Biserica Sfântul Grigorie Luminătorul

Despre noi vezi date de contact

Program:

Miercuri: 09:00 - 23:00
Vineri: 09:00 - 11:00
Sâmbătă: 20:00 - 23:00
Duminică: 07:00 - 00:00

Mijloace transport: autobuz 1B, 3.

Istoric

Sfântul Grigorie Luminătorul este prăznuit pe 30 septembrie. Acesta a rămas în Istoria Bisericii ca fiind cel care a încreștinat Armenia la începutul secolului al IV-lea. De viața și activitatea Sfântului Grigorie este legată în mod direct răspândirea cultului sfintelor moaște în Armenia, prin cel puțin trei evenimente semnificative.

După ce Sfântul Grigorie a fost eliberat din închisoare, după 13 ani de detenție, a luat cu sine moaștele Sfintelor Mucenițe Ripsimia și Gaiani, ridicând un locaș de cult pe locul unde le-a înhumat.

Mai târziu, după hirotonirea sa în Cezareea Capadociei, Sfântul Grigorie s-a întors în Armenia cu numeroase sfinte moaște. Istoricul Agatanghel (mijl. sec. V) ne spune că atunci când Sfântul Grigorie s-a întors din Cezareea Capadociei a adus cu sine fragmente din moaștele Sfântului Ioan Botezatorul și ale Sfântului Mucenic Antinoghen. Tot istoricul Agatanghel este cel care ne relatează că Sfântul Grigorie a împărțit și răspândit sfintele moaște în câteva localități, ridicând biserici.

Cea de-a treia modalitate prin care Sfântul Grigorie este în mod direct legat de răspândirea cultului sfintelor moaște în Armenia, are ca temei tocmai sfintele sale moaște.

Date de contact

Site / Social Media