Biserica Sfântul Proroc Daniel

Despre noi vezi date de contact

Mijloace de transport: autobuz: 102, 381; troleibuz: 76.

Istoric

Parohia Sfântul Proroc Daniel a fost înființată la 1 aprilie 1999 în timpul vrednicului de pomenire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Este situată în mijlocul cartierului Berceni la intersecția străzilor Reșița și Uioara fiind delimitată de către străzile Argeșelul, Uioara, Almașul Mare,  Spiniș și Moldoveni, în apropiere de Piața Reșița și Piața Progresul, precum și de Șoseaua Giurgiului.

Biserica din lemn a fost ridicată de Preotul Benone Popoiag, venit din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, care a solicitat și a primit Înalta Binecuvântare de a construi o biserică de lemn în memoria fiului său Daniel, teolog, care a murit într-un accident împreună cu doi colegi, devenind ctitorul bisericii. Construită pe cheluială proprie, așa cum reiese din actul de sfințire, ce a avut loc la 31 mai 1999, biserica a fost construită din lemn, pe fundație de beton, având arhitectura în stilul autentic românesc. Are trei turle, având toate utilitățile, iar interiorul este împodobit cu icoane și scene biblice pictate pe pânză, și lungimea de 25 m, lățimea 7 m, iar înălțimea 10 m, la vârful turlei mari, având formă de corabie.

În anul 2003, s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică din zid cu subsol, lucrare realizată în proporție de 98 % și acoperișul din tablă de cupru finalizat. Se preconizează ca spațiul situat la subsolul bisericii ce se construiește să se utilizeze în scopuri sociale. Lângă biserica,  s-a construit clopotniță din lemn, în partea de nord, iar în partea de răsărit, s-au construit două anexe pentru cancelaria parohială.

Biserica veche şi cea nouă au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Proroc Daniel, iar al doilea hram este Adormirea Maicii Domnului. Este amplasată într-o frumoasă curte împrejmuită în suprafaţa de 3500 m cu spaţii verzi generoase, unde peste 2000 de trandafiri, pomi, arbuşti şi alte plante ornamentale îţi dau impresia că trăieşti într-o atmosferă de adâncă meditaţie religioasă.

Membrii parohiei sunt în mare parte pensionari, dar care sunt foarte legaţi sufleteşte de activităţile ce se desfăşoară în cadrul bisericii. Tinerii participă activ la toate evenimentele religioase în duminici şi sărbători şi vin de câte ori există astfel de activităţi.