Biserica Sfântul Gheorghe

Despre noi vezi date de contact

Biserica parohială este primul lăcaş ortodox sfinţit în Municipiul Râmnicu Vâlcea după 1989. Ideea şi contribuţia au aparţinut ctitorului ei, domnul Gheorghe Ghiţulete – creştin ortodox din vatra strămoşească a Stroieştilor, care a urmat pilda celor de odinioară şi a ridicat ca semn de mulţumire o ctitorie, şi nu una oarecare, ci una care să dăinuie în timp şi spaţiu şi să aducă folos celor care se vor boteza, cununa şi prohodi în această sfântă şi dumnezeiască biserică. Iniţial, proiectul fusese prevăzut ca o capelă necesară cimitirului din apropiere, dar odată cu punerea pietrei de temelie, la data de 03 iunie 1998 de către P.S. Arhiereu – Vicar Irineu Slătineanul, actual Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, au fost modificate cotele în perspectiva fiinţării ei pe viitor ca biserică parohială.

Biserica are formă de navă şi pictură în stil realist. Deşi în plină iarnă, lucrările au continuat, iar în primăvara anului 1999 pictura în frescă executată, în decurs de numai o lună, cu dăruire şi pricepere de pictorul Gheorghe Ţivrea. Pisania se află pe partea stângă a bisericii, chiar la intrare: „Se construieşte biserica Sfântul Gheorghe în anul mântuirii 1998 sub oblăduirea Prea Sfinţitului Episcop Gherasim, ctitor fiind Ghiţulete Gheorghe, iar biserica aparţine Sfintei Episcopii a Râmnicului. S-a pus această piatră de sfinţire în 03 iunie 1998”. O notă aparte a acestui lăcaş de cult este dată de capela mortuară care este integrată în corpul bisericii, având perete comun şi intrări separate din lateral. Dimensiunile bisericii sunt: lungimea de 15 metri, iar lăţimea este de 8 metri din care 6 metri biserica, iar 2 metri capela mortuară. Avându-se în vedere că domnul Ghiţulete era prins şi în alte activităţi ale firmei sale, a solicitat Episcopului Gherasim Cristea delegarea teologului Neagoe Gabriel Vasile pentru supravegherea lucrărilor la biserică, urmând a fi hirotonit pe seama acestei biserici.

Astfel, Neagoe Gabriel Vasile a fost numit la data de 1 decembrie 1998, de la momentul ridicării bolţilor pentru a ajuta la terminarea lucrărilor, iar hirotonirea sa a avut loc la Catedrala Episcopală în data de 6 decembrie 1998. În data de 13 iunie 1999, după numai un an de la punerea pietrei de temelie, Episcopul Gherasim Cristea, în fruntea unui sobor de preoţi, a săvârşit slujba de sfinţire a noului lăcaş de închinare, având hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“.