Biserica Sfântul Nicolae

Despre noi vezi date de contact

Program Liturgic
Miercuri: Sfântul Maslu, sfințirea mică a apei
Sâmbăta: Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, diverse servicii religioase, slujba de Vecernie
Duminica: Utrenia, Sfânta Liturghie
Program Administrativ
Luni-Vineri: 9:00-12:00

Istoric

Biserica Sfântul Nicolae Chiajna este aşezată în partea de răsărit a comunei, pe malul drept al râului Dîmboviţa la altitudine de cca. 12 m. Zidită în luna Iulie 1831 de către meşteri necunoscuţi, biserica a avut la început formă de navă, ulterior adăugându-i-se pridvorul şi cele două abside pentru a o mări. Este prevăzută cu două turle care îi dau sfântului locaş o înfăţişare arhitectonică.

Terenul pe care este construită biserica, este veche moştenire de la foştii ctitori, pe moşia cărora a fost construită. Curtea bisericii a servit şi ca cimitir uman până în anul 1890, când a fost strămutat pe locul de astăzi.

A fost pictată în ulei (stil byzantin) de către pictorul Coloniţiu  în anul 1925, apoi pictată în tehnica frescă de către pictorii Gheorghe Vasilescu Popa şi Petre Achiţenie în anii 1949-1951, iar ultima oară între anii 1980-1983, în tehnica frescă, de către pictorul Taflan Nicolae.

a obiecte de valoare artistică, biserica parohială păstrează un clopot în greutate de peste 200 kg, făcut cu cheltuiala episcopului de Buzău în zilele prea înălţatului domn Alexandru Ipsilanti la anul 1811. Acest clopot a fost păstrat la Buzău până la terminarea primului război mondial, când ne-a fost dat pentru înlocuirea celui furat de către ocupanţii germani.

În biserică se găsesc trei sicriaşe în care se păstrează câte o părticică din moaştele Sfinţilor Mucenici Pantelimon, Visarion şi Haralambie si o caseta cu moastele Sf.Ier.Nicolae, a căror porovenienţă nu se cunosc.

În anul 2002 s-a făcut expertizarea vechii biserici şi întrucât consolidarea ei nu se justifica, nici tehnic, nici financiar, s-a luat hotărârea construirii unei noi biserici, alături de aceasta şi a unei capele şi clopotniţe.

Biserica nouă, construită în plan trefat, este prevăzută cu încălzire în pardoseală, sistem antiefraţie, aer condiţionat, fiind dotată cu catapeteasmă şi străni de stejar sculptat, policandre, vitralii şi toate accesoriile necesare în vederea desfăşurării în siguranţă a serviciilor divine.

Catapeteasma, strănile, scaunele arihereşti, citelniţa, iconostasul, axioniţa sunt din  lemn de stejar, sculpturi executate la Atelierele Institutului Biblic de la Popeşti-Leordeni, unde, actulamente, avem deschisă comandă pentru catapeteasma de la capelă.

Cele 11 vitraliile şi patru mozaicuri, de o calitate deosebită, au fost executate de Firma Art Georgies din Iaşi.

Icoanele de pe catapeteasmă (în trei registre) au fost executate de domnul pictor Carp Vasile, actualmente având deschisă comadă pentru executarea icoanelor pentru catapeteasma capelei la Firma Art Georgies.

Biserica nouă, a fost târnosită  la data de 21 noiembrie 2008,de către Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, când a primit pe lângă hramul bisericii vechi Sfântul Nicolae şi hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

În anul 2009 s-a construit, cu Înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, capela din curtea bisericii, clopotniţa şi un agiazmatar care sunt actualmente în stadiul de finisaje interioare.

Se are în vedere construirea unui Centru cultural-social, pentru care există proiect şi aprobările necesare, precum şi a unui lumânărar.

Date de contact