Parohia Înălţarea Domnului

Despre noi vezi date de contact

Program liturgic:

Luni: 08.00 - 10.00 Program administrativ
Miercuri: 17.00 - 19.00 Sfântul Maslu
Vineri: 08.00 - 10.00 Sfântul Maslu, Aghiazmă
Sâmbătă: 07.30 - 11.00 Utrenie, Sfânta Liturghie, Pomenirea celor adormiţi; 17:00-18:30 Vecenie
Duminică: 08.00 - 12.00 Utrenia, Acatist, Sfânta Liturghie, Servicii religioase; 17.00 - 18.00 Paraclisul Maicii Domnului

Istoric

Piatra de temelie la biserica „Înălțarea Domnului” a fost pusă la 1 octombrie 1990 de către IPS Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop Vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei. Pentru că majoritatea credincioșilor din această zonă lucrau atunci la Combinatul de Utilaj Greu, dar și pentru că directorii acestei instituții susținuți de celalți angajați au sprijinit în mod deosebit construirea acestei biserici, i s-a dat numele „Înălțarea Domnului” C.U.G.

Înainte de zidirea bisericii parohiale propriu-zise a fost construită o capelă din bolțari în care s-au oficiat toate slujbele mai mulți ani la rând. În paralel, conform proiectului făcut de domnul Nacu V. și cu binecuvântarea PF Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-a trecut la turnarea demisolului și la construirea bisericii parohiale.

În toamna anului 2000, când biserica a fost tencuită, acoperită și s-au făcut instalațiile termice și electrice, cu binecuvântarea IPS Daniel s-a oficiat o slujbă de sfințire de către PC Protopop Vilie Doroșincă, înconjurat de un sobor de preoți, moment din care slujbele au început să fie oficiate în noua biserică, iar capela care până atunci a ținut loc de biserică a fost transformată în casă de prăznuire. În anii ce au urmat s-au executat și celelalte lucrări de împodobire a bisericii, cele mai importante fiind:

Catapeteasma și mobilierul din stejar, sculptat executate de frații Apostol Ioan și Costel din Grumăzești, județul Neamț.
Icoanele de pe catapeteasmă, pictate cu multă pricepere, dar și cu multă evlavie de PC maica Stroiescu Mihaela de la Mănăstirea Miclăușeni-Iași, ajutată de Daniela Rotaru.
Pictura în frescă, executată între anii 2004-2007 de către domnul Gogu Dan.
Pe lângă lucrările de construcție s-a lucrat și la zidirea sufletelor credincioșilor din această parohie, în mod intens după anul 2000, când transformarea capelei în casă de prăznuire a dat posibilitatea desfășurării unor activități social caritative. O parte din aceste activități le desfășirăm într-un parteneriat permanent cu Școala „Nicolae Iorga” cu aportul directorului-prof. Pește Mioara și a profesorilor de religie.

Momentul de împlinire şi de încununare a tuturor eforturilor depuse în slujba parohiei, a fost cel al Sfinţirii bisericii din 28 septembrie 2008. Această „sărbătoare” a parohiei noastre s-a datorat prezenţei în mijlocul nostru a IPS Teofan, abia numit în scaunul de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pregătirea bisericii parohiale pentru sfinţire s-a făcut pe parcursul mai multor ani, în care, în afară de munca preoţilor şi credincioşilor din parohie, au contat cercetarea atentă şi permanentă a PS Calinic Botoşăneanul şi a PC Protopop Vilie Doroşincă.

Un alt moment de bucurie din viaţa parohiei, a fost acela al numirii în postul de preot II a părintelui Gabriel Ionuţ Nastasă la 1 ianuarie 2012.

Servicii

  1. slujbă pomenire