Biserica Sfântul Haralambie

Despre noi vezi date de contact

Istoric

În partea de sud a Capitalei, în cartierul Şerban-Vodă şi anume pe partea dreaptă a şoselei ce duce la Olteniţa, se află aşezată Parohia denumită Sf. Haralambie –Belu, cu o suprafaţa de circa 2 Km. p. şi un număr de aproximativ 500 de familii de creştini ortodocşi, înfiinţată la data de 15 februarie 1945.

Lăcaşul sfintei biserici se află pe strada Împăratul Traian la Nr. 33, iar majoritatea enoriaşilor este formata din muncitori la fabricile şi uzinele din împrejurimi, proprietari ai unor căsuţe modeste cu garduri frumoase şi cu grădiniţă de flori în faţă.

Locuitorii cartierului sunt proveniţi cam din toate zonele ţarii, dar transilvănenii îi întrec pe toţi la număr. Veniţi pe la anul 1920 s-au aşezat pe fosta moşie a boierului Belu, buni meseriaşi, măcelari şi geamgii.

Confesional, marea majoritate o constituie creştinii ortodocşi, dar mai întâlnim şi 30 de familii de catolici, 30 de familii de luterani, 7 familii de protestanţi şi nicio familie de mozaici.

Construcţia bisericii a început în anul 1948 în luna aprilie şi până în luna septembrie a aceluiaşi an a fost terminată în roşu fiind folosită în cult cu mobilier destul de sumar.

Clădirea bisericii a fost terminată în 1957 la interior şi în 1958 la exterior în alb. În 1952, biserica a fost împodobită cu mobilierul Capelei fostului Liceu Ortodox de Fete din Bucureşti, care a fost desfiinţată.

Între anii 1968-1969, biserica a fost pictată în întregime în frescă neo-bizantină."(Extras din arhiva Parohiei).

Activitatea Administrativă şi Socială

Începând din luna februarie a anului 2004, cu numirea noului preot paroh, biserica a cunoscut o nouă perioadă de transformări. S-a reuşit montarea unei centrale termice, refacerea instalaţiei electrice, o staţie de sonorizare la interior şi exterior, racordarea la apă curentă şi canalizare, construirea unei toalete, confecţionarea de mobilier nou în sfântul altar şi iconostase, potrivit cu tipicul cultului ortodox. Multe dintre acestea au fost realizate cu ajutorul bunilor creştini, dar eforturile financiare depăşesc cu mult posibilităţile parohiei .

Începand cu luna mai a anului 2007 s-a purces la extinderea Sfintei biserici, după ce în prealabil s-au obtinut toate aprobările necesare din partea Primăriei şi Inalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist.

În anul 2008 s-a reuşit achizitionarea unui clopot nou ce cântareşte 164 de kilograme, cu care să se anunţe începutul sfintelor slujbe sau plângerea celui plecat dintre noi la neamul lui, la Domnul.

Prin dezafectarea garajelor din spatele Sfintei biserici, în primavara anului 2008 s-a putut recupera tot terenul care apartinea de drept bisericii, iar în anul 2009 s-a amenajat parcul curtii interioare cu covor de gazon natural, o fântână arteziană, s-au plantat copaci ornamentali, straturi de flori şi pomi fructiferi şi au fost montate bănci si pergole în jurul bisericii.

Prin redobândirea terenului am construit un loc special pentru arderea lumânarilor, o capelă mortuară, un spatiu destinat oficiului parohial şi unul pentru depozitare.

Am reuşit împrejmuirea Sfintei biserici cu un gard din placi de beton, fatada cu gard modular şi fier forjat, iar în anul 2010, curtea interioară s-a asfaltat şi pavoazat cu dale şi s-a construit un altar de vară din structură usoară de 50m2 care răspunde nevoilor sociale şi administrative ale parohiei.

In anul 2011, dupa obtinerea tuturor avizelor de la primaria de sector şi a Inaltei Binecuvântări de la Prefericitul Părinte Patriarh Daniel s-a demolat vechiul altar şi s-a construit unul nou consolidându-se în felul acesta şi structura de rezistentă a bisericii.

Activitatea Pastorală şi Didactică

Programul liturgic la parohie se desfasoară astfel în fiecare săptămână:

- Miercurea : Acatistul, Cateheza

- Vinerea : Sf. Maslu

- Sâmbăta : Utrenia, Sf. Liturghie, Pomenirea mortilor, alte servicii.

- Duminica : Utrenia, Sf. Liturghie, agapa, alte servicii.

Firme recomandate

Servicii

  1. capelă mortuară

Date de contact

Site / Social Media