În tradiția ortodoxă, Săptămâna Mare (Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor) este ultima săptămână a Postului Paștelui, respectiv săptămâna de dinainte de Paște. Include sărbătorile religioase: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

martea mare din saptamana patimilor

Marțea Mare ne duce cu gândul la Judecata de Apoi prin cele două pilde: Pilda celor zece fecioare și Pilda Talanților. Află povestea acestor pilde, precum și tradițiile și obiceiurile legate de Marțea Mare.

 

Marțea Mare - Semnificația zilei

Sfânta zi de Marți din Săptămâna Patimilor ne aduce aminte de Pilda celor zece fecioare care este citită de către Sfinții Părinți. Această pildă ne prezintă zece fecioare, cinci "înțelepte" și cinci "neînțelepte", care se pregătesc pentru nuntă. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți. Hristos se numește pe sine "mire", iar Apostolii poartă numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica. (sursa: aici). 

 

Pilda celor zece fecioare

“Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția cerurilor se va asemăna cu zece fecioare care, luând candelele lor, au ieșit în întâmpinarea mirelui. Cinci însă dintre ele erau înțelepte, iar cinci erau neînțelepte. Cele neînțelepte, luând candelele lor, n-au luat cu ele untdelemn. Iar cele înțelepte au luat untdelemn în vase, odată cu candelele lor. Dar, mirele întârziind, au ațipit toate și au adormit. Iar la miezul nopții s-a făcut strigare: Iată, mirele vine! Ieșiți întru întâmpinarea lui! Atunci s-au deșteptat toate acele fecioare și au împodobit candelele lor. Și cele neînțelepte au zis către cele înțelepte: Dați-ne din untdelemnul vostru, că se sting candelele noastre. Dar cele înțelepte le-au răspuns, zicând: Nu, ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă și nici vouă. Mai bine mergeți la cei ce vând și cumpărați pentru voi. Deci, plecând ele ca să cumpere, a venit mirele, și cele ce erau gata au intrat cu el la nuntă și ușa s-a închis. Iar mai pe urmă au sosit și celelalte fecioare, zicând: Doamne, Doamne, deschide-ne nouă! Iar el, răspunzând, a zis: Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi. Drept aceea, privegheați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.” (Matei 25, 1–13)

 

Prin această pildă, Evanghelia ne oferă o învățătură legată de atitudinea religioasă a oamenilor: unii oameni sunt religioși și milostivi (atitudine reprezentată prin fecioarele care au venit cu candela cu ulei), și alți oameni sunt religioși, dar zgârciți, fără pic de milostenie (fecioarele care au adus candela fără ulei). Așadar, semnificația candelei este fecioria, iar untdelemnul este milostenia. Cei care pretind că au multe cunoștințe legate de religie, dar faptele lor nu reflectă deloc acest lucru, pot deveni niște oi rătăcite, individualiste și zgârcite. Uleiul curat din candelă semnifică iubirea noastră față de Iisus Hristos pe care o obținem prin post și rugăciune, precum și prin participarea la Sfintele Taine.

 

Pilda talanților

"Zis-a Domnul pilda aceasta: un om oarecare, plecând departe, și-a chemat slugile și le-a dat pe mână avuția sa. Unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi, iar altuia unul, fiecăruia după puterea lui, și a plecat. Îndată mergând, cel ce luase cinci talanți a lucrat cu ei și a câștigat alți cinci talanți. De asemenea, și cel cu doi a câștigat alți doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ și a ascuns argintul stăpânului său. După multă vreme a venit și stăpânul acelor slugi și a făcut socoteala cu ele. Și, apropiindu-se cel care luase cinci talanți, a adus alți cinci talanți, zicând: Doamne, cinci talanți mi-ai dat, iată alți cinci talanți am câștigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se și cel cu doi talanți, a zis: Doamne, doi talanți mi-ai dat, iată alți doi talanți am câștigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se apoi și cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am știut că ești om aspru, care seceri unde n-ai semănat și aduni de unde n-ai împrăștiat și, temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată, ai ce este al tău. Și răspunzând, stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană și leneșă, știai că secer unde n-am semănat și adun de unde n-am împrăștiat? Se cuvenea, deci, ca tu să dai banii Mei schimbătorilor de bani, și eu, venind, aș fi luat ce este al meu cu dobândă. Luați, deci, de la el talantul și dati-l celui care are zece talanți. Căci tot celui ce are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel ce n-are și ce are i se va lua. Iar pe sluga netrebnică aruncați-o în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. Acestea zicând, a strigat: Cel ce are urechi de auzit, să audă!“ (Matei 25, 14-30)

 

Prin această pildă, înțelegem că Domnul îndeamnă pe oameni să facă milostenie, mai ales pe cei bogați, și îi cheamă pe toți la înmulțirea talanților sau a calităților proprii, pentru a simți bucuria pe care le-o dăruiește Hristos Domnul celor harnici și darnici. Pilda talanților se referă și la viața umană în general, la bucuria de a fi roditor, de a dezvolta sau de a cultiva talentul ori diferitele calități și a le pune în slujba semenilor. 

 

Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare (Marțea Seacă)

În această zi, creștinii pot continua curățenia în case (începută din Lunea Mare), pot aerisi toate încăperile, pot spăla și curăța curțile și grădinile. Femeile pot spăla geamurile caselor, pot spăla rufe și pot călca, pregătindu-se astfel pentru Învierea Domnului. Curățenia în gospodărie trebuie finalizată în această zi, deoarece începând cu Miercurea Mare, creștinii nu mai au voie să muncească. Totodată, în Marțea Mare trebuie să ne spălăm pentru a îndepărta toate bolile de pe corpul nostru.

Tradiția spune că bărbații sunt obligați să își ajute nevestele la treburile casnice și să nu se sustragă de la acestea.

Fiind Săptămâna Patimilor, e important ca în aceste zile să nu te cerți, să nu bârfești, să ierți și să ceri iertarea păcatelor prin post și rugăciune.

 

Calendarul ortodox al lunii aprilie

(30 zile - ziua 13 ore, noaptea 12 ore)

1L Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Post. Nu se fac nunți)

2M Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Post. Nu se fac nunți)

3M Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)

4J Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)

5V Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)

6S † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Sâmbăta a III-a din Post - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

7D Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Duminica a III-a din Post  (a Sf. Cruci); Ap. Evrei IV, 14-16; V, 1-6; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 3, voscr. 11 

8L Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Post. Nu se fac nunți)

9 M Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Cuv. Vadim; (Post. Nu se fac nunți)

10M Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Post. Nu se fac nunți)

11J †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12V †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

13S Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Sâmbăta a IV-a din Post - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14D †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a IV-a din Post  (a Sf. Ioan Scărarul; Vindecarea fiului lunatic; Predica de pe munte - Fericirile); Ap. Evrei VI, 13-20; Efeseni V, 8-19; Ev. Marcu IX, 17-32; Matei IV, 25; V, 1-12; glas 4, voscr. 1 

15L Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Post. Nu se fac nunți)

16M Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia; (Post. Nu se fac nunți)

17M Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei; (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)

18J Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

19V Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)

20S † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina; (Sâmbăta a V-a din Post - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21D Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post  (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 5, voscr. 2 

22L Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Post. Nu se fac nunți)

23M †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24M) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25J †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26V Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Post. Nu se fac nunți)

27S Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului; Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh; (Sâmbăta lui Lazăr - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

28D (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim  (Duminica a VI-a din Post - a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18 

29L Sf. și Marea Luni; Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

30M Sf. și Marea Marți; Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

 

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului

“Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

 

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

 

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale.

 

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”

 

Rugăciunea din Marțea Mare

“Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El.

 

Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”

 

Te-ar putea interesa și Săptămâna Patimilor.

 

Dacă apreciezi acest articol, ne poți lăsa un comentariu mai jos.

Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir