Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Despre noi vezi date de contact

Bisericuța de lemn din Dealu Babii, aflată de dealul de mai sus de căminul cultural lângă care se țîn nedeile, datează din 1870. "Luna și ziua nu se cunosc", spune părintele Manasuc Zgarcea, care slujește aici din anul 2000. Ce se cunoaște însă precis, fiindcă este trecut pe o placă comemorativă, este faptul că la 26 iunie 2010, s-au sărbătorit 30 de ani de la sfințirea actualei biserici.
Din punct de vedere arhitectural, este un edificiu conpus dintr-un altar pentagonal, decrosat, sub forma unei nave dreptunghiulare, având la interior naos și pronaos. Clopotnița este de tip turna, prevăzut cu un coif piramidal. Pictura a fost realizată de către pictorul Petru Iacobescu, în tehnica "tempera", în anul 1980.
Resfintirea sfântului lăcaș s-a făcut în data de 2 noiembrie 2011. Sfințirea cu Marele Mir, folosit doar în astfel de ocazii, s-a făcut de către Preasfințitul Episcop Gurie Georgiu al Devei și Hunedoarei și de către Preasfințitul Siluan, Episcopul creștinilor ortodocși din Ungaria, ajutați de un sobor impresionant de preoți.

Date de contact

  • Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel
  • Dealu Babii, Vulcan, jud. Hunedoara