Biserica Sfântul Dumitru-Poștă

Despre noi vezi date de contact

Istoric

Lăcaşul mai este cunoscut şi sub denumirea de biserica „de Jurământ”, care îşi are originea în jurămintele solemne pe care negustorii le făceau în faţa icoanelor, în semn de întărire a contractelor. De asemenea, în prima atestare documentară care datează din anul 1655 se menţiona că în această biserică părţile aflate în proces de judecată făceau jurăminte că vor spune „adevărul şi numai adevărul”.

După Primul Război Mondial, Biserica Sfântul Dimitrie a fost lăsată în paragină şi propusă pentru demolare. A fost salvată datorită campaniei de presă a academicianului I.C. Filitti, care a redat-o cultului la 30 noiembrie 1930.

Între anii 1964-1966 biserica a fost renovată exterior, iar în interior – prin refacerea totală a instalaţiilor de căldură, lumină şi apă. În anul 1986, ca urmare a cutremurului din 1977, s-a refăcut acoperişul şi s-a consolidat turla de lemn, pictura rămânând însă la fel.

Începând cu anul 2012 are loc o campanie de strângere de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de renovare care să redea lăcaşului farmecul de altădată.

Biserica are hramul principal Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, precum şi alte două hramuri: Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, ale căror moaşte se află în biserică. Alături de acestea, lăcașul adăposteşte și părticele din moaştele altor sfinţi, precum: moaştele Sfântului Antipa, ierarhul Pergamului și ale Cuviosul Nicanor.

În acest lăcaş se află singura icoană din Bucureşti a Sfântului Iuda Tadeul, ocrotitorul celor deznădăjduiţi.

Ajunsă la respectabila vârstă de 500 de ani, biserica Sfântul Dimitrie - Poştă („de Jurământ”) reprezintă unul dintre numeroasele lăcaşuri de cult care au renăscut din propria cenuşă. Este instituție subordonată canonic Arhiepiscopiei Bucureștilor, parohie cu rangul de Paraclis Universitar.

Mijloace de transport: Linia turistică Bucharest City Tour (staţie la 50 de metri de palatul CEC); staţie de metrou (magistrala 2); autobuze: 104, 123, 124, 385 (staţia Piaţa Naţiunile Unite/Calea Victoriei, nr. 2).

Firme recomandate

Date de contact

Site / Social Media