Săptămâna Mare este săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos și exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv. În această săptămână, creștinii ajunează până spre seară și merg la spovedanie pentru a se purifica. Astfel, se pregătesc pentru a întâmpina Învierea Domnului şi a primi Sfânta Împărtăşanie. Este o săptămână de introspecţie și de pregătire duhovnicească pentru Învierea Domnului.

lunea mare din saptamana patimilor

Lunea Mare este considerată ca fiind prima zi a Patimilor lui Iisus și urmează după Duminica Floriilor. Citește în continuare care este semnificația zilei și ce tradiții și obiceiuri au loc în această zi.

 

Lunea Mare - semnificația zilei 

Biserica a rânduit ca la sinaxarul zilei de luni din Săptămâna Patimilor să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor. Astfel, în această zi preotul citește în timpul Liturghiei toată istoria lui Iosif, vândut de frații săi în Egipt pentru 30 de arginți, deoarece amintește de modul în care Iisus Hristos a fost vândut de către Iuda. 

 

Pomenirea patriarhului Iosif

Patriarhul Iosif, cel frumos la trup și suflet, a impresionat prin modul în care l-a slujit pe Domnul și prin dorința sa de a nu se abate de la Calea Domnului. Tatăl său îl iubea foarte mult, motiv pentru care frații săi deveniseră foarte geloși. Cu timpul, Iosif a început să aibă vise în care primea mesaje de la Dumnezeu și pe care le povestea tatălui și fraților. Deoarece le-a spus acestora că Domnul i-a transmis în vis că va fi peste frații săi, aceștia s-au hotărât să îl omoare. Dar fratele său Iuda și-a convins frații să nu își păteze mâinile cu sânge și să îl vândă ca sclav. Putifar, căpetenia străjerilor lui Faraon, este cel care l-a cumpărat pe Iosif și care l-a aruncat în temniță deoarece soția lui l-a pârât pe Iosif că a vrut să o batjocorească, deși acesta refuzase în mod repetat propunerea ei de a fi împreună. Ulterior, Iosif ajunge tâlcuitor al viselor lui Faraon, mai-marele Egiptului, iar mai apoi a fost găsit drept înțelept și bun de a conduce Egiptul. A salvat de la moarte prin înfometare pe concetățenii săi și pe conaționalii săi, pe care după aceea i-a adus în Egipt. Stăpânirea lui Iosif peste Egipt era o prefigurare a biruinței lui Hristos asupra păcatelor lumii.

 

Pilda smochinului neroditor

Tot în această zi de luni este menționată minunea făcută de Mântuitorul Hristos cu smochinul blestemat de acesta să se usuce pentru că nu avea rod. Este o pildă dată omului, din care trebuie să rețină, că Dumnezeu este atât iubire cât și dreptate. La judecata de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va și pedepsi pe cei ce nu au rodit.

 

În Evangheliile după Matei şi Marcu citim despre această importantă zi. 

Matei 21:18–22

Văzând un smochin lângă drum, s-a dus la el, dar n-a găsit nimic în el decât numai frunze. Atunci i-a spus lui: “Să nu mai faci fructe niciodată!” Și smochinul s-a uscat îndată. Văzând aceasta, ucenicii s-au minunat. “Cum de s-a uscat smochinul pe loc?” au întrebat ei. Iisus a răspuns: “Adevărat vă spun vouă: Dacă veți avea credință și nu vă veți îndoi, veți face nu numai ce s-a făcut cu smochinul, ci și muntelui acestuia de veți zice: Ridică-te și aruncă-te în mare, va fi așa. Dacă veți crede, veți primi orice veți cere prin rugăciune.” – 

 

Marcu 11:12-14

A doua zi pe când ieșeau ei din Betania, Iisus era flămând. Și văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo pentru a vedea dacă acesta avea vreun fruct în el. Când a ajuns la el, n-a găsit nimic decât frunze, căci nu era sezonul smochinelor. Atunci i-a spus copacului: “Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac”. Și ucenicii lui l-au auzit spunând aceasta

 

Marcu 11:20-25

Dimineața, pe când treceau, ei au văzut smochinul uscat de la rădăcină. Petru și-a adus aminte și i-a zis lui Iisus: “Învățătorule, uite! Copacul pe care l-ai blestemat s-a uscat!” “Aveți credință în Dumnezeu”, a răspuns Iisus. “Adevărat vă spun vouă că dacă vreunul va spune acestui munte: Du-te și atuncă-te în mare! și nu se va îndoi în inima sa, ci va crede că aceasta se va întâmpla, așa va fi. De aceea vă spun vouă, orice veți cere în rugăciune, credeți că veți primi și va fi al vostru. Și când vă rugați, dacă aveți ceva în suflet împotriva oricui, iertați-l, pentru ca și Tatăl din ceruri să vă ierte greșelile voastre.”

 

Aceste două interpretări sunt strâns legate de Parabola smochinului neroditor pe care o putem găsi în Evanghelia după Luca, Luca 13:6-9

“Și le-a spus pilda aceasta: Cineva avea un smochin, sădit în via sa și a venit să caute rod în el, dar n-a găsit. Și a zis către vier: Iată trei ani sunt de când vin și caut rod în smochinul acesta și nu găsesc. Taie-l; de ce să ocupe locul în zadar? Iar el, răspunzând, a zis: Doamne, lasă-l și anul acesta, până ce îl voi săpa împrejur și voi pune gunoi. Poate va face rod în viitor; iar de nu, îl vei tăia.

 

În această parabolă, proprietarul este în general considerat a fi Dumnezeu, și grădinarul (vierul) Iisus. Parabola sugerează că Iisus oferă ascultătorilor săi o ultimă șansă pentru pocăință. 

 

Obiceiuri și superstiții în Lunea Mare

Momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos sunt evidențiate în această Săptămână Mare, începând din Duminica Floriilor (seara) și până vineri seara, perioadă în care în fiecare seară se săvârșește slujba Deniilor.

 

În ziua de luni, femeile încep curățenia de Paște: “Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!” Se scot afară toate lucrurile, se scutură, se aerisește bine casa, se văruiesc pereții și se spală totul. Până miercuri inclusiv, bărbații au voie să meargă la muncile câmpului.

 

Este important ca în această săptămână să nu te cerți cu nimeni, dimpotrivă, să cauți să te împaci și să ierți. Nu este bine să bârfești sau să pui gând rău altora. Este o săptămână de post și rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea sufletelor.

 

Calendarul ortodox al lunii aprilie

(30 zile - ziua 13 ore, noaptea 12 ore)

1L Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Mc. Gherontie; (Post. Nu se fac nunți)

2M Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie; (Post. Nu se fac nunți)

3M Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie; (Post. Nu se fac nunți)

4J Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima; (Post. Nu se fac nunți)

5V Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; (Post. Nu se fac nunți)

6S † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida; (Sâmbăta a III-a din Post - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

7D Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

Duminica a III-a din Post  (a Sf. Cruci); Ap. Evrei IV, 14-16; V, 1-6; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 3, voscr. 11 

8L Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei; (Post. Nu se fac nunți)

9 M Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Cuv. Vadim; (Post. Nu se fac nunți)

10M Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima; (Post. Nu se fac nunți)

11J †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

12V †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

13S Sf. Sfințit Mc. Artemon; Sf. Mc. Elefterie Persul; (Sâmbăta a IV-a din Post - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

14D †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a IV-a din Post  (a Sf. Ioan Scărarul; Vindecarea fiului lunatic; Predica de pe munte - Fericirile); Ap. Evrei VI, 13-20; Efeseni V, 8-19; Ev. Marcu IX, 17-32; Matei IV, 25; V, 1-12; glas 4, voscr. 1 

15L Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent;(Post. Nu se fac nunți)

16M Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia; (Post. Nu se fac nunți)

17M Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei; (Denia Canonului cel Mare) (Post. Nu se fac nunți)

18J Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

19V Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie; (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post. Nu se fac nunți)

20S † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina; (Sâmbăta a V-a din Post - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21D Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți) Duminica a V-a din Post  (a Cuv. Maria Egipteanca); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 5, voscr. 2 

22L Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei; (Post. Nu se fac nunți)

23M †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24M) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25J †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului; Sf. Ap. și Ev. Marcu; (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26V Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); (Post. Nu se fac nunți)

27S Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului; Sf. Ap. Zinon, Marcu și Aristarh; (Sâmbăta lui Lazăr - Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

28D (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim  (Duminica a VI-a din Post - a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18 

29L Sf. și Marea Luni; Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni; (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

30M Sf. și Marea Marți; Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei; (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

Rugăciune pentru Săptămâna Patimilor Domnului

“Doamne, Iisuse Hristoase, Dumne­zeul nostru, Care ai plâns pentru La­zăr și lacrimi de întristare și de mi­lostivire ai vărsat pentru dânsul, pri­mește lacrimile mele. Cu Pătimirile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sân­gele Tău, curățește sângele meu și a­mes­tecă în trupul meu mireasma tru­pului Tău cel de viață făcător.

 

Fie­rea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să în­dulcească amărăciunea cu care potriv­nicul m-a adăpat. Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de po­trivnici. Preasfintele Tale mâini, piro­nite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pier­zării, precum a făgăduit preasfântă gu­ra Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu păl­muiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fă­ră­delegi. Duhul Tău, pe care l-ai în­cre­dințat Tatălui când erai pe Cruce, să mă povățuiască spre Tine, prin ha­rul Tău.

 

Nu am inimă plină de durere ca să Te caut. Nu am pocăința, nici umilința care întorc pe fii la moște­nirea lor. Nu am lacrimi mângâie­toa­re, Stăpâne. S-a întunecat mintea mea cu cele lumești, și nu poate să caute spre Tine cu durere. S-a răcit inima mea de atâtea ispite și nu poate să se înfier­bânte cu lacrimile dra­gostei celei pentru Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hris­toase, Dumne­ze­ule, Vistie­rul bu­nă­tăților, dă­ruiește-mi pocăință neștirbită și inimă îndu­rerată, ca să pornesc cu tot sufletul în cău­tarea Ta; căci fără de Tine mă voi în­străina de tot binele. Dă-mi, așadar, Bunule, harul Tău. Tatăl, Care Te-a născut din sânurile Sale fără de ani și mai înainte de veci, să înnoiască în mine închi­­puirea icoanei Tale.

 

Te-am părăsit, Doam­ne; să nu mă părăsești. Am ieșit de la Tine; ieși în căutarea mea. Du-mă la pășunea Ta cea duhov­nicească. Numără-mă între oile turmei Tale prea­alese. Hră­nește-mă împreună cu ele din verdeața dumnezeieștilor Tale Taine. Căci inima lor curată este să­lașul Tău și se vede într-însa strălu­cirea descoperiri­lor Tale. Strălu­cirea Ta este mângâierea și odihna celor care s-au ostenit pentru Tine în ne­cazuri și în toate felurile de chinuri. Acestei străluciri mă învrednicește și pe mine, nevrednicul, cu harul și cu iubirea de oameni a Mân­tuitorului nos­tru Iisus Hristos, în vecii vecilor. Amin.”

 

Rugăciunea din Lunea Mare

”Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îți dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai.

 

La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”

 

Te-ar putea interesa și Postul Paștelui - Postul Mare 




Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir