Biserica Sfântul Nicolae

Despre noi vezi date de contact

Program liturgic:
• Duminica (la Biserică): 08h00 - Utrenia; 09h30 - Dumnezeiasca Liturghie
• Miercuri (la Biserică, doar în timpul Posturilor de peste an): 08h30 - Sfântul Maslu
• Vineri (la Capelă): 08h00 - Acatist, Sfințirea Mică a Apei
• Sâmbăta (la Capelă): 07h30 - Acatist; 08h00 - Dumnezeiasca Liturghie; 09h45 - Slujba Parastasului

Hramuri Biserică:
• Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6 decembrie)
• Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu cuvântătorul și Ioan Gură de Aur (30 ianuarie)
Capelă
• Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei (12 decembrie)
• Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință (23 aprilie)

Istoric

Biserica Sfântul Nicolae, din cartierul Băneasa, este o biserică ortodoxă aflată pe strada Neagoe Vodă, lângă podul Băneasa, în partea de nord a orașului București. Aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, prăznuit în ziua de 6 decembrie, și a Sfinților Trei Ierarhi, prăznuiți în ziua de 30 ianuarie, această biserică a fost începută înainte de anul 1792, de către Ecaterina Văcărescu, și terminată de Enache Văcărescu. Potrivit mai multor documente, această biserică servea drept paraclis de rugăciune pentru familia Vacarestilor, în apropierea ei aflandu-se casele boierești ale acestora. În anul 1864, odată cu împroprietărirea țăranilor, paraclisul devine biserică parohială.

Locașul de rugăciune a fost reparat succesiv, în ani 1845 și 1888. Mai târziu, între anii 1932-1933, biserica a fost pictată prima dată, în ulei, de pictorul N.I.Colnitiu, învelită cu olane și pardosită cu lespezi de beton. Tot acum, bisericii i s-a amenajat și cafasul. În toamna anului 1939, când este amenajată șoseaua București-Ploiești, bisericii i se construiește un zid protector, care se vede din șosea, precum și o scară cu lespezi de piatră. Cutremurul din anul 1977, reparațiile ocazionale și vibrațiile provocate de traficul intens de pe șoseaua de la baza bisericii, au afectat sever structura de rezistență a acesteia.

Astfel, începând cu anul 1982, preotul Carstoiu Virgil s-a îngrijit de efectuarea a numeroase lucrări de restaurare și îmbunatățire, după cum urmează: înlocuirea acoperișului; consolidarea zidurilor cu centuri de beton, care traversează biserica și susțin acoperișul; organizarea curții bisericii și pardosirea ei cu dale de beton; scoaterea betonului și a pământului din biserică, pe o adâncime de un metru, și înlocuirea lor cu piatră de râu, iar apoi pardosire cu marmură; refacerea picturii, în fresca, de către pictorul Bănică Dumitru; mobilier sculptat în lemn de stejar și vitralii realizate de Gruia Rotariu. Biserica Sfântul Nicoale, din cartierul Băneasa, a fost resfintita în ziua de 26 mai 2002, slujba fiind săvârșită de către Preasfințitul Vincentiu Ploieșteanul.

Ulterior acestei date, sonorizarea interioară și exterioară, încălzirea și dotarea cu alarmă încheie seria de îmbunătățiri ce i-au fost aduce sfintei biserici. Parohia are un cimitir parohial foarte mic, inființat în anul 1864, așezat între blocuri. În anul 1992, în mijlocul cimitirului, s-a construit o capelă, care a fost sfințita în anul 1996. Capela este pictată, dotată cu mobilier nou, încălzire, lumina etc. Parohia mai are și o casă parohială, cumpărată în anul 1976, reparată și dotată cu cele necesare, între anii 1983-2009.

Servicii

  1. capelă mortuară
  2. slujbă pomenire

Date de contact

Site / Social Media