Pentru a veni în sprijinul tuturor celor care trec prin momente dificile, astăzi, în România, au luat o mare amploare serviciile de catering oferite de firme specializate. Prin produsele și serviciile oferite, acestea reușesc să scutească de un mare efort și timp pe cei care sunt implicați în mod direct în organizarea unei ceremonii funerare sau a unui parastas. Totuși, sunt firme care afirmă că oferă servicii de catering, însă activitatea lor constă doar în prepararea meniurilor pentru pomană sau parastas și livrarea lor la locul stabilit de client. În acest caz, am considerat că este important să facem o diferență între serviciile de catering și serviciile de livrare mâncare la domiciliu. 

firma catering organizare pomeni parastase

În acest articol, ne-am propus să oferim o scurtă descriere a serviciilor de catering și să prezentăm cele mai importante motive pentru care ar fi bine să apelezi la o astfel de firmă atunci când ai nevoie.

 

Serviciile de catering - definiție

Serviciul de catering reprezintă serviciul prestat în baza unui contract ce presupune prepararea hranei pentru un consumator anume, servirea ei într-o anume locație și într-un anumit context (eveniment), precum și debarasarea locației la finalul evenimentului. Așadar, spre deosebire de serviciul de livrare mâncare, serviciul de catering implică și personal calificat care participă la eveniment pentru servirea preparatelor și debarasarea de la final. Practic, tu în calitate de consumator nu faci absolut nimic, decât să petreci timpul alături de familie și prieteni în aceste momente în care, cu siguranță, ai nevoie de reculegere în liniște și comemorarea amintirilor.

Pe scurt, activitatea de catering presupune:

  • pregătirea hranei fie în locația unde are loc pomana sau parastasul, fie în altă locație, în acest caz fiind necesar transportul în condiții optime de siguranță alimentară a preparatelor
  • aranjarea locației respective corespunzător cu numărul de participanți la eveniment și meniul ales de către client (firma de catering aduce veselă și tacâmuri, precum și alte accesorii necesare evenimentului și stabilite prin contract)
  • personal specializat din partea firmei de catering care să servească hrana și băuturile stabilite în contract 
  • strângerea tuturor resturilor de mâncare și debarasarea meselor de veselă și tacâmuri de către personalul firmei de catering

 

Motivele principale pentru care e bine să apelezi la o firmă de catering

Decesul unei persoane iubite te tulbură puternic și mulți dintre noi cu greu își pot găsi puterea în astfel de momente de a organiza o ceremonie funerară așa cum merita persoana decedată. Suntem copleșiți de durere și, de aceea, suportul oferit de firmele de pompe funebre și serviciile de catering la care avem posibilitatea de a apela sunt de necontestat. Faptul că aceștia pot prelua de pe umerii noștri sarcina organizării înmormântării și a meselor de comemorare ce urmează ne ajută enorm și ne scutesc de timp prețios.

Iată care sunt principalele argumente care susțin varianta optării pentru serviciile unei firme de catering la organizarea pomenii sau parastasului:

 

Lasă tot stresul organizării parastasului pe seama unei echipe cu experiență

Acesta este principalul aspect pe care ți-l precizează o firmă de catering cu experiență pentru că ei cunosc efortul și timpul necesare pregătirii unui astfel de eveniment. Faptul că poți sta alături de familie și cei apropiați în astfel de momente dificile și rememora amintirile pe care le ai cu cel care a trecut la cele veșnice nu este deloc de neglijat.

 

Stabilește un meniu personalizat cu un bucătar profesionist și care respectă cutumele religioase

Indiferent de perioada în care are loc parastasul, o firmă de catering va ști cu exactitate ce variante de meniuri să îți propună (de post, de dulce sau pește). De asemenea, dacă ai cunoștință că printre persoanele participante la parastas există și unele alergice la anumite produse alimentare, poți specifica acest lucru firmei de catering și fii sigur că va ține cont în pregătirea pachetelor de pomană și a celor pentru parastas. 

 

Mâncarea vine la tine, nu tu te duci după mâncare

Din momentul în care ai semnat contractul cu firma de catering și ai stabilit meniul, nu va fi nevoie să îți mai faci griji pentru aspectele legate de mâncare. Firma de catering se ocupă singură atât de aprovizionarea cu produsele necesare, cât și de transportul și livrarea acestora în condiții de maximă siguranță alimentară. Așadar, nu e nevoie să îți pierzi timpul nici în supermarket sau la piață, și nici în bucătarie. Coliva, de asemenea, este pregătită de firma de catering în cantitate suficientă pentru numărul de pachete necesare la pomană și numărul de invitați de la parastas.

 

Poți opta pentru anumite meniuri pe care nu le gătești în mod normal

Când stabilești meniul pentru parastas, de multe ori ne gândim și la ceea ce îi plăcea să mănânce persoanei decedate. Iar dacă aceasta a fost o persoană căreia îi plăcea să mănânce și, mai mult, să experimenteze preparate noi și interesante, atunci poți discuta cu o firmă de catering să îți propună un astfel de meniu personalizat. Evident, ține cont și de participanții la parastas și nu “personaliza” prea mult meniul, pentru a nu risca să rămână în farfurie. Firmele de catering sunt utile și pentru cei care încearcă să diversifice cât mai mult alimentația și să testeze preparate noi, cu ingrediente ceva mai greu de obținut.

 

Firma de catering îți oferă alternative convenabile din punct de vedere al locației parastasului, bugetului disponibil și calității produselor oferite

Pentru ca parastasul să decurgă în cele mai bune condiții, firma de catering îți poate propune variante de meniuri corespunzătoare bugetului pe care îl ai și, de asemenea, îți poate oferi sugestii privind locația astfel încât cheltuiala ta să fie conform așteptărilor tale.

 

Nu doar mâncarea contează!

Dincolo de mâncare, o firmă de catering se va ocupa și de decor. Desigur, te vei gândi că la un asemenea eveniment trist pentru ce avem nevoie de decor. Aspectul estetic al preparatelor, aranjarea meselor și scaunelor, poziționarea acestora, tipul de veselă și tacâmuri folosite, fețele de masă toate acestea fac parte din decor și, da, contează enorm la oferirea unei mese de comemorare demne de persoana decedată.

 

Modalități de plată flexibile

În ceea ce privește plata pentru serviciile oferite de o firmă de catering, majoritatea acceptă achitarea unui avans înainte de eveniment, și restul de plată la finalul acestuia. Iată că și din acest punct de vedere este avantajos să apelezi la o astfel de firmă. Vei ști încă de la început costul exact pentru toate serviciile și nu vor mai exista alte cheltuieli neprevăzute.

Firmele de catering știu că servirea mesei reprezintă un act social menit să îi apropie pe oameni, cu atât mai mult o masă de comemorare care îi reunește pe toți cei care au cunoscut persoana decedată și care vor să stea împreună în astfel de momente pentru amintirea celui drag.

În tradiția ortodoxă, sufletul celui plecat nu este dat uitării ci este pomenit prin intermediul parastaselor și pomenilor. Utilizând platforma online condoleante.ro vei găsi foarte ușor localurile și firmele ce te pot ajuta în organizarea parastaselor. De asemenea, dacă vrei să afli mai multe informații despre pomeni și parastase, citește articolul 10 întrebări frecvente despre pomeni și parastase

Ne place să îți cunoaștem părerea referitoare la articolele noastre. Lasă-ne un comentariu dacă vrei să adaugi anumite aspecte la subiectul dezbătut. Mulțumim!

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir

Ajutorul de deces 2024 – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces