Parohia Bărboi

Despre noi vezi date de contact

Program:

Vineri: 08.00 - 12.00 Slujba Aghezmei, Utrenia, Sfânta Liturghie şi Sfântul Maslu
Sâmbătă: 08.00-10.00 Pomenirea morţilor
Duminică şi Sărbători cu Cruce roşie: 08.00-09.30 Utrenia și Acatistul; 09.30-12.00 Sfânta Liturghie și Pomenirea morților

Istoric

Actuala biserică a fost rezidită din temelie pe locul unde marele logofăt Ioan Ursu Bărboi, din neamul Sturdzeştilor, ar fi descălecat din Maramureş.

Biserică a fostconstruită între anii 1841-1844 de către familia Sturdza, mai precis de Marele logofăt Dimitrie Sturdza, ajutat de cei din familia lui, care l-au adus pe arhitectul Andrei Karidis, ce a proiectat acest sfânt lăcaş, ajutat de Atanasie şi Gheorghe din provincia Sisanion.

Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare de la Bărboi, vizibile astăzi, s-au desfăşurat, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, prin grija Preafericitului Patriarh Teoctist, dar şi prin ajutorul tacit oferit de edilii oraşului din acea vreme, paroh fiind pr. Constantin Andrei. La finalizarea restaurării, în ziua de 27 noiembrie 1988, s-a săvârşit slujba de resfinţire a Bisericii Bărboi de către Patriarhul Teoctist.

Biserica este construită în plan dreptunghiular, din blocuri de piatră alternând cu şiruri de cărămidă, cu mici abside semicirculare, mai scunde decât înălţimea zidurilor, care dau interiorului forma de cruce grecească înscrisă, flancate cu pilaştri prismatici, sprijiniţi pe soclu. 

Biserica are cinci turle, una mare, centrală, poziţionată pe aşa-zisul naos, şi patru mai mici, scunde, în armonie cu volumul întregului edificiu. Această poziţionare a celor patru turle ce flanchează în faţă şi în spate turla centrală creează o imagine extraordinară privind biserica de la distanţă. 

Vorbind de arhitectura Bisericii Bărboi, în special despre cea interioară, mulţi arhitecţi contemporani au afirmat că este unică în Peninsula Balcanică, unicitate conferită de armonia de arce. Turla centrală se sprijină pe patru coloane construite din blocuri de marmură de Carara în formă prismatică, fixate pe placa de plumb, care îi conferă elasticitate în caz de cutremur. Celelalte patru, mai precis cele de la intrarea în pronaos şi în sfântul altar, sunt formate din piatră şlefuită marmorată cu capiteluri dorice.

Naosul şi pronaosul sunt unite într-o singură încăpere, astfel încât atunci când intri ai impresia că te afli într-o bazilică. Altarul este foarte spaţios, cu o intrare din exterior, pe latura sudică a bisericii, cu o absidă mare circulară şi două mai mici, laterale, una pentru Proscomidie şi una pentru veşminte. Pardoseala bisericii este din marmură de Carara. Sub ea se află un spaţiu în care sunt adăpostite toate osemintele ce au fost deshumate din curtea Bisericii Bărboi.

Interiorul este pictat în tehnică frescă, în stil renascentist. Nu se cunosc autorii picturii. Este o pictură densă, iar sfinţii sunt reprezentaţi în mărime naturală. Catapeteasma este foarte mare, înaltă, şi este lucrată din lemn de tei, fiind sculptată într-un cadru înalt şi larg, frumos ornamentată cu sculpturi în stil baroc original, şi poleită cu aur. Icoanele sunt pictate în stil renascentist de un pictor venit din Basarabia, Ilie Moldovean, care a pictat şi catapeteasma de la Mănăstirea Golia.

Biserica Bărboi deţine mai multe obiecte de importanţă artistică şi istorică, dintre care amintim: iconostasul Maicii Domnului lucrat la Mănăstirea Vatoped, iconostasul cu icoana Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ferecată în argint, cu aureole aurite, icoana Sfântului Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, icoana Acoperământul Maicii Domnului ferecată în argint aurit, două sfeşnice împărăteşti lucrate în Belgia, un policandru foarte mare lucrat la Tesalonic, un frumos mausoleu de marmură albă ridicat de Alexandru M. Sturdza în memoria familiei Sturdza, sub care au fost înmormântaţi membri ai familiei Sturdza, două lespezi de mormânt, una a lui Ioniţă Sandu Sturdza şi alta a unui călugăr grec, un epitaf brodat cu fir de aur şi de argint aurit, o Evanghelie cu textul în limba greacă şi română, ferecată în argint aurit, două chivote din argint aurite, o cruce sculptată în lemn de chiparos şi reprezentarea celor şapte sinoade ecumenice de pe bolta navei centrale, de o frumuseţe rar întâlnită.

Servicii

  1. slujbă pomenire

Localizare pe hartă

Date de contact

Site / Social Media