Biserica Sfântul Ioan Botezătorul

Despre noi vezi date de contact

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Ploiești, cunoscută și cu numele de Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul”, este cea mai mare biserică din municipiul Ploiești. Este situată în centrul orașului, pe Bulevardul Republicii nr. 12. Clopotnița sa impunătoare, gândită și realizată ca un monument ridicat în memoria eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, este încadrată în Lista monumentelor istorice din județul Prahova.

Istoric

În anii 1810-1811, la marginea dinspre apus a târgului Ploiești s-a ridicat o biserică modestă, din lemn, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul. Această biserică a durat doar trei decenii, după care, deteriorându-se iremediabil, în 1840 s-a hotărât construirea pe același loc a unui sfânt lăcaș din cărămidă. Biserica din 1840-1842 mai dăinuie și în prezent, cu unele modificări în ceea ce privește arhitectura și elementele de rezistență.

În 1922, reprezentanții cetățenilor ploieșteni și cei ai autorităților militare şi bisericești au hotărât să ridice un monument dedicat eroilor prahoveni din Războiul de întregire a neamului (1916-1919), în forma unei clopotnițe, care să formeze un întreg cu corpul principal al bisericii și să-i servească drept fațadă monumentală. Lucrările de construcție au început la 18 noiembrie 1923 și au fost finalizate 10 mai 1939. Clopotnița-monument, concepută și proiectată de renumitul arhitect ploieștean Toma T. Socolescu,[3] are o înălțime de 55 m, fiind cea mai înaltă construcție de acest gen din județul Prahova.

În anul 2000 au început ample lucrări de restaurare a catedralei, iar în 2006 s-a hotărât reluarea lucrărilor de extindere a Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul”, așa cum se hotărâse în perioada interbelică.[4] Biserica pe structură de lemn, aflată în spatele clopotniței construite de Toma T. Socolescu, a fost demolată, iar în locul ei se ridică un edificiu bisericesc nou, după un proiect al arhitectului Călin Hoinărescu. Lucrările de construcție continuă și în prezent

Date de contact