Cimitirul Reformat

Despre noi

Primul cimitir din orașul Târgu Mureș era amenajat lângă biserica catolică cu hramul „Sfântul Nicolae”, care și-a pierdut rolul odată cu cel al bisericii la sfârșitul secolului al XVI-lea. În locul cimitirului și bisericii a fost construit ulterior Colegiul Reformat, unde, cu ocazia săpăturilor pentru fundații s-au găsit oase umane. Cimitirul din jurul Bisericii din Cetate a fost ființat din secolul al XIV-lea până în prima parte a secolului al XVII-lea, când s-a amenajat noul cimitir (Cimitirul reformat). Potrivit sondajelor mai vechi sau celor realizate cu ocazia lucrărilor de restaurare a cetății, s-a stabilit că cimitirul principal era situat la sud de biserică, până în apropierea curtinei, dar și la nord de nava bisericii, spre curtina de vest. S-au stabilit două etape de folosire: prima, mai veche, pentru secolele XIV-XV și a doua, până în secolul al XVII-lea.

Cronicarul Ferenc Nagy Szabó, în schimbul a doi florini, cumpăra în anul 1616 o bucată de teren, situată în zona centrală a cimitirului actual, pe care o amenaja că grădină și cimitir propriu. Prima persoană înmormântată aici a fost fiul său, decedat la 8 mai 1616. Tot aici își depozita lespedea de mormânt adusă la 7 ianuarie 1617 de la Cluj. Destul de curând parohia reformată cumpăra restul terenului. În anul 1643 văduva lui János Batizi, născută Zsófia Homonnay, a donat Bisericii Reformate partea superioară a terenului. Astfel, terenurile dobândite erau împrejmuite că, după 25 ani, prin desființarea gardului, să se unifice într-un singur cimitir. Curând, în cimitir au fost înmormântați numeroși locuitori, de la care s-au păstrat câteva pietre funerare, azi amenajate într-un lapidariu, cele mai vechi provenind din anul 1627 (a judelui Mihály Nagy Szabó) cu inscripții în latină și din anul 1636 (copiii lui Bálint Polgár) cu inscripții în limba maghiară.

Capela din cimitir a fost construită în 1698 de Judit Weér pentru biserica reformată din Târgu Mureș. Construcție de lemn este alcătuită dintr-o zonă centrală semideschisă cu un amvon, băncile sunt plasate bilateral în așa fel încât sicriul să fie în timpul slujbelor în mijlocul spațiului. Capela are patru camere închise pentru sicriele unde sunt ținute după tradiție privegherea înaintea zilei de înmormântare.

Program: Luni-Duminica: 8.00 - 20.00

Localizare pe hartă