Sicriul reprezintă articolul funerar indispensabil din cadrul înmormântării și este utilizat pentru a așeza trupul neînsuflețit al decedatului, în vederea înhumării sau incinerării. Asemenea unei cutii mari, sicriul mai este cunoscut și sub denumirile de “coșciug”, “raclă”, “copârșeu”, “ladă”, “sălaș”, “casa mortului” sau “tron”.
În ceea ce privește materialul din care poate fi confecționat un sicriu, acesta poate fi lemn, metal, zinc sau sticlă. Datorită caracterului biodegradabil, legislația românească impune înhumarea în sicrie de lemn. Esențele folosite sunt, de obicei, cele de stejar, tei, brad, mahon, cireș, fag, plop. Evident, în funcție de lemnul ales, prețul sicriului este mai ridicat sau mai scăzut. Totodată, nuanțele pot fi diferite: mahon, negru, bej sau alb. Sicriele pot fi sculptate cu modele și motive religioase.
Lungimea sicriului se poate încadra între 120 - 220 cm, dar se pot realiza și dimensiuni mai mici sau mai mari, în funcție de cerințe. Din punct de vedere estetic, sicriele se deosebesc prin numărul de colțuri: 4 colțuri, 6 colțuri (hexagonale) sau 8 colțuri (octogonale). Capacul sicriului poate fi simplu sau cu dublă deschidere.
Firmele de servicii funerare oferă o gamă vastă de modele de sicrie, pentru toate bugetele și preferințele. Ce anume trebuie să știi înainte de a achiziționa un sicriu și ce trebuie să conțină un sicriu complet echipat urmează să afli în acest articol.
Producem sicrie de înaltă calitate, adaptate cerințelor individuale și sensibilității clientului
Cum alegi un sicriu?
Alegerea sicriului este unul dintre cei mai importanți pași în procesul de organizare a unei ceremonii de înmormântare. Ofertele firmelor de servicii funerare sunt foarte variate, de aceea e important să cunoști cele mai importante caracteristici de care ai nevoie să ții cont atunci când te afli în situația aceasta.
- Dimensiunea sicriului: se alege în funcție de dimensiunea persoanei decedate, însă și în funcție de dimensiunea locului de înhumare
- Materialul sicriului: în funcție de bugetul fiecăruia, poți opta pentru alegerea unui sicriu din lemn de esență moale (mai accesibil) sau pentru unul din lemn de esență tare (mai scump)
- Culoarea sicriului: în eventualitatea în care cunoști preferințele persoanei decedate în materie de culoare dorită pentru sicriu, atunci este frumos să ții cont de această dorință
- Modelul sicriului: există sicrie cu modele florale, cu modele geometrice sau cu modele religioase prezente pe cutia sicriului și a capacului. În funcție de religie, tradiții și obiceiuri, poți alege modelul dorit.
- Accesoriile sicriului: un sicriu complet echipat presupune accesorii atât de interior, cât și de exterior, accesorii ce urmează a fi enunțate în continuarea acestui articol
Caracteristicile menționate mai sus sunt detaliate în articolul Cum să alegi sicriul potrivit
Ce trebuie să conțină un sicriu complet echipat?
Este important ca la pregătirea înmormântării, sicriul pe care îl alegi să reprezinte un omagiu corespunzător persoanei pe care ai îndrăgit-o, de aceea ai nevoie să acorzi atenție acestui aspect. Dacă te afli în această situație, este cu siguranță un moment foarte dificil pentru tine, însă consilierea pe care ți-o oferă firmele de servicii funerare te va ajuta să depășești mai ușor această etapă și, în final, să faci alegerea potrivită. Tot ce ai nevoie este să mergi la agenția de pompe funebre care are experiența necesară și oferă încrederea de care ai mare nevoie.
Sicriele pot fi accesorizate, în funcție de model, atât în interior, cât și în exterior. Lenjeria care îmbracă sicriul poate fi confecționată din poliester, satin, material matlasat și brodat cu motive tradiționale românești sau cu simboluri creștine.
În exterior, sicriele sunt accesorizate cu mânere, șuruburi ornamentale de prindere a capacului și crucifix din plastic sau metal ce conferă acestora un design special.
Crucea de lemn este un accesoriu obligatoriu prezent sicriului, ce trebuie asortată la culoarea acestuia și pe care sunt inscripționate datele persoanei decedate (nume decedat, anul nașterii și anul morții).
Astfel, accesoriile care alcătuiesc un coșciug complet echipat atât în interior, cât și în exterior sunt:
- capitonajul capacului (accesoriu obligatoriu)
- lenjerie albă sau respete (accesoriu obligatoriu)
- o pernă (accesoriu obligatoriu)
- un orar mic (accesoriu obligatoriu) - o fâșie de pânză folosită în timpul slujbei de înmormântare
- un orar mare (accesoriu obligatoriu) - o pânză de dimensiuni mari, folosită în timpul slujbei de înmormântare pentru a acoperi fața decedatului
- o pânză ce se așează pe chipul decedatului (voal) (accesoriu obligatoriu)
- cruce din lemn inscripționată (nume decedat, anul nașterii și anul morții) (accesoriu obligatoriu)
- mânere (accesorii opționale)
- crucifixul capacului (accesoriu opțional) - crucifixul este reprezentarea lui Hristos pe cruce
- holtșuruburi decorative (accesorii opționale)
Astfel, există accesorii obligatorii care alcătuiesc un sicriu și accesorii opționale. În funcție de buget și preferințe poți opta pentru acestea din urmă. Mânerele, crucifixul și șuruburile de închidere adăugate unui sicriu, aduc o notă de solemnitate acestuia. Poți alege aceste accesorii funerare din plastic sau metal, simple sau cu motive religioase.
Firmele de servicii funerare comercializează sicrie complet echipate, tradiționale și de import. Toate pachetele de servicii oferite de acestea includ sicriul care vine complet echipat cu accesoriile obligatorii și, la cerere, poate fi accesorizat cu cele opționale.
Sperăm că aceste informatii te vor ajuta să alegi sicriul mult mai rapid, iar timpul scurt pentru pregătirea unei înmormântări să îl poți folosi pentru fi alături de persoana decedată în ultimele clipe.