Cimitirul Eternitatea

Despre noi vezi date de contact

Cimitirul „Eternitatea” este un monument istoric și cel mai mare cimitir din municipiul Iași (Strada Eternitate, nr. 121).

Program:

Luni - Sambata: 8-19

Duminica: Deschis 24 de ore

Cimitirul "Eternitatea" a fost înființat in anul 1868, la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop, primar al Iașului și a fost amenajat la periferia orașului, pe terenul numit „Via lui Enachi Dragoş, pe cel mai înalt podişu al Tătăraşului“ teren aflat în proprietatea lui Pastia.

Deși terenul a fost donat în anul 1868, primele înhumări au fost realizate abia începând cu anul 1876,după ce inginerii N. Papadopol şi A. Bogos au parcelat terenul şi au stabilit planul, avand în centru Biserica , de la care pornesc radial, toate aleile.

Cimitirul a devenit un loc foarte bine amenajat încă din 1873, când au fost plantaţi tei, frasini, "în interesul înfrumuseţărei şi mai cu seamă hygienei publice".

În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 24 ha, fiind îngropate aici peste 900 de personalităţi marcante. Cele mai multe dintre mormintele personalităţilor sunt grupate în jurul Bisericii cu hramul "Sf. Gheorghe", care, iniţial fusese proiectată ca o capelă. Există multe cavouri ale oamenilor de seamă din Iaşii secolului XIX, "Boierimea, oamenii bogaţi ai timpului, au fost înmormântaţi în jurul bisericii."

Toate monumentele care datează din secolul al XIX-lea sunt construite după acelaşi tipar: cavouri spaţioase de piatră, cruci şi monumente de granit sau din marmură. Cele mai frumoase și impunătoare monumente funerare din acest cimitir au fost realizate de către sculptorii pietrari Frederic Fairing (1863-1935) și Salvador Scutari (1880-1932), ambii înmormântați în același cimitir.

Cavourile marilor familii boiereşti sau cele ale primarilor vestiţi ai Iaşului, printre care amintim Balş, Sturdza, Catargiu, Şuţu, Ghica, Moruzi, Mavrocordat, Tăutu, Racoviţă, Văsescu, Rojniţă, Sculy-Logothetides, Adamachi, Cananău, sunt adevărate opere arhitectonice, interiorul fiind pavat în piatră şi având scări ce duc spre sertarele săpate în perete, în care erau depuse sicriele.

Site / Social Media