Parohia Acoperământul Maicii Domnului

Despre noi vezi date de contact

Parohia Ortodoxă Română "Acoperământul Maicii Domnului" a fost înfiinţată în anul 2006, prin construirea unei bisericute de lemn, din nevoia firească a înlocuirii unui areal urban secularizat cu un spaţiu plin de spiritualitate şi bucurie duhovnicească, într-o zonă mărginaşă a Capitalei - extremitatea sudică a Cartierului Rahova, care se învecinează cu Comuna Măgurele.

Dupa organizarea Parohiei cu statul si personalitate juridica, a urmat continuarea ideii de a se construi in acest loc “o biserica de zid”. In acest sens, s-a început construirea unui întreg ansamblu cu destinaţie cultică, biserică cu subsol, capelă mortuară, lumânărar, birou parohial si împrejmuire, un proiect estimat la peste 2 milioane de euro.

In vara anului 2008 au inceput lucrarile de ridicare a bisericii mari, de zid, De atunci, multumita donatiilor si sponsorizarilor primite, pana in momentul de fata a fost finalizat subsolul bisericii, pentru desfasurarea sfintelor slujbe.

Demisolul creaza un ambient de introspectie si rugaciune, asemanator catacombelor din Biserica Primara. In acest sens a fost utilat cu instalaţie electrica, termică (incălzire cu centrală electrica), audio şi sistem de supraveghere video, pardoseala din gresie, mobilier adecvat unei biserici: catapeteasma, strane si bancute adecvate spatiului, policandre, Sf. Masa, Proscomidiar, Sf. Evanghelie, Sf. Cruce, icoane, candele, carti de cult, pictura pe panza aplicata pe pereti si tavan, cu incadramente de piatra etc.

Catapeteasma sculptata in lemn de stejar, a fost executată de meșterul sculptor în lemn Vasile Hizanu din localitatea Grumăzești, jud. Neamț.

Pictura a fost realizată în perioada 2011-2014 de către pictorul bisericesc stagiar Daniela Ligia Șerban, sub coordonarea pictorului bisericesc de categoria I, Corneliu Pașcanu. Au fost au fost pictati peretii prin aplicarea unor picturi pe panza incadrate de un placaj de piatra, si s-a decorat tavanul prin aplicarea unor medalioane pictate pe panză.

Lucrarile s-au desfasurat pe etape cu pauze, datorita lipsei fondurilor. Totusi au fost executate zidurile pana la cota de + 8,50 m, apoi s-au executat boltile, arcele si semicupolele, pana la cota h = + 14,5 m, iar acum se lucreaza la terminarea turnului mare, la cota de + 24 m.

Acces

Accesul se face cu tramvaiul 32, de la Unirii spre Şos. Alexandriei pana la staţia Mărgeanului, apoi se intră în stânga pe strada Teiuş, de unde se mai merge pe jos aproximativ 1,3 km.

Alternativ, se poate intra şi prin Şos. Bucureşti-Măgurele, pana in unitatea militară se intră în stânga, pe oricare din Strazile Caracal, Barajului sau Abatajului.

Din fata bisericii cu hramul Sf. Parascheva de la intersectia strazilor Calea Rahovei cu Sos. Bucuresti-Magurele, se poate lua un autobuz (227) care vine mai rar, la 1/2 ora, si care va va duce pana la cca 200 m de biserica, la intersectia strazilor Teius cu Barajului.