Biserica Sfântul Ilie

Despre noi vezi date de contact

Ideea ca acest sfânt lăcaș să fie înălțat, s-a produs chiar în noaptea de 22 decembrie, când Preasfințitul Ghenadie se afla la spovedit creștinii din Bacău. La scurt timp după aplanarea stării de conflict din țară, un grup de creștini a înaintat o cerere Mitropolitului Silvestru, pentru înființarea unei parohii, s-a primit aviz favorabil din partea Mitropoliei Slătioara.În data de 18 noiembrie 1990, după Sfânta Liturghie s-a pus piatra fundamentală a bisericii Sfântul Ilie. La slujbă au participat Înalt Preasfințitul Mitropolit Silvestru Onofrei, preafințitul Vlasie Mogârzan, preasfințitul Demosten Ioniță, preasfințitul Ghenadie Gheorghe împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi.

Tot în acest timp s-au procurat materialele necesare, cu ajutorul cărora, până la venirea frigului, s-a turnat fundația.
Oficierea slujbelor religioase a fost începută de sărbătoarea Sfinților Apostoli, de către preotul Gheorghe Prisecaru, iar slujbele se țineau în paraclisul nou construit.
Prin eforturile deosebite ale noului preot paroh Mihai Marchidan, sprijinit de credincioșii din parohie și nu numai, lucrările au continuat prin finalizarea tencuielilor interioare și exterioare, prin pictarea bisericii de către pictorul ieșean Gabriel Tănase (absolvent al facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Al.I. Cuza), prin realizarea instalației de încălzire, prin modificări ale casei parohiale și ale gardului de împrejmuire a terenului.
In anul 2006 preotul Mihai a dispus începerea unei construcții noi de mare amploare ce conține la parter un paraclis tip capelă (casă mortuară); Turnul Clopotniță; și trapeză (bucătarie, sală de mese); la etaj spațiul fiind folosit pentru camere.
In 2007 lucrările bisericii au fost finalizate, astfel, ca urmare a sfaturilor primite de la episcopii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, s-a hotărât ca Biserica Sfântul Ilie să fie sfințită pe 12 august (s.n.), lucru ce a și fost înfăptuit.

 

Date de contact