Parohia Sfântul Ilie Grant

Despre noi vezi date de contact

PROGRAM LITURGIC

Miercuri:    07:00 – Utrenie, Sf. Liturghie
                 18:00 – Acatist
Vineri:       07:00 – Utrenie, Sf. Liturghie
                 18:00 – Sf. Maslu
Sâmbătă:  07:00 – Utrenie, Sf. Liturghie
                 18:00- Vecernie
Duminică: 07:30- Utrenie şi Sf. Liturghie
                 18.00 – Paraclisul Maicii Domnului

Cum ajungeți:

1. Cu metroul: în stația de metrou Crângași, alegeți ieșirea dinspre Piața Crangași; mergeți înainte aproximativ 200 m pe strada Ștefan Crișan până la intersecția cu strada Alexandriu Ivasiuc; faceți stânga pe strada Alexandru Ivasiuc și mergeți aproximativ 20 m, până la intersecția cu strada Gheorghe Mihai Zamfirescu; faceți dreapta pe strada Gheorghe Mihai Zamfirescu și la aproximativ 60 m ajungeți în dreptul Bisericii Sfantul Ilie.

2. Cu tramvaiul: mergeți cu tramvaiul 41, până la stația Ceahlău; traversați Calea Crangași, spre Baza Sportivă Politehnica; mergeți aproximativ 150 m pe strada Ceahlau, până la intersecția cu strada Nicolae Filimon; faceți dreapta pe strada Nicolae Filimon și mergeți aproximativ 50 m, până la intersecția cu strada Gheorghe Mihai Zamfirescu; faceți dreapta pe strada Gheorghe Mihai Zamfirescu și după aproximativ 30 m ajungeți în dreptul Bisericii Sfântul Ilie.

ISTORIC

Așezată în partea de nord-vest a orașului, biserica cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul este construită pe un teren donat de moștenitorii familiei Grant, între anii 1903-1918.

Comitetul de inițiativă format din credincioși – viitori enoriași ai parohiei, s-a luptat cu greutățile unei inițiative de această natură și le-au depășit cu ajutorul lui Dumnezeu. Preoții I. Mușatescu și Chiriță Cernescu, care au condus pe enoriași la această realizare, sunt menționați în documentele vremii drept ctitori ai acestui locaș.

Construcția executată în stilul bizantin, după planurile primăriei capitalei, a fost terminată în anul 1918. În vederea târnosirii s-au pictat catapeteasma și 12 icoane praznicare, executându-se inclusiv șpăgăluitul pereților de către pictorul Ion Simionescu.

În ziua de 16 septembrie 1918 a avut loc târnosirea sfântului locaș de un sobor de preoți, în frunte cu P.S. Episcop Meletie Gălățeanul – delegat al Î.P.S. Mitropolit Primat Dr. Conon Arămescu – Donici.

Înscrisă în rândul sfintelor locașuri ale capitalei, parohia Sfântul Ilie din cartierul Grant – Crângași își vă fi desfășurat sfânta menire, trecând, în decursul celor 90 de ani de existență, prin perioade de spor duhovnicesc dar și de greutăți. Cutremurele din 1940, 1977, 1980 și 1986 că și bombardamentele din 1944, și-au lașat amprentele pe construcția în sine, iar pictura în ulei a fost deteriorată. Preoții de prestigiu care au slujit în această biserică și-au îndeplinit misiunea cu râvnă, dar perioada grea a anilor 1948-1989, s-a cunoscut îndeosebi în încercările timide de a reface sfântul locaș sau anexele parohiale.

Cu dragoste de Dumnezeu, enoriașii parohiei și alți credincioși binevoitori au contribuit cu râvnă și cu munca lor la restaurarea bisericii și a anexelor între anii 1992-1997. Pictura în frescă, executată de d-na Elisabeta Ursu și refacerea vitraliilor, a cancelariei parohiale, camera de ars lumânări, mobilierul, încălzirea centrală și multe alte îmbunătățiri ale ansamblului parohial, sunt numai câteva dintre etapele muncii și cheltuielilor de care vorbim acum la trecut.

Ziua de 20 iulie 1997 a înscris prezența P.F. Patriarh Teoctist în mijlocul credincioșilor, pentru a binecuvânta aceste înnoiri aduse bisericii pe parcursul anilor.

Preotul Vasile Bria a slujit în acest sfânt locaș vreme de 35 de ani, în perioada 1975-2010. Asistența religioasă acordată credincioșilor din parohia Sf. Ilie-Grant este asigurată astăzi de preoții Atanasie Tănăsache Costea și Petre Comșa.