Cunoscut și sub denumirea de “coșciug”, “raclă”, “copârșeu”, “ladă” sau “tron”, sicriul reprezintă un element deosebit de important din cadrul aranjamentelor funerare, deoarece nicio înmormântare nu poate avea loc fără prezența lui. Fie că este din lemn sau din metal, sicriul constituie “casa decedatului”, locul în care trupul neînsuflețit va locui pentru o veșnicie.
Alegerea sicriului potrivit trebuie să țină cont de o serie de aspecte: material, dimensiune, culoare etc. Fiecare aspect este prezentat în detaliu în cele ce urmează, astfel încât să ofere informațiile de bază necesare în luarea deciziei finale. Ulterior, vei afla ce tipuri de sicrie există, care sunt prețurile practicate și de unde poți cumpăra sicriul dorit.
Care sunt principalele aspecte de care se ține cont în alegerea sicriului?
Dimensiunea sicriului
Dimensiunea sicriului se alege în funcție de dimensiunea persoanei decedate, însă și în funcție de dimensiunea locului de înhumare. Conform regulamentului pentru organizarea și funcționarea cimitirelor și a crematoriilor umane aflate sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului București (anexa la H.C.G.M.B. nr 303 / 07.11.2003), locurile de înmormântare vor avea dimensiunile de 2.50 x 1.20 m, cu intervale între acestea de 0.30 m, necesare pentru circulația și îngrijirea locului.
Totuși, dimensiunea standard a unei gropi fără construcții este de obicei de 200 cm / 70 cm, și în funcție de discuțiile pe care le ai cu groparii de la mormânt, aceste dimensiuni pot fi ajustate contracost.
Pentru a evita riscul ca sicriul să fie prea mare sau prea mic pentru trupul neînsuflețit, este foarte important să cunoști greutatea și înălțimea persoanei decedate, măcar cu aproximație. Nimeni nu și-ar dori să aibă neplăcuta surpriză ca sicriul ales să nu poată suporta greutatea celui decedat sau ca acesta să nu încapă.
Informativ, te poți orienta în alegerea sicriului după următoarele coordonate:
- un sicriu cu dimensiunile 200 cm / 60 cm poate susține o greutate între 30 si 75 kg;
- un sicriu cu dimensiunile 200 cm / 65 cm poate susține o greutate între 30 si 100 kg;
- un sicriu cu dimensiunile 200 cm / 70 cm poate susține o greutate de circa 100 – 150 kg;
- un sicriu cu dimensiunile 220 cm / 75 cm poate susține o greutate de puțin peste 150 kg.
Evident, aceste detalii pot fi discutate cel mai bine cu cei de la firma de pompe funebre de unde urmează să cumperi sicriul și care au experiență în domeniu, putând să te îndrume corect.
Materialul sicriului
Legislația țării noastre impune ca înhumarea să se realizeze doar în sicrie de lemn, datorită caracterului său biodegradabil. Esențele folosite sunt cele de stejar, brad, tei, cireș, plop, fag, mahon, etc. În funcție de bugetul fiecăruia, poți opta pentru alegerea unui sicriu din lemn de esență moale (mai accesibil) sau pentru unul din lemn de esență tare (mai scump).
Exemple de lemn de esență moale: bradul, pinul, molidul etc
Exemple de lemn de esență tare: stejarul, frasinul, nucul, paltinul etc
Materialul cel mai ieftin folosit la noi pentru realizarea sicrielor este lemnul de brad. Evident, în momentul în care adaugi și finisajele, acesta va fi mai scump.
Un sicriu din lemn de esență tare are o rezistență mai mare în pământ, însă este și mult mai greu.
Culoarea sicriului
În eventualitatea în care cunoști preferințele persoanei decedate în materie de culoare dorită pentru sicriu, atunci este frumos să ții cont de această dorință. În caz contrar, dacă această sarcină ți-a revenit ție, atunci ține cont de câteva aspecte:
- cea mai întâlnită culoare este mahonul
- pentru copii sau tineri necăsătoriți, culoarea potrivită este albul
- pentru persoanele de sex feminin, bejul este o alegere foarte bună
Modelul sicriului
E bine să știi că există sicrie cu modele florale, cu modele geometrice sau cu modele religioase prezente pe cutia sicriului și a capacului. În funcție de religie, tradiții și obiceiuri, poți alege modelul dorit.
Totodată, sicriele pot fi cu 4 colțuri sau cu 6 colțuri. Cele cu 6 colțuri sunt recomandate în cazul persoanelor decedate cu umerii mai lați. În același timp, acestea au și un aspect mai modern.
Accesoriile sicriului
Un sicriu complet echipat presupune accesorii atât de interior, cât și de exterior astfel:
- capitonajul capacului (accesoriu obligatoriu)
- lenjerie albă sau respete (accesoriu obligatoriu)
- o pernă (accesoriu obligatoriu)
- un orar mic (accesoriu obligatoriu)
- un orar mare (accesoriu obligatoriu)
- o pânză ce se așează pe chipul decedatului (voal) (accesoriu obligatoriu)
- cruce din lemn inscripționată (nume decedat, anul nașterii și anul morții) (accesoriu obligatoriu)
- mânere (accesorii opționale)
- crucifixul capacului (accesoriu opțional)
- holtșuruburi decorative (accesorii opționale)
În general, accesoriile obligatorii menționate sunt incluse în prețul sicriului, însă trebuie să ai grijă, deoarece există firme care cer un comision separat pentru acestea.
Ce tipuri de sicrie există?
În funcție de suma disponibilă, materialul și culoarea dorite, majoritatea firmelor de pompe funebre își clasifică sicriele în:
- sicrie economice / sociale
- sicrie medii
- sicrie de lux
- sicrie la comandă / speciale
Prețurile variază în funcție de modelul pentru care optezi, de la 500 lei până la 8000 lei.
Agențiile de servicii funerare pun la dispoziție game variate de sicrie ce pot satisface nevoile oricui: fie că ai un buget foarte redus sau unul foarte mărinimos, poți opta pentru un model de sicriu astfel încât să te încadrezi în suma dorită. Totodată, poți alege unul din pachetele funerare oferite de firmele respective pe care îl poți achita cu ajutorul de înmormântare oferit de primării. Pentru pensionari, de exemplu, pachetele respective sunt gratuite în baza talonului de pensie și includ o serie de servicii.
Sfaturi utile pentru alegerea sicriului
Dacă ți-a revenit sarcina neplăcută de a alege sicriul pentru persoana decedată, cu siguranță ești conștient că este un moment cu încărcătură emoțională și ai nevoie de putere. Încearcă să îți menții tăria și să nu te grăbești, pentru a nu lua o decizie greșită. Dacă simți că nu ești în stare, cere ajutorul unei persoane apropiate care te poate sprijini în acest moment. Foarte important în alegerea sicriului:
- alege o firmă de pompe funebre serioasă și cu experiență bogată în domeniu
- analizează cu atenție oferta de sicrie a agenției respective cu prețurile aferente și vezi ce include fiecare
- nu uita să verifici accesoriile incluse și să spui ce ți-ai mai dori, dacă e cazul
- asigură-te că ai comunicat cu exactitate dimensiunile sicriului dorit
- dacă beneficiezi de ajutor de înmormântare, ai nevoie de factură pentru serviciile oferite de agenția la care ai apelat, inclusiv de sicriu
Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2024 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?
vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri
10 întrebări frecvente despre parastase și pomeni
află răspunsul la cele mai frecvente întrebări legate de parastas și pomană
Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă
afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir