Decesul unui creștin și înmormântarea acestuia presupun parcurgerea unui set de rânduieli creștine. Una dintre acestea este și “slujba stâlpilor” sau “panihida”, slujbă care se desfășoară între ziua morții și ziua înmormântării. 

citirea stalpilor randuiala

Citirea stâlpilor are loc după-amiaza sau seara, la capela bisericii sau la cimitir unde se ține priveghiul și se realizează de către preot. Practica bisericească spune că „stâlpii” sunt rugăciuni citite lângă sicriul celui decedat în care familia îi cere lui Dumnezeu „odihna sufletului celui răposat (…) iertarea greşelii cea de voie şi cea fără de voie (…) ca Domnul Dumnezeu să aşeze sufletul lui unde drepţii se odihnesc…”.

Ce reprezintă slujba stâlpilor, ce anume trebuie pregătit pentru aceasta și cum participăm, iată câteva informații pe care le vei afla citind acest articol.

 

Ce reprezintă “stâlpii”?

Prin stâlpi, în sens liturgic, se înţelege împărţirea timpului de peste an în care se citeşte Sfânta Evanghelie după cei patru evanghelişti la serviciul divin public şi după anumite perioade de timp în decursul unui an de zile. Termenul de stâlpi se găseşte în Tipicul cel Mare, în Sfânta Evanghelie şi în Triod, prin el înţelegându-se citirea întregii Sfinte Evanghelii, care este stâlpul susţinător al Bisericii creştine. (sursa: aici)

 

Slujba Stâlpilor - panihida

Această slujbă este o rugăciune scurtă pentru sufletul celui răposat, la care se adaugă citirea unor părţi din cele patru Sfinte Evanghelii. Se trag clopotele la biserica din parohie “pentru a înştiinţa pe ceilalţi membri ai parohiei că unul dintre ei i-a părăsit, să-i îndemne la rugăciune pentru iertarea păcatelor lui (de aceea toţi zic: «Dumnezeu să-l/ să o ierte») şi să ne aducă aminte că toţi suntem muritori". Sunetul clopotului simbolizează trâmbiţa prin care suntem înştiinţaţi de îngeri despre sfârşitul lumii: “Şi va trimite pe îngerii Săi, cu sunet mare de trâmbiţă, şi vor aduna pe cei aleşi ai Lui din cele patru vânturi, de la marginile cerurilor până la celelalte margini". (sursa: aici)

Timpul şi locul cel mai potrivit pentru citirea stâlpilor (pericopelor evanghelice) este în noaptea privegherii în camera unde se află mortul. În caz excepțional, când stâlpii nu pot fi citiţi în noaptea priveghiului, aceştia pot fi citiţi şi înainte de a ridica mortul spre a-l aduce la biserică. Se recomandă ca în aceste cazuri, când nu se pot citi stâlpii la capul mortului de către preot, cineva dintre cei adunaţi să citescă din psalmi sau alte lecturi sfinte pentru a îndrepta atenţia tuturor spre rugăciune şi pentru a nu lăsa pe cei prezenţi să facă glume sau să bea, să se comporte necivilizat.

 

Ce pregătim pentru Slujba Stâlpilor?

De obicei, creștinii pregătesc pentru această rugăciune lumânări, cărbune și tămâie, alături de colivă sau o mică jertfă alcătuită din fructe, cozonac și un pahar de vin. După slujba oficiată de preot, privegherea celui adormit poate continua, nota caracteristică fiind o atitudine solemnă – în multe părți ale țării citindu-se din psalmii lui David. Pentru pregătirea tămâiei este indicat să se cumpere de la biserică ori de la magazinele specializate o cățuie (cădelniță - obiect destinat pregătirii tămâiei și tămâierii) sau să se confecționeze un astfel de obiect, cu deosebită grijă, de un meseriaș priceput.

 

Cum participăm la Slujba Stâlpilor?

În timpul slujbei de citire a stâlpilor, toți participanții trebuie să dea dovadă de o atitudine solemnă, respectuoasă și să păstreze liniștea. Este un moment de rugăciune al preotului împreună cu toți cei prezenți pentru sufletul celui răposat.  De asemenea, membrii familiei trebuie să-şi impună să se abțină în a plânge zgomotos ori cu vorbe, pentru a nu tulbura rânduiala slujbei. Cei care ţin lumânări aprinse în mâini să fie atenţi să nu aprindă hainele celor din jur şi să aibă grijă să nu curgă ceara pe jos, fie că sunt în casă, la capela mortuară, sau în biserică.

După finalizarea slujbei și plecarea preotului, membrii familiei și apropiații care rămân în continuare la priveghere pot citi din Sfintele Evanghelii și Psaltirea. Pe toată durata slujbei nu se fumează, nu se râde, nu se spun povești, ci se menține o atitudine sobră.

 

Cum se citesc stâlpii în alte regiuni ale țării?

Conform crestinortodox.ro, în anumite regiuni ale țării stâlpii care se citesc la mort sunt înţeleşi diferit. 

Astfel, în Teleorman se citesc drept stâlpi douăsprezece pericope evanghelice, unii le citesc imediat după ce a murit credinciosul, iar alţii citesc Evanghelii în procesiunea ducerii mortului la biserică şi apoi la mormânt. 

În judeţul Suceava se face citirea întregii Evanghelii de la cei patru evanghelişti, după ce s-a aşezat mortul pe masă. 

În alte părţi ale Moldovei stâlpii se citesc numai la priveghi. În regiunea Vatra Dornei, stâlpii reprezintă stările sau opririle ce se fac în timpul procesiunii ducerii mortului la biserică, fără a se preciza dacă se citeşte ceva la aceste stări. Alţii citesc Evanghelia Patimilor, adăugând la sfârşit Evanghelia de la Matei sau Evangheliile ce se citesc la slujba de înmormântare a preoţilor sau de la Maslu, „ceea ce este cu totul nepotrivit", specifică crestinortodox.ro. 

Trecerea unui creștin în Împărăția lui Dumnezeu este, întâi de toate, prilej de rugăciune pentru sufletul celui adormit, dar și pentru familia îndurerată. Așadar, dincolo de ritualul citirii stâlpilor, accentul trebuie să cadă pe rugăciunea pentru cel adormit, pentru iertarea păcatelor sale și odihna sufletului său.

Comentarii
Articole recomandate
Rugăciuni pentru iertarea păcatelor celor adormiți

citeste o rugăciune pentru iertarea păcatelor și mântuirea celor adormiți sau pentru bunul sfârșit al vieții

Rugăciuni de mulțumire

fii recunoscător pentru binefacerile primite, citește cele mai puternice rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului, Dumnezeu, Îngerul Păzitor, Sfânta Treime și alți Sfinți

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir