunile tale și, îndulcindu-ne de facerile tale de bine ce ne arăți în toată vremea, credem îndrăznirii tale către Dumnezeu, pentru care grăim ție, unele ca acestea:

Bucură-te, doctor iscusit al bolnavilor;

Bucură-te, izbăvirea îndrăciților;

Bucură-te, întărirea bătrânilor;

Bucură-te, învățătorul tinerilor;

Bucură-te, îmbrăcămintea celor fără de îndrăzneală;

Bucură-te, mângâierea celor întristați;

Bucură-te, grabnic ascultător al celor ce te roagă;

Bucură-te, totdeauna izbăvitor al celor ce sunt în primejdii;

Bucură-te, temei întăritor al credinței noastre;

Bucură-te, noule învățător al vieții celei curate;

Bucură-te, că ai slujit lui Dumnezeu cu bunăvoire;

Bucură-te, că te-ai asemănat Lui prin buna ta viețuire;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 5:

Cale de Dumnezeu umblată, arătându-ne nouă cu suferințele vieții tale, sfinte, pe toți ne înveți, ca prin înțelepciune și cu a Duhului curăție slujind lui Dumnezeu, să cântăm Lui: Aliluia!

Icos 5:

Văzând Sfinte Dimitrie, locuitorii din Basarabi lumină în apa Lomului au socotit că este o comoară; dar, după ce au scos sfintele tale moaște, văzând că faci minuni și izvorăști tămăduiri tuturor, spăimântându-se toți, grăiau către tine unele ca acestea:

Bucură-te, comoară din Basarabi;

Bucură-te, cel ce ai sfințit apa Lomului;

Bucură-te, că jugul cel ușor al Domnului pe umeri l-ai luat;

Bucură-te, că pe acesta ușor tuturor l-ai arătat;

Bucură-te, odraslă frumoasă a peșterii celei sfinte;

Bucură-te, dreptule îndrumător al celor cu bună minte;

Bucură-te, izbăvitorul fetei celei îndrăcite;

Bucură-te, veselia părinților ei cea nepovestită;

Bucură-te, întărirea surorilor celor cu bună cucernicie;

Bucură-te, că prin tine s-au învățat a cinsti cele de evlavie;

Bucură-te, îndreptătorul lui Lavrentie cel fără socoteală;

Bucură-te, că pe toți îi înveți a fi către tine cu sfială;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 6:

Mărturisitorii de Hristos, fiii tăi duhovnicești sunt martorii minuniior tale, sfinte părinte; pentru aceasta, daruri de mulțumire cu netăcute glasuri lui Dumnezeu înălțăm, cântându-I: Aliluia!

Icos 6:

Strălucind tu în pământul nostru, ai gonit întunericul păgânătății, că stăpânirea lui, nerăbdând venirea ta, a căzut; iar cei ce ne-am izbăvit de acesta, grăim către tine unele ca acestea:

Bucură-te, surpătorul păgânătății;

Bucură-te, sprijinitorul creștinătății;

Bucură-te, că la fel cu Moise ții toiagul crucii;

Bucură-te, că ne arăți nouă semnele biruinții;

Bucură-te, că pe Faraon cel nevăzut l-ai înecat în marea lacrimilor tale;

Bucură-te, că pe cel văzut îl îngropi în strălucirea isprăvilor tale;

Bucură-te, stâlp de foc al credinței;

Bucură-te, că ne povățuiești în pământul făgăduinței;

Bucură-te, nor răcoros și cu bună umbrire;

Bucură-te, că trăim în țara noastră sub buna ta ocrotire;

Bucură-te, că ne hrănești în lipsă cu îndestulare;

Bucură-te, că în toată vremea ne dai ajutor cu îmbelșugare;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 7:

Voind Dumnezeu a ne mângâia pentru multe nevoi și necazuri te-a dat nouă ocrotitor; dar noi te cunoaștem pe tine și părinte și de minuni făcător; pentru aceasta, mulțumind pentru bunătatea cea negrăită, Îi cântăm lui: Aliluia!

Icos 7:

Arătat-a făptură nouă, trimițându-te Făcătorul pe tine la noi cei ce suntem făcuți de Dânsul; că focul războiului și al robiei s-a stins, pe vrăjmași cu rușine i-a întors și boala ciumii ca un fum a pierit; iar noi cei izbăviți de acestea, neîncetat grăim ție:

Bucură-te, râvnitor ca un alt Ilie;

Bucură-te, că la fel cu acela ai locuit în pustie;

Bucură-te, că ai biruit pe proorocul înșelăciunii;

Bucură-te, că s-au rușinat împletitorii minciunii;

Bucură-te, că ai potolit flacăra războiului cea stricătoare;

Bucură-te, că încetezi toată boala cea vătămătoare;

Bucură-te, că prin tine câștigăm ploi la vreme potrivită;

Bucură-te, că prin tine totdeauna dobândim cele trebuincioase;

Bucură-te, cel ce ți-ai lucrat comoara faptelor celor bune;

Bucură-te, că prin ea te-ai suit la înălțime;

Bucură-te, că nu îmbrăcămintea ci trupul tău ne-ai lăsat nouă;

Bucură-te, că prin el dobândim cele trebuitoare nouă;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 8:

Văzând viața străină, să ne înstrăinăm din lume, mutându-ne mintea la cer, că pentru aceasta sfântul lui Dumnezeu Dimitrie a viețuit cu înstrăinare ca să ne învețe el pe noi a urma vieții lui și trăgându-ne mintea la înălțime, să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 8:

Cu totul fiind întru cele de jos, mintea ta nicidecum nu ai dezlipit-o de la cele de sus, că, uitând de trupul tău și de lume, ai biruit pe demon. Și acuma, făcându-te părtaș cereștilor bunătăți roagă pe Dumnezeu pentru cei ce grăim către tine acestea:

Bucură-te, minte cerească și înainte-văzătoare;

Bucură-te, voință de daruri duhovnicești primitoare;

Bucură-te, Samuile preasfințite;

Bucură-te, preablândule Davide;

Bucură-te, că te-ai facut sabie a Domnului cu doua ascuțișuri;

Bucură-te, că ai tăiat cu ea pe Goliat cel cu multe împletituri;

Bucură-te, că prin voința minții tale ai slujit lui Dumnezeu;

Bucură-te, că sufletul tău curat l-ai dat Ziditorului tău;

Bucură-te, risipitorule a multe feluri de boli;

Bucură-te, purtătorule de biruință asupra patimilor;

Bucură-te, că ne arăți calea către împărăția cea nesfârșită;

Bucură-te, că prin tine câștigăm bunătățile cele nădăjduite;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 9:

Toată adunarea creștinească venind, să cădem la bineplăcutul lui Dumnezeu Sfântul Dimitrie: bogații la cel sărac cu duhul, săracii la îmbogățitorul, sănătoșii la păzitorul, bolnavii la doctorul cel fără de plată, drepții la îndreptătorul și păcătoșii la îndrumătorul și dimpreună toți să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 9:

Ritorii cei meșteri la cuvânt se arată față de tine a fi ca niște muți, că nu pricep să spună în ce chip cinstitele tale moaște, rămânând nestricate, izvorăsc acum bună mireasmă și tămăduiri de tot felul; iar noi privind o taină ca aceasta, grăim către tine:

Bucură-te, apostolul și propovăduitorul nostru;

Bucură-te, dascălul și îndrumătorul nostru;

Bucură-te, că prin fapte ai propovăduit tu pe Hristos;

Bucură-te, că te-ai făcut chip pocăinței de obște și de folos;

Bucură-te, luminătorule strălucit;

Bucură-te, mângâierea cea grabnică a celor în primejdie;

Bucură-te, că trupul tău ne-ai lăsat nouă ca un adăpost sfințit;

Bucură-te, că, întâmpinând moaștele tale, săltăm cu duhul;

Bucură-te, că, sărutându-le, luăm binecuvântare;

Bucură-te, că atingându-le, ne umplem de sfințenie;

Bucură-te, că, apropiindu-ne de dânsele, de boli ne tămăduim;

Bucură-te, că, închinându-ne lor, din primejdii ne izbăvim;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 10:

Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne mântuiască de înșelăciunea vrăjmașului, te-a trimis ca pe un apostol la noi, ca prin tine să învățam să ne îndepărtăm de toate înșelăciunile lumii și prin viață curată, apropiindu-ne de Dumnezeu, să-I cântăm: Aliluia!

Icos 10:

Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se reazemă de tine, căci Făcătorul cerului și al pământului te-a făcut pe tine încăpător de daruri duhovnicești; pentru aceasta, ca la un reazem tare, alergăm noi, și cu bună nădejde grăim ție acestea:

Bucură-te, omul lui Dumnezeu;

Bucură-te, împlinitorul poruncilor Lui;

Bucură-te, întărirea credinței celei drepte;

Bucură-te, icoană însuflețită a vieții celei curate;

Bucură-te, stâlp de sprijinire în primejdii;

Bucură-te, reazem neclintit al nădejdii;

Bucură-te, că ai dat înșelăciunea la iveală;

Bucură-te, că ne-ai scăpat de primejdii cu multă îndrăzneală;

Bucură-te, că în ceruri locuind vezi pe Dumnezeu;

Bucură-te, că acolo viețuind te desfătezi întru bucuria Lui;

Bucură-te, că împărățești întru cele de sus;

Bucură-te, că de acolo privești la noi, spre cei de jos;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 11:

Cântări și mulțumiri din tot sufletul, aducem prin tine lui Dumnezeu, sfinte părinte, pe care, primindu-le, roagă dimpreună cu toată ceata cuvioșilor pe blândul Iisus să ne dăruiască iertare, dezlegare de păcate și milă în ziua judecății, nouă celor ce cântăm Lui: Aliluia!

Icos 11:

Făclie purtătoare de lumină ești între preacuvioși și împreună-locuitor cu toți sfinții. Drept aceasta se bucură de tine, Sfinte Dimitrie, și Tatăl ceresc dimpreună cu Fiul și cu Duhul Sfânt, iar noi cu credință, privind acestea, grăim către tine:

Bucură-te, podoaba cea frumoasă a cuvioșilor;

Bucură-te, nevoința cea cu osârdie a pustnicilor;

Bucură-te, dimpreună următorule cu marele Antonie;

Bucură-te, împreună la obicei cu Onufrie;

Bucură-te, cel împreună cu Pavel Tebeul la săvârșirea nevoințelor;

Bucură-te, Pavele, cu nevinovăția și cu facerea minunilor;

Bucură-te, cu Ammon, cu Ahila și cu Agatonie;

Bucură-te, cu Antim, cu Amonata și cu Amonie;

Bucură-te, împreună cu Grigorie Decapolitul;

Bucură-te, cu părintele nostru Nicodim cel sfințit;

Bucură-te, părinte al nostru cel totdeauna folositor;

Bucură-te, izbăvitorul nostru cel grabnic ajutător;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 12:

Hristoase împărate, primește pe mijlocitorul nostru și împlinitorul poruncilor Tale, care se roagă Ție, ca să dai Bisericii Tale unire, pace adâncă la toată lumea și stingere dezbinărilor; să nu ne dai vrăjmașilor noștri, nici cu mânia Ta să ne pierzi pe noi, că Tu ești Dumnezeul nostru și noi poporul Tău suntem, de la care auzi: Aliluia!

Icos 12:

Cântând dimpreună cu îngerii, cu cuvioșii și cu toți sfinții înaintea Sfintei Treimi, pomenește-ne și pe noi cei ce alergăm la tine, sfinte, ca, izbăvindu-ne de toate ispitele și de Împărăția cerească învrednicindu-ne, să grăim ție unele ca acestea:

Bucură-te, mărgăritar ceresc al lui Dumnezeu;

Bucură-te, diamant luminos al răbdării;

Bucură-te, floarea cea neveștejită a raiului;

Bucură-te, tămâia cea cu bun miros a darului;

Bucură-te, smirnă duhovnicească cu lină îmbălsămare;

Bucură-te, mir ceresc, care ne umpli pe noi de bună mireasmă;

Bucură-te, vas plin de bunătate nemuritoare;

Bucură-te, baie de toată nevoia curățitoare;

Bucură-te, ocârmuitorul celor ce înoată în marea vieții acesteia;

Bucură-te, îndrumătorul celor ce stăpânesc cu bună dreptate;

Bucură-te, tămăduirea cea dorită a trupurilor noastre;

Bucură-te, izbăvirea cea scumpă a sufletelor noastre;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Condac 13:

O, preacuvioase părinte, purtătorule de Dumnezeu Sfinte Dimitrie, primind acest dar de rugăciune de la noi acum, izbăvește din toată nevoia și scapă din chinul ce va să fie, pe toți cei ce cântă lui Dumnezeu: Aliluia! (acest Condac se recită de 3 ori)

După aceea se fac Icosul Întâi și Condacul Întâi.

Icos 1:

Îngerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Părinte Dimitrie, îngerul cel pământesc, văzându-te cum în trup fiind ai biruit pe demonul cel fără de trup și de minunile tale spăimântându-se au stat cântându-ți unele ca acestea:

Bucură-te, cel ce ești om ceresc;

Bucură-te, cel ce ai fost înger pământesc;

Bucură-te, că nu te-ai amăgit de lăcomia strămoșească;

Bucură-te, că ai viețuit mai presus de fire și de om;

Bucură-te, că prin smerenie cele înalte ai dobândit;

Bucură-te, că pe vrăjmaș, lesne l-ai biruit;

Bucură-te, că, la fel cu Abel, jertfe prin rugăciuni ai înălțat;

Bucură-te, cel ce trupul tău rob duhului l-ai făcut;

Bucură-te, cel ce te-ai făcut comoară duhovnicească;

Bucură-te, cel ce te-ai suit la înălțimea cea cerească;

Bucură-te, săditorule de vie duhovnicească;

Bucură-te, cel ce câștigi tuturor pocăință ca să se mântuiască;

Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

Condac 1:

Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!

 

Rugăciuni către Sfântul Dimitrie cel Nou

Troparul Sfântului:

“Întru tine părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioase Dimitrie, duhul tău.”

 

Rugăciunea I:

“Pe noi care te fericim cu credinţă şi prăznuim prin glasuri de laudă pomenirea ta, de tot necazul şi patima, de boli năpraznice, din primejdii şi din nevoi izbăveşte-ne te rugăm; ca să preamărim îndrăznirea ce ai către Stăpânul, ca slugă credincioasă, preafericite Dimitrie.”

 

Rugăciunea a II-a:

“Cu nebiruită vitejie, cuvioase părinte, şi cu preaînaltă înţelepciune, luptându-te împotriva patimilor şi toată deşertăciunea urând, nicidecum nu a putut vicleanul vrăjmaş să te înşele, ca oarecând pe strămoşi, prin gustarea celor oprite, sau cu ridicarea firii împotriva Ziditorului; ci cu amărăciunea înfrânării, ca cu o preadulce desfătare petrecându-ţi toată viaţa, desăvârşită smerenie ai câştigat; şi nu numai în viaţă ai petrecut necunoscut, ci şi după moarte ţi-ai ascuns trupul în apa Lomului. Dar Domnul Cel ce preamăreşte pe slugile Sale, te-a descoperit ca o comoară izvorâtoare de tămăduiri, tuturor celor ce pătimesc. Roagă-te dar pentru sufletele noastre.”

 

Rugăciunea a III-a:

“Cuvioase părinte, din pruncie faptelor celor bune urmând şi viaţă fără prihană prin muncă câştigând, vas ales te-ai arătat al Sfântului Duh şi de la El învrednicindu-te de harul minunilor ai întărit pe oameni în frica Domnului. Iar acum cu strălucirea dumnezeieştilor raze luminându-te, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să lumineze ochii noştri cei sufleteşti, ca să nu ne poticnim întru întunericul păcatelor, Părinte Dimitrie.”

 

Rugăciunea a IV-a:

“Din boli, din nevoi, din dureri şi din patimi, scapă sfinte pe cei ce te cinstim; degrab ascultându-ne când strigăm cu osârdie: O Dimitrie preafericite şi bune, întinde-ţi mâinile către Stăpânul şi-L roagă, ca toţi să ne mântuim.”

 

Rugăciunea a V-a:

“Degrab izbăveşte-ne din necazuri, pe noi cei ce te-am câştigat folositor în nevoi, mărite Dimitrie; apără, mântuieşte de boli tot poporul; roagă-te îndelung şi înduplecă pe Stăpânul spre noi cei ce prăznuim sfântă pomenirea ta.”

 

Rugăciunea a VI-a:

“Cuvioase părinte, în tot pământul a ieşit vestirea isprăvilor tale; pentru aceasta în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale; taberele diavoleşti ai pierdut, cetele îngereşti ai ajuns, a căror viaţă fără de prihană ai urmat. Îndrăznire având către Domnul, cere pace sufletelor noastre.”

 

Rugăciunea a VII-a:

“Pe cel mai mic între sate şi nesocotit, Basarabovul, prin naşterea ta l-ai cinstit, cu creşterea ta l-ai preamărit şi cu viaţa cea fără prihană preacuvioase părinte, între cetăţile cele vestite l-ai înălţat; şi apa cea mica a Lomului, cu afundarea într-însa a sfintelor tale moaşte ai sfinţit-o şi tuturor izvor de tămăduiri ai arătat-o. Iar acum oraşul acesta cel drept măritor cu darurile tale îl veseleşti; tămăduiri întru neputinţe dăruindu-ne şi apărându-ne de ispitele vrăjmaşului pe noi cei ce cu credinţă năzuim sub acoperământul tău. Roagă-te Domnului Dumnezeu, să ne dăruiască nouă iertare de păcate şi mare milă.”

 

Despre cât de important este Sfântul Dimitrie cel Nou pentru Ortodoxia românească ne vorbeşte şi părintele arhimandrit Cleopa Ilie: „Sfintele moaşte ale Cuviosului părintelui nostru Dimitrie strălucesc ca un luceafăr şi ca un mărgăritar de mare preţ în sânul Bisericii noastre. Privind spre ele, ne simţim mai întăriţi în credinţă, ne simţim deşteptaţi la o viaţă mai curată, ne simţim îndemnaţi la rugăciune, la smerenie, la post şi singurătate. Dar într-un chip de taină, parcă ne simţim îndemnaţi spre o viaţă de smerenie în Iisus Hristos, de umilinţă şi ­înfrânare pe pământ. Că cine a fost mai sărac decât Cuviosul ­Dimitrie? Cine a purtat haine mai rupte decât el? Cine a dus o viaţă mai lipsită decât el? Cu trudă se ostenea să pască vitele satului, lovindu-şi picioarele de ­pietre, răbdând frigul, ploaia şi zăduful soarelui, pentru a-şi dobândi pâinea vieţii. Apoi adăugând la aceasta şi celelalte osteneli duhovniceşti, ca rugăciunea, viaţa curată şi smerenia, aşa a păşit pe calea de­săvârşirii creştine. Şi acest fel de nevoinţă l-a continuat Cuviosul Dimitrie cu prisosinţă şi în viaţa pustnicească, ajungând să petreacă precum un înger ­pământesc”. (fragment preluat de: aici)

 

Împărtășește cu noi părerea ta referitoare la acest articol lăsându-ne un comentariu. Orice sugestie sau informație suplimentară ne ajută să fim mai aproape de cititorii noștri.

 

Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir