Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Despre noi vezi date de contact

Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (Valea Roşie) din Baia Mare a început să fie construită prin anul 1937-1938.

Slujbele au început să fie săvârşite în noua biserică începând cu anul 1940, primul preot titular fiind pr. dr. Vasile Tiplea. Din anul 1945 i-a urmat întru slujire preotul Ștefan Ilies, care a păstorit pâna în anul 1950, când a venit la această Parohie preotul Gheorghe Lupșa. Dânsul a avut cea mai lungă perioadă de păstorire, care a durat pâna în anul 1984. În timpul păstoririi Prea Cucerniciei Sale s-a confecționat primul iconostas, a fost pictat Sfântul Altar, s-a zugrăvit biserica de către pictorul Alexandru Zieberth, s-a cumpărat un clopot, s-a reparat exteriorul, s-a împrejmuit curtea bisericii, iar la 31 mai 1953 biserica a fost târnosita de către P.S. Sa Valerian Zaharia – episcopul ortodox de Oradea.
Întrucât numărul credincioșilor a crescut, în anul 1970 se înfiinteaza al doilea post de preot, care a fost ocupat de preotul Ioan Stiru, datorită căruia a fost înfiintat corul bisericii noastre.

După anul 1990, a fost refăcută întreaga pictură a bisericii parohiale, s-au efectuat lucrări la șarpantă, s-au executat tencuieli exterioare, s-a refăcut gardul împrejmuitor, s-a introdus sistemul de încalzire centrala, s-a amenajat curtea interioară, s-a ridicat o clădire nouă cu sală pentru cor, birou parohial și grup social, s-au schimbat geamurile la biserică, s-a pavat soleea și altarul cu marmură și a fost dotată biserica cu vesminte preoțești și odoare noi. În acest moment Biserica parohială se află într-un amplu proces de restaurare interioară, cu împodobirea unei noi picturi neobizantine și cu ample lucrări de înnoire și înfrumusețare.

Firme recomandate

Date de contact

Site / Social Media