Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Despre noi vezi date de contact

Program:

Biserica este deschisă zilnic, între orele 8 – 19, preoţii slujitori aflându-se la dispoziţia credincioşilor pentru rugăciuni şi spovedanie.  

LUNI: ora 17.00 - Acatistul Sf. Fanurie

MARŢI: ora 17.00 - Acatistul Sf. Antonie cel Mare

MIERCURI: ora 8.30 – Sf. Liturghie; ora 17.00 - Acatistul Sf. Arhangheli

JOI: ora 17.00 - Acatistul Sf. Ier. Nicolae sau Acatistul Sf. Ier. Spiridon

VINERI: ora 8.30 – Sf. Liturghie; ora 17.00 – Taina Sfântului Maslu

SÂMBĂTĂ: ora 9.00 – Parastas de obşte; ora 17.00 - Vecernie, Paraclisul Maicii Domnului

DUMINICĂ: ora 8.00  - Utrenie, Sf. Liturghie

Istoric

Aşezarea Brăilei păstrează încă urmele trecutului său între care se numără spectaculoasele subterane ale fostei cetăţi şi un foarte rar monument purtând în trecutul său un lung episod de istorie musulmană, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ce se apropie de patru secole de existenţă argumentată arheologic şi documentar.

În anul 1595, când Mihai Viteazul eliberează Brăila ctitoreşte aici o biserică, semn al biruinţei sale, cum se obişnuia a se face în acea epocă.

Marele duce Mihai Pavlovici Romanov, sub a cărui comandă se afla Brăila la 1828, a intervenit la episcopul de Buzău pentru transformarea casei de rugăciune turcească, în biserică creştină, hotărându-i hramul „Sf. Arhanghel Mihail”.

Dând curs cererii, prefectul judeţului I. Slătineanu, împreună cu familia, a construit altarul Bisericii aşa cum arăta şi în Pisania bisericii aflate pe frontispiciul edificiului:”

Sfinţirea s-a realizat la 8 martie 1831, în Duminica Ortodoxiei, de către Episcopului Buzăului şi de primul preot ortodox al bisericii, Părintele Ioan.

Datorită fragilităţii zidului de cărămidă nearsă al vechiului lăcaş şi a terenului foarte prost de fundare, biserica suferă o importantă reparaţie în anul 1922, când zidul a fost înlocuit parţial cu cărămidă presată. În temeiul autorizaţiilor emise de comuna Brăila, de Episcopia Buzăului şi de Comisia Monumentelor Istorice, în 1922 biserica Sf. Arhangheli s-a reparat aducându-o la vechea ei formă, pe cheltuiala familiei industriaşului Nedelcu Chercea.

În prezent, Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, este recunoscută ca Monument istoric de valoare naţională şi universală.

Academicianul G. Oprescu, director al Institutului de Istoria Artei, atestă faptul că Biserica la care ne referim este unicul monument religios creştin din ţară în care s-au păstrat toate caracteristicile fostului lăcaş de cult musulman. H. Stănescu, specialist în monumente musulmane, afirmă că monumente istorice compatibile cu această Biserică nu se mai găsesc decât în fosta Iugoslavie şi Bulgaria.

Date de contact

Site / Social Media