Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Situată în nord-vestul municipiului Satu Mare, pe strada Gheorghe Bariţiu, Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe îşi are începuturile în anul 1993. Parohia a cuprins la acel moment un număr de 400 de familii, fiind păstorite de părintele Doru Lostun.
Trei ani mai târziu, în anul 1996, preot paroh a fost numit părintele Cornel Pop, pentru ca în 1997 să fie sfinţită piatra de temelie a noii biserici, în cadrul slujbei de Vecernie, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Justinian Chira, în 31 august. În decembrie 1997 s-au întocmit proiectul şi documentaţia pentru a putea fi demarate lucrările şi pentru a se putea începe turnarea fundaţiei, iar în 4 aprilie 1998, prima lopată de beton s-a pus de către preotul ctitor, Cornel Pop. Slujbele religioase s-au desfăşurat într-o clădire existentă a Fabricii de Cărămidă.
Prima cărămidă s-a pus în luna mai anul 2000, pentru ca în 17 decembrie 2006 să fie binecuvântate lucrările executate până în acel moment, săvârşindu-se prima Sfântă Liturghie, de către ÎPS Justinian Chira. S-a înzestrat biserica cu un candelabru mare, 21 de candelabre mici cu trei braţe fiecare, sfeşnice, cădelniţă, cristelniţă, toate fiind executate în ateliere specializate din Grecia. S-a introdus gazul, apa, curentul, executându-se şi încălzirea centrală. S-au confecţionat trei clopote la atelierul din Târgu-Mureş, fiind amplasate în cele două turnuri ale bisericii. Toată pardoseaua bisericii a fost placată cu granit, s-a reorganizat masa Sfântului Altar, au fost instalate vitralii la toate geamurile bisericii, realizate de către pictorul Răzvan Costea din Cluj. Pictura interioară a bisericii a fost realizată între anii 2009 – 2021 de către Niculae Andonaş, care a folosit tehnica fresco. În biserică de-a lungul anilor a slujit şi preotul Pop Cornel Alin, iar din februarie 2011 slujeşte preotul Peteri Cristian. A fost reorganizată curtea bisericii, cu spaţii verzi şi asfalt. Biserica este împrejmuită cu gard din plăci de beton, iar partea din faţă cu gard din beton cu rame de fier forjat. S-a construit o clădire în curtea bisericii unde se găseşte locul de aprins lumânări pentru vii şi morţi, sală de şedinţe, grup sanitar, fiind racordată separat la toate utilităţile, inclusiv încăzire centrală.
Biserica a fost târnosită prin punerea Sfintelor Moaşte în masa Sfântului Altar, în data de 4 septembrie 2021, de către Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar. Aceştia fiind înconjuraţi de un frumos sobor de preoţi şi diaconi, din ţară şi din străinătate.
Întocmit azi, 31 august 2021, de către preotul paroh Cornel Pop, ctitorul bisericii.

Date de contact

Site / Social Media