Biserica Sfinții Ioachim şi Ana - Oborul Vechi

Despre noi vezi date de contact

A fost ctitorită în secolul al XVIII-lea de mitropolitul Grigore al II-lea, și are în Sfântul Altar o monumentală cruce de piatră, înaltă de 4,25 metri. În ceea ce privește vechimea lăcașului de cult, nu s-a putut stabili cu certitudine când a fost construit, deoarece biserica nu are pisanie și nici documente mai vechi, singurele informații provenind din tradiția locală. Din punct de vedere arhitectonic prezintă un specific al său, biserica fiind ridicată în trei etape distincte: întâi a fost altarul (care adăpostea crucea), după un timp a fost construit naosul, iar apoi s-a adăugat pronaosul în forma actuală.

Acum pronaosul se află pe locul pridvorului vechii biserici şi în el au rămas resturi din frescele picturii de la începutul secolului al XVIII-lea. Alte două bucăţi din vechea pictură s-au păstrat şi în naos. Pridvorul care există în prezent a fost adăugat în 1938, când sfântul lăcaş a fost reparat, dar atunci nu a avut picturi murale, ci doar câteva icoane din patrimoniul bisericii, din secolul al XVIII-lea. Mai târziu, în perioada 1999-2004, când a avut loc o amplă campanie de restaurare şi consolidare, pridvorul a fost pictat cu chipuri de sfinţi români. Datorită crucii de piatră din Sfântul Altar, Biserica Sfinţii Ioachim si Ana - Oborul Vechi este considerată monument de arhitectură, datat în 1780, fiind inclusă în Lista monumentelor istorice.

Sfântul lăcaş păstrează icoane vechi, din secolul al XVIII-lea, care sunt interesante pentru evoluţia artei picturii bisericeşti din ţara noastră. De asemenea, în inventarul bisericii sunt înregistrate cărţi de ritual, dar acestea nu sunt mai vechi de 1830.

Biserica este deschisă zilnic intre orele 7:30 si 19:00.

In zilele cu Praznice, Sărbători si Sfinţi cu cruce roşie se săvarşeşte Vecernia Mare unită cu Litia, ora 18:00.

Date de contact

Site / Social Media