Biserica Sfântul Nicolae - Vlădica

Despre noi vezi date de contact

Programul slujbelor:

Miercuri: 17.00 - Sfințirea apei și Acatist
Vineri: 17.00 - Taina Sfântului Maslu
Sâmbăta: 9.00 - Pomenirea morților/ 16.00 - Vecernie
Duminica: 9.00 - Utrenie/ Sfânta Liturghie

Mijloace de transport

Autobuz: 117, 783
Metrou: M1, M2, M3
Tramvai: 23

Preoti: Preot paroh Ionescu Grigore; Preot Harjoaba Aurel; Preot Nicolae Dura.

Istoric

Prima biserică ce a purtat denumirea de "Biserica Sf. Nicolae din Prund” își are originea intre anii 1778-1787, zidită cu râvnă și ajutorul material al protopopului Stoica cu preoteasa Ilinca și fiica lor Balașa.

În anul 1899, epitropia solicită primarului Delavrancea sprijinul ca să încuviințeze desființarea bisericii din prund, și cu avutul său să se alimenteze fondurile pentru zidirea bisericii Sf. Nicolae Vlădica, realizare ce începu să se înfăptuiască din septembrie 1899, când se dărâmă biserica protopoului Stoica.
 
În decembrie 1901 este ales epitrop Teodor Petrescu ce își pune toată energia și priceperea pentru clădirea unei biserici frumoase și încăpătoare. Ca urmare, la 1 iulie 1902 se pune piatra fundamentală și lucrarea de construcție se încredințează antreprenorului L.Forebesc și la 7 noiembrie 1904, edificiul este complet terminat.
 
Construirea bisericii, pictura și mobilierul  au costat 179.083 lei, suma ce a fost acoperita din fondul bisericii din Prund, din dobânzi capitalizate și donațiile Sf. Sinod din Rusia, a d-lui Teodorian, a Măriei Romanov și Anica Georgescu și din alte câteva legate și donații mai mici. Turnarea clopotelor, diferite vesminte preoțești și alte podoabe necesare, au fost dăruite de diferiți drept credincioși creștini.
 
Pictura este executată de pictorul Voinescu și D.R.Ginolamo în stilul renașterii. De remarcat că pictorul Voinescu a fost consul general, prefect și medaliat ca pictor la Paris pentru tablouri marine... În cariera de pictor a pictat biserica din Medgidia, Catedrala din Turnu-Măgurele și biserica Sf. Nicolae Vlădică. 
 
Mobilierul este din nuc sculptat și a fost lucrat în atelierul de la Mislea, constituind o operă unitară, de mare valoare artistică și măiestrie deosebită, executată la începutul sec. XX în țara noastră. În ziua de 7 noiembrie 1904, biserica Sf. Nicolae s-a sfințit cu mare fast de către P.S. Nifon Ploiesteanu, dandu-se astfel credincioșilor un nou lăcaș de închinare, demn de începuturile sec. XX, în schimbul celui vechi.

Date de contact