Cimitirul Vesel din Săpânța se află la doar 18 km vest de Sighetu Marmației, în vecinătatea graniței româno-ucrainiene, aproape de râul Tisa, fiind unul din cele mai vizitate obiective din Maramureș. Turiștii pot admira crucile din lemn viu colorate, pe care sunt sculptate scene din viața personală a celor înmormântați acolo. Pe lângă crucile sculptate frumos și pictate, mai apar și texte umoristice, care descriu într-un mod cât se poate de amuzant, viața decedatului.

cimitirul vesel sapanta

Scurt Istoric

Ideea înființării unui altfel de cimitir, unic în România și în lume, i-a aparținut sculptorului în lemn Stan Ioan Patras, în anul 1935. El și-a dorit să evidențieze viața și personalitatea celor decedați într-o prezentare mai veselă și interesantă. În acest fel, a luat naștere Cimitirul Vesel din Săpânța. Fiecare cruce prezintă în partea superioară o imagine sculptată care evocă un moment important din viața celui decedat. Sub această imagine, sunt descrise cu umor, în grai popular și la persoana I, scurte poezii sau texte rimate despre viața celui care zace acolo, care a fost meseria lui, care i-au fost viciile sau când și în ce împrejurări a murit.

Creatorul cimitirului, Stan Ioan Patras, a decedat în 1977, iar munca acestuia a fost continuată de ucenicul său, Dumitru Pop Tincu. Casa care a aparținut lui Stan Ioan Patras este în prezent muzeu și se află la 600 m de Cimitirul Vesel.

Dumitru Pop Tincu - Tezaur Uman Viu

Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir. Acesta a ținut cu sfinţenie la buna păstrare a tradiţiei ancestrale, din care a făcut parte.

Dumitru Tincu era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului Stan Ioan Patras, iar când acesta a murit, elevul de atunci avea doar 14 ani. În tot acest timp, a învăţat meșteșugul de la Stan Pătraș. Stan Pătraș pornea, iar Dumitru Pop Tincu continua lucrarea. Versurile, tot de la mentorul său le-a învăţat. Și a fost numit continuatorul său. Stan Pătraș i-a descoperit potențialul. (sursa: aici)

Modelul crucilor este gândit în totalitate de Dumitru Pop Tincu. Culorile folosite în Cimitirul Vesel din Săpânța sunt luminoase și intense și, pe toate crucile din interior, fondul este albastru. Este culoarea specifică zonei, denumită “Albastru de Săpânța”, moștenită de la generație la alta. Pe lângă fondul albastru, alte culori predominante sunt roșu, galben, verde, negru. 

În 2021 Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de Tezaur Uman Viu, ca un veritabil purtător, creator și păstrător de patrimoniu cultural imaterial. La data de 15.12.2022, talentatul meșter a trecut la cele sfinte.

Când poți vizita Cimitirul Vesel de la Săpânța?

În total, pot fi admirate peste 800 de cruci lucrate manual în Cimitirul Vesel din Săpânța, transformat în prezent într-un muzeu în aer liber. Acesta este deschis zilnic pentru a fi vizitat, în toate anotimpurile. Crucile cu bulina galbenă sunt considerate mai interesante și mai haioase.

Prin unicitatea lui în lume, cimitirul de la Săpânța se înscrie între marile valori ale culturii universal, iar la Simpozionul Monumentelor Funerare, care s-a ținut în Statele Unite ale Americii în 1998, a fost clasat primul din Europa și al doilea din lume după cel din Valea Regilor – Egipt.

Ce mesaje sunt scrise pe crucile colorate din Cimitirul Vesel?

“Sub această cruce grea, zace biata soacra-mea, trei zile de mai trăia zăceam eu și cetea ea. Voi care treceți pă aici încercați să n-o treziți că acasă dacă vine iară-i cu gura pă mine, da așa eu m-oi purta ca-napoi n-a înturna. Stai aicea, dragă soacră-mea.”

 

“Dragă Ancuța ia aminte, fi deșteaptă, fi cuminte. Să-mi aduci la mormânt flori de sute și mii de ori! Iar acum vă las pe toți, frate, soră și nepoți! Eu vă las pe toți cu bine și să nu uitați de mine!”

 

“Ardă-te focu’ taxiu, ce-ai venit de la Sibiu, cât e Țara Românească n-a fost loc ca să oprească numa’ lângă casa noastră pe mine să mă lovească. Părinții rău să-I necăjească, de nimic nu-i așa dor mare că cuconu când îți moare nici nu este supărare, că cucoana când îți moare părinții cât or trăi ei pe mine m-or jeli.”

 

„Cât în lume am trăit, am fost un bun tractorist. Și la câmp și la pădure, am servit pe toată lumea. Dragi fete și-al meu fecior, mult v-am fost de ajutor, dar noroc nu am avut eu să vă ajut mai mult că moartea nu m-o lăsat, tânăr în pământ m-o băgat”

 

“Cât în lume am trăit, Pop Ion Poroncioc m-am numit. Cât am fost pe lume viu, om de triabă am vrut să fiu, grădină mândră am făcut și în ea am lucrat mult. Două femei am avut, de amândouă mi-o plăcut. Patru copii am avut, de omenie i-am crescut. Tu, Mărie, a me soție, ti-am lăsat în văduvie. Mărie, tu te grijă și pe mine mă jăle până ai veni la mine.” 

 

„Aci eu mă odihnesc

Pop Grigore mă numesc

Mie mi-a plăcut tractorul

Cu sticla să-mi astâmpăr dorul

Am trăit tot supărat

Că tata de mic m-a lăsat

Poate așa a fost soarta mea

Tânăr să-mi las viața

Moarte, tânăr mă luai

La 33 de ani.”

 

Iată ce scrie pe crucea fondatorului cimitirului, Stan Ioan Patras:

 

„De cu tânăr copilaș

Io am fost Stan Ion Pătraș,

Să mă ascultați oameni buni

Ce voi spune nu-s minciuni.

Câte zile am trăit

Rău la nime n-am dorit,

Dar bine cât am putut

Orișicine mi-a cerut.

Vai săracă lumea mea

Că greu am trăit în ea

De la paisprezece ani

Trebuia să câștig bani

La lucru greu de pădure

Cu țapin și cu săcure.

Tata-n război a plecat

Înapoi n-o înturnat.

Trei copii noi am rămas

În lume cu greu năcaz.

Vrut aș fi să mai trăiesc

Și planul să mi-l plinesc.

Din șaizeci și nouă țări

M-au vizitat până ieri.

Din conducători de stat

Foarte mulți m-au vizitat

Și de acum când or veni

Pe mine nu m-or găsi.

Și le doresc la toți bine

Care au fost pe la mine

Că viața o lăsai

La 69 de ani.

Crucea mea când s-a lucrat

Care eu mi-am comandat

Doi elevi ce-au învățat

Mi-au făcut lucru pe plac:

Turda Toader, Stan Vasile

Dumnezeu Sfântu să-i ție”.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol sau dacă vrei să adaugi și alte informații interesante despre acest subiect, lasă-ne un comentariu.

Aşteptăm şi ideile şi sugestiile tale în comentarii pe pagina noastră de facebook. Orice idee este binevenită, utilă şi apreciată.

Comentarii
Articole recomandate
Postul Crăciunului 2023 - ce ai voie, ce nu ai voie și care sunt zilele de dezlegare la pește?

vezi zilele cu dezlegare la pește, ce ai voie sau nu să mănânci sau să faci, istorie și semnificatii, tradiții & obiceiuri

Ajutorul de deces – cine beneficiază, cât este și cum îl obții

vezi actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces

Parastasul de 40 zile în religia ortodoxă

afla semnificația parastasului de 40 zile, ce se dă de pomană, când se face și ce se pregătește pentru biserică și cimitir